Smaczny i pożywny gulasz z indyka to potrawa, którą można przygotować z różnymi dodatkami. Świąteczną wersję tego specjału wzbogacam aromatycznymi śliwkami suszonymi, które świetnie komponują się z delikatnym smakiem mięsa drobiowego. Dodaję również łyżkę sekretnego składnika, a jest nim delikatna w smaku musztarda Jerozolimska z czosnkiem i cebulą. Jej dodatek świetnie równoważy słodycz śliwek i podbija smak mięsa oraz przypraw.
Jak zrobić świąteczny gulasz z indyka?
Na świąteczny gulasz z indyka wybieram ładny kawałek filetu, który marynuję w aromatycznych przyprawach, a następnie smażę i duszę. Polecam marynować mięso co najmniej 5 godzin. Do marynowania używam własnoręcznie przygotowanej przyprawy do indyka, którą możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw.
Do garnka z gulaszem dorzucam surowe ziemniaki (koniecznie o niskiej zawartości skrobi np. ziemniaki sałatkowe lub ogólnoużytkowe typu B, odmiany m.in. Irga. Gracja, Lord, Avanti), dzięki którym zamieniam gulasz w sycące danie jednogarnkowe.
Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając do potrawy inne owoce suszone np. żurawinę, jabłka, gruszki i morele. Jeżeli nie przepadasz za daniami mięsnymi z owocową nutą, to suszone śliwki możesz zastąpić suszonymi grzybami leśnymi (np. borowikami lub podgrzybkami).
Nie zagęszczam sosu mąką/zasmażką. Dzięki dodaniu surowych ziemniaków i odparowaniu nadmiaru płynu sos zyskuje odpowiednią konsystencję.
Przepis: Świąteczny gulasz z indyka
To genialne w smaku i wytworne danie jednogarnkowe idealnie pasuje na świąteczny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 817 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg filetu z indyka
- 500 ml bulionu warzywnego
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka prażonej cebuli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cząbru
- sól
Dodatkowo:
- 8 małych ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- 8 suszonych śliwek
- 1 łyżka musztardy Jerozolimskiej
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie marynatyW moździerzu utrzyj czosnek z prażoną cebulą oraz ziołami i przyprawami. Powstałą masę wymieszaj z oliwą z oliwek, miodem oraz octem winnym. Porada: jeżeli nie masz moździerza, to możesz przecisnąć czosnek przez praskę, prażoną cebulę pokruszyć, a ziarna gorczycy rozgnieść nożem lub wałkiem i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
- Marynowanie mięsaFilet z kurczaka oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w dużą kostkę o boku 2,5-3 cm i oprósz solą. Przełóż mięso do miski, dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrobić to dłońmi, dzięki czemu każdy kawałek mięsa będzie pokryty aromatyczną mieszanką przypraw. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie pozostałych składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Jeżeli używasz dużych ziemniaków, to pokrój je w dużą kostkę. Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki (opcjonalnie). Marchewkę obierz, umyj i pokrój w grubsze półplasterki.
- SmażenieNa suchej patelni podsmaż obtoczone w marynacie mięso. Gdy mięso zacznie się rumienić, zdejmij je z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do rondla z grubym dnem. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj klarowane masło i zeszklij cebulę. Przełóż ją do rondla z mięsem i wymieszaj. Na tłuszczu po smażeniu cebuli lekko podsmaż marchewkę i również dodaj ją do rondla z mięsem. W międzyczasie podgrzej bulion (do wyboru drobiowy lub warzywny).
- Dodanie bulionuDo garnka z mięsem i warzywami dodaj gorący bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem 20 minut. W tym czasie mięso powinno lekko zmięknąć.
- Dodanie ziemniakówDodaj do rondla pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Jeżeli dużo bulionu odparowało, to dolej nieco wody. Duś na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki będą niemal gotowe, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu (jeżeli to konieczne).
- Dodanie suszonych śliwek i musztardyDodaj do garnka suszone śliwki oraz musztardę Jerozolimską i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut i wyłącz grzanie. Dopraw gotowy gulasz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porada: danie z powyższego przepisu możesz również przygotować z dodatkiem innego mięsa. Idealnie nada się pierś z kurczaka oraz mięso z udźca kurczaka lub indyka.
Jak podawać świąteczny gulasz z indyka?
Świąteczny gulasz z mięsa drobiowego podaję od razu po przygotowaniu. Wyłożone na talerze porcje potrawy dekoruję posiekaną natką pietruszki. Niektórzy biesiadnicy proszą czasem o kawałek pieczywa do tego dania, by zebrać z talerza pyszny sos.
Czytaj też:
Hit rodzinnych obiadów! Aromatyczne ćwiartki kurczaka są tanie, proste i znikają ze stołu w mgnieniu okaCzytaj też:
Ta tania sałatka to idealny wybór na Święta. Bije na głowę sałatkę jarzynową i lepiej się prezentuje