Polędwiczki zawijam w boczek i wstawiam do piekarnika. Ten obiad jest lepszy niż z restauracji

Polędwiczki zawijam w boczek i wstawiam do piekarnika. Ten obiad jest lepszy niż z restauracji

Dodano: 
Polędwiczki pieczone w boczku
Polędwiczki pieczone w boczku Źródło: Shutterstock / hlphoto
Polędwiczka wieprzowa to delikatne, bardzo smaczne mięso. Można je przygotować na wiele sposobów, a dziś przedstawię wam jeden z najsmaczniejszych. Nie ma przy nim dużo pracy, a danie wygląda niezwykle apetycznie.

Marzy wam się obiad, jak z restauracji? Możecie go mieć w domu po o wiele niższych kosztach. Nie ma przy nim dużo pracy i jest całkiem łatwy do przygotowania. Poradzą z nim sobie nawet mniej wprawni gotujący. Zapraszam was na delikatne i soczyste polędwiczki wieprzowe, które są pełne smaku, dzięki aromatycznemu dodatkowi.

Co zrobić, by polędwiczki wieprzowe wyszły soczyste?

Polędwiczki wieprzowe są delikatnym mięsem, które bardzo łatwo wysuszyć. Są jednak proste sposoby, które pomogą wam przygotować danie pyszne, niczym z restauracji. Po pierwsze polędwiczki warto owinąć plasterkami wędzonego boczku. Doda on nie tylko smaku, ale też soczystości, bo mięso nie wyschnie w czasie pieczenia. Po drugie polędwiczek wieprzowych nie można zbyt długo piec. Wcześniej warto je zrumienić na patelni, dzięki czemu powstanie na nich skórka, chroniąca przed utratą soków.

Jak upiec polędwiczki wieprzowe w boczku?

Polędwiczki wieprzowe można pokroić w grube plastry i owinąć boczkiem. Ja jednak owijam boczkiem całe polędwiczki. Wcześniej jednak obsmażam je na patelni, co dodaje im smaku i chroni przed wysuszeniem.

Przepis: Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku

Polędwiczki wieprzowe pieczone w plastrach boczku wędzonego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 500 g każda
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały por
  • szczypior
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

  1. Smażenie polędwiczekPolędwiczki opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie polędwiczki zrumień na gorącej patelni.
  2. Pieczenie polędwiczekPaprykę i por oczyść, pokrój na nieduże kawałki. Wysyp je na natłuszczoną blachę z piekarnika. Obsmażone polędwiczki owiń plasterkami boczku, tak by jego warstwy nachodziły na siebie dachówkowo.
  3. Pieczenie polędwiczekPolędwiczki połóż na warzywach, obłóż gałązkami rozmarynu. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak podać pieczone polędwiczki wieprzowe?

Upieczone w całości polędwiczki wieprzowe przed podaniem warto pokroić na skos w plastry. Nawet jeśli boczek się nieco zsunie, danie i tak będzie wyglądało apetycznie. Grubość plasterków powinna wynosić ok. 1,5 cm. Do tak upieczonych polędwiczek można podać sos, np. sos pieprzowy czy musztardowy. Idealnym dodatkiem do dania będą ziemniaki pieczone oraz zielona sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Obgotowany boczek nacieram przyprawami i piekę. Wszyscy zajadają się domową wędliną
Czytaj też:
Znam sekret idealnej polędwiczki wieprzowej. Mięso wychodzi soczyste i świetnie smakuje z tym sosem

Źródło: smaki.pl