Te placki robię błyskawicznie z 3 pospolitych warzyw. Są tanie i idealne nawet na obiad

Te placki robię błyskawicznie z 3 pospolitych warzyw. Są tanie i idealne nawet na obiad

Dodano: 
Warzywne placki
Warzywne placki Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Placki są tanim, smacznym i pożywnym pomysłem na danie obiadowe. Najbardziej lubię te z trzech warzyw. Zresztą miks ziemniaków, cukinii i marchewki przypadł do gustu całej mojej rodzinie, co bardzo mnie cieszy.

Placki warzywne to moje odkrycie. Często podaję je na obiad lub kolację. Dobrze znane są placki ziemniaczane, lecz wzbogacone o dwa dodatkowe warzywa, smakują jeszcze lepiej. Uwielbiam serwować je ze śmietaną lub sosem jogurtowo–czosnkowym. Dobrze komponują się też z greckim sosem tzaziki, będącym mieszanką jogurtu, ogórków, oliwy i czosnku.

Czym zastąpić mąkę w plackach warzywnych?

Robiąc placki z trzech warzyw nie trzeba decydować się na mąkę pszenną. Z powodzeniem można zastąpić ją bezglutenową mieszanką mąk lub mąką kokosową. Ja stawiam jednak na jeszcze tańsze i zdrowsze rozwiązanie. Do masy na placki warzywne często dodaję bowiem płatki owsiane. Najlepsze są górskie lub pełnoziarniste. Zawierają sporo cennych składników odżywczych, dzięki czemu placki są o wiele bardziej chrupiące i pożywne.

Jak zrobić placki z trzech warzyw?

Przygotowanie placków z trzech warzyw nie wymaga specjalnego wysiłku. Wystarczy zetrzeć na tarce: ziemniaki, cukinię oraz marchewkę. Następnie dodajemy jajka, zioła, mąkę i przyprawy. Z powstałego ciasta formujemy na patelni placki i smażymy je na rumiano.

Przepis: Placki z trzech warzyw

Warzywne placki z ziemniaków, marchewki i cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • nieduża, młoda cukinia
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej lub płatków owsianych
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywZiemniaki i marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cukinię umyj, wytrzyj, również zetrzyj na dużych oczkach. Warzywa oprósz solą, odstaw na 15 minut, by puściły sok. Odciśnij je, dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
  2. Przygotowanie masyDo startych warzyw wbij jajka i wsyp mąkę. Składniki wymieszaj, masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz opcjonalnie ulubionymi ziołami np. granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami takimi jak: tymianek, oregano lub zioła prowansalskie.
  3. Smażenie plackówNa patelni z grubym dnem rozgrzej olej lub masło klarowane. Kładź porcje warzywnej masy, lekko ją spłaszcz. Smaż placki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Co zrobić, żeby placki warzywne nie piły tłuszczu?

Aby placki nie były zbyt tłuste, pamiętajcie o dwóch zasadach podczas ich przygotowania. Po starciu warzyw posólcie je i osączcie z nadmiaru płynu. Jeśli tego nie zrobicie, danie wyjdzie miękkie i mało apetyczne. Ważne jest również smażenie placków. Zawsze róbcie to na bardzo gorącym tłuszczu, wówczas placki nie będą nim nasiąkały. Trzymajcie się tych wskazówek, a zawsze będziecie cieszyć się idealnie chrupiącą przekąską.

Czytaj też:
Tureckie placki warzywne zaskakują smakiem. Robię je z sezonowych produktów, które mam pod ręką
Czytaj też:
Przygotowanie placków ziemniaczanych skracam do minimum. Nic nie trę, a wychodzą chrupiące