Pieczeń z mięsa mielonego to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości na moim stole. Mięso mielone z pieczarkami i papryką zachwyca wyrazistym smakiem i bogatym aromatem oraz nie wysycha w czasie pieczenia.
Jakie mięso mielone nadaje się na klops?
Mięso mielone na klops nie powinno być bardzo chude, bo potrawa będzie rozpadać się podczas krojenia. Wyśmienity klops upieczesz m.in. z mięsa mielonego wieprzowego (karkówka, łopatka, szynka), mięsa mielonego wołowego (zrazówka, antrykot, mostek), a także mięsa mielonego wieprzowo-wołowego. Jeżeli chcesz zrobić klops z drobiu, to polecam zmielić udziec z kurczaka lub udziec z indyka bez kości i skóry bądź pomieszać mięso mielone z udźca i piersi z kurczaka/indyka w proporcji 2:1. Mięso drobiowe dodaję również do mielonej wieprzowiny, ale wówczas jedynie siekam je na małe kawałki.
Jak przygotować klops z pieczarkami i papryką?
Żeby cieszyć się smakiem pysznego klopsa, wystarczy podsmażyć warzywa, połączyć je z mięsem i wstawić do piekarnika. Polecam przygotować klops z większej ilości składników. Pieczeń z mięsa mielonego i warzyw doskonale smakuje zarówno tuż po przygotowaniu, jak i na drugi dzień. Co więcej, można ją zamrozić.
Smak masy mięsnej na klops możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy. Mięso z poniższego przepisu doskonale smakuje z dodatkiem m.in. świeżej papryczki chili, płatków chili, mielonej papryki ostrej i papryki wędzonej. Pod przepisem znajdziesz wskazówki, jak przygotować klops z pieczarkami, papryką i jajkami na twardo, który również jest bardzo smaczny.
Porada: jeżeli masz mało czasu na przygotowanie pieczeni z mięsa mielonego, to możesz zrezygnować z podsmażania warzyw.
Przepis: Klops z pieczarkami i papryką
Pyszna i soczysta pieczeń.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 611 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 8 średnich pieczarek
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki klarowanego masła do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki oczyść obierz i pokrój w niewielką kostkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę. Czerstwą kajzerkę namocz w mleku lub wodzie i odciśnij.
- Smażenie warzywNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej). Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj pieczarki i paprykę. Smaż kilka minut, odparowując nadmiar płynu. Podsmażone warzywa wystudź.
- Wyrabianie masy mięsnejDo mięsa mielonego dodaj odciśniętą kajzerkę, jajka, ostudzone warzywa, majeranek, słodką paprykę i oregano. Wymieszaj składniki i wyrób masę mięsną dłonią. Gotowe mięso na klops ma jednolitą konsystencję, jest dobrze napowietrzone i nie lepi się do dłoni. Wyrobione mięso dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: jeżeli masa mięsna wyjdzie zbyt zwarta, to dodaj do niej nieco gazowanej wody mineralnej. Rzadką masę możesz zagęścić, dodając bułkę tartą.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż masę mięsną do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki i wyrównaj wierzch łyżką. Możesz również uformować gruby wałek i upiec klops w naczyniu żaroodpornym lub na blasze z wyposażenia piekarnika.
- PieczenieWstaw formę z klopsem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 60 minut. Jeżeli mięso zacznie mocno rumienić się z wierzchu, to przykryj je papierem do pieczenia.
Klops z pieczarkami i papryką podawaj na ciepło np. z ziemniakami lub kaszą (np. gryczaną) i surówką. Polecam przepis na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej. Wyśmienicie smakuje również klops podawany z sosem pomidorowym, sosem pomidorowo-paprykowym i sosem pieczarkowym. Zimny klops kroję na cienkie plasterki i podaję jako dodatek do pieczywa.
Jak zrobić klops z pieczarkami, papryką i jajkami na twardo?
Klops z jajkami na twardo to nie tylko smaczne i pożywne, ale także efektowne danie. Żeby je przygotować, potrzebujesz dodatkowo 4 jajek na twardo. Wyłóż do formy połowę masy mięsnej, ułóż jajka (na środku, wzdłuż formy) i przykryj resztą mięsa.
Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając do masy mięsnej również inne warzywa np. marchewkę, pietruszkę, seler, por, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub cebulkę dymkę.
Czytaj też:
Polędwiczki zawijam w boczek i wstawiam do piekarnika. Ten obiad jest lepszy niż z restauracjiCzytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na Wigilię