Jakie przekąski są najlepsze? Po pierwsze zdrowe, po drugie takie, które nie są pracochłonne. Moja dzisiejsza propozycja bije wszystkie inne na głowę, bo by skorzystać z jej dobrodziejstw, zupełnie nic nie trzeba przygotowywać. Wystarczy sięgnąć po pyszne orzechy i chrupać je regularnie. Nasz organizm wiele na tym zyska.
Kilka słów o orzechach włoskich
Orzechy włoskie, to obok orzechów laskowych, nasze jedyne, rodzime orzechy. Właśnie jest pora na ich zbieranie i takie świeże są najsmaczniejsze i najwartościowsze. Odznaczają się wysoką wartością odżywczą i są uznawane za jedne z najzdrowszych na świecie. Mają twardą łupinkę, pod którą znajduje się pofalowany miąższ. Wyglądem przypomina mózg i to chyba nie przypadek, bo właśnie dla mózgu orzechy te stanowią doskonały pokarm. Orzechy włoskie mają maślany smak z nutą goryczy, której źródłem jest brązowawa skórka. Gdy ją usuniemy, robią się niezwykle delikatne w konsystencji i smaku.
Przechowuj orzechy włoskie w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu lub w lodówce – mają dużo tłuszczu, więc mogą zjełczeć w cieple.
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Najcenniejszym składnikiem orzechów włoskich są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Te zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na pracę serca, mózgu i całego układu nerwowego. Poprawiają bowiem pamięć i koncentrację. Orzechy te dostarczają też witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i jest nazywana „witaminą młodości”. Poza tym orzechy włoskie za sprawą cynku, miedzi i przeciwutleniaczy wspierają odporność organizmu. Obecny w nich błonnik wspomaga natomiast trawienie.
Jak jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie najzdrowsze są, gdy jemy je w naturalnej formie, czyli świeże, w żaden sposób nieprzetworzone. Wtedy bowiem dostarczają najwięcej wartościowych kwasów tłuszczowych. Są dosyć kaloryczne, bo 100 g ma ok. 650 kcal. Z tego powodu doskonale sycą, ale nie powinniśmy jeść ich zbyt dużo. Lepiej jeść ich mniej, ale regularnie. Jedna porcja, czyli garść to ok. 30 g lub 6-8 połówek. Dostarcza ona ok. 200 kcal i na tyle możemy sobie raz dziennie pozwolić.
Orzechy te można też podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą silniejszego aromatu i staną się bardziej kruche. Niestety przy okazji obniży się ich wartość odżywcza. Orzechy włoskie warto dodawać do musli, sałatek, ciast i deserów.
Czytaj też:
Te ciasteczka zawierają same zdrowe składniki. Robię je szybko, a rodzina chrupie ze smakiemCzytaj też:
Blenduję płatki i robię z nich zdrową przekąskę do szkoły. Jest lepsza, niż kupne batony