Hit rodzinnych obiadów! Aromatyczne ćwiartki kurczaka są tanie, proste i znikają ze stołu w mgnieniu oka

Hit rodzinnych obiadów! Aromatyczne ćwiartki kurczaka są tanie, proste i znikają ze stołu w mgnieniu oka

Dodano: 
Ćwiartki kurczaka z warzywami
Ćwiartki kurczaka z warzywami Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami to przepyszny obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zachwyca wszystkich. Wykorzystaj ten przepis również w Święta.

Ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami to danie idealne na jesienno-zimowe chłody. Moja rodzina je uwielbia, dlatego często przygotowuję różne wersje tego dania. Ten przepis ma w sobie odrobinę śródziemnomorskiego charakteru. Wszystko to za sprawą rozmarynu i ziół prowansalskich, które dodaję do kurczaka i warzyw. Co istotne, to także bardzo ekonomiczny obiad, a dodatek warzyw sprawia, że nie potrzebujesz dodatkowych składników, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek.

To zdrowy i pożywny posiłek sam w sobie. Kurczak dostarcza białka, a warzywa są bogate w witaminy i błonnik, który wspomaga trawienie. Dzięki pieczeniu zachowują swój smak i wartości odżywcze. Danie można łatwo dostosować do diety, używając mniej tłuszczu lub dodając więcej warzyw.

Jak zrobić ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami?

Użycie ćwiartek kurczaka, czyli udek z podudziem, jest bardziej ekonomiczne niż pieczenie całego kurczaka. Mięso z udek jest także bardziej soczyste niż pierś, dzięki wyższej zawartości tłuszczu. Przygotowując kurczaka, pamiętaj, aby dokładnie natrzeć go marynatą i odstawić na co najmniej 15-30 minut. Im dłuższy czas marynowania, tym lepszy smak mięsa.

Porada: Zamiast rozmarynu możesz użyć innych ulubionych przypraw. Ćwiartki kurczaka znakomicie komponują się np. z tymiankiem.

Przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami

To prosty przepis na pyszny, aromatyczny i tani obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
599 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kurczakaOczyść ćwiartki kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj oliwę, czosnek, paprykę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny. Natrzyj dokładnie kurczaka marynatą i odstaw na co najmniej 15-30 minut.
  2. Przygotowanie warzywMarchewki, ziemniaki i cukinię umyj, obierz i pokrój w grubsze plastry lub półksiężyce. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. W dużej misce wymieszaj warzywa z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). W dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) ułóż warzywa, a na nich lub wokół nich doprawione ćwiartki kurczaka skórką do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca. W połowie pieczenia możesz obrócić warzywa i polać kurczaka wytopionym sosem, aby był bardziej soczysty. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza na 5-10 minut, aby skórka była bardziej chrupiąca.

Danie udekoruj kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu.

Z czym podawać ćwiartki kurczaka pieczone z warzywami?

Do ćwiartek kurczaka upieczonych z warzywami możesz dodać inne ulubione świeże zioła, np. natkę pietruszki, koperek lub bazylię. Danie smakuje genialnie podane z surówką z sałaty, pomidorów i ogórków ze śmietaną. Jeśli masz w rodzinie niejadka, który nie sięgnie po warzywa, podaj upieczoną w ten sposób ćwiartkę kurczaka wraz z ugotowaną kaszą lub ryżem.

Tradycja pieczenia drobiu

Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. Każdy kraj ma swoją wersję – od amerykańskiego „roast chicken” po aromatyczne, przyprawione kurczaki z Bliskiego Wschodu i Azji. W Polsce pieczony kurczak z warzywami to jedno z klasycznych dań, które często kojarzy się z rodzinnym obiadem.

Czytaj też:
Mam genialny przepis na domową szynkę, która pokona sklepowe wędliny. Pyszna, soczysta i zdrowa
Czytaj też:
Pieczone ćwiartki z kurczaka to tani obiad dla całej rodziny. To proste danie robię szybko i podaję w weekend