Kabaczki z pożywnym farszem i wyrazistym sosem mogłabym jeść ciągle. Uwielbiam takie obiady

Kabaczki z pożywnym farszem i wyrazistym sosem mogłabym jeść ciągle. Uwielbiam takie obiady

Dodano: 
Faszerowane kabaczki
Faszerowane kabaczki Źródło: Shutterstock / FreeProd33
Kotlety, gulasze i pieczone mięsa dawno już mi się znudziły. Szukając pomysłu na ciekawy, pożywny obiad odkryłam faszerowane kabaczki. Zapiekane w wyrazistym sosie są przepyszne i zajada się nimi cała moja rodzina.

Lato obfituje w świeże, aromatyczne warzywa, z których aż grzech nie skorzystać. Na obiad lubię je zwłaszcza w wersji pieczonej, bo są lekkostrawne i w zasadzie robią się same. A te kabaczki z pożywnym farszem, zapiekane w wyrazistym sosie to prawdziwe niebo w gębie. Musicie ich spróbować.

Sposoby nadziewania kabaczków

Czym się różnią kabaczki od cukinii? Niektórzy nazw tych używają zamiennie, inni robią rozróżnienie. Jedni kabaczkiem nazywają żółte cukinie, drudzy bardziej dojrzałą cukinię. Dojrzałą, a więc nieco większą, o grubszej skórce i bardziej mączystym miąższu. Tak czy siak, w podobny sposób można przygotować obie formy warzywa tego samego gatunku. A jak je nadziać?

Sposób nadziania kabaczka, czy też cukinii, zależy od tego, jak go pokroimy. Warzywo możemy przekroić wzdłuż na połowę i wtedy usunąć miąższ z nasionami przy pomocy małej łyżeczki. W ten sposób powstaną łódeczki, które bardzo łatwo się nadziewa. Kabaczek można też pokroić w grube plastry i również z ich środków usunąć miękki miąższ. Tym razem powstaną okręgi. Innym sposobem jest odkrojenie końcówki kabaczka, gdzie znajdowała się łodyga i wydążenie warzywa przy pomocy niedużej, półkulistej łyżeczki. Tak nadziane kabaczki wyglądają bardzo apetycznie, a zawarty w nich miąższ zawsze pozostaje soczysty.

Jak zrobić kabaczki z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym?

W tych kabaczkach lubię smaczny, soczysty farsz. Jest on zasługą doboru składników, a także sposobu nadziania kabaczków. Faszerując warzywo w całości sprawiamy, że farsz nie wysycha, a składniki dania doskonale się przenikają.

Przepis: Faszerowane kabaczki zapiekane w sosie pomidorowym

Kabaczki nadziewane mięsem, zapiekane w wyrazistym sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 4 nieduże kabaczki
  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • oregano lub bazylia

Na sos pomidorowy:

  • 4-5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia lub oregano

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kabaczkówKabaczki umyj, wytrzyj, odkrój końcówkę, gdzie była łodyga. Przy pomocy małej, półkulistej łyżeczki usuń z kabaczka miękki miąższ z nasionami. Możesz też wyjąć trochę twardego miąższu. Nie wyrzucaj go.
  2. Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej olej, wsyp posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka i rumiana. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj mielone mięso i smaż je, aż się zrumieni. Dodaj posiekany miąższ kabaczka i smaż, aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Mięso przestudź, wymieszaj z jajkiem i tartą bułką.
  3. Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i zagotuj je. Oprósz je solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos możesz zblendować.
  4. Pieczenie kabaczkówKabaczki napełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej je przygotowanym sosem pomidorowym. Naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Kabaczki piecz 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, by kabaczki się przyrumieniły.

Czym można wzbogacić farsz do kabaczków?

Mięsny farsz do kabaczków można połączyć z podsmażonymi warzywami, np. miąższem z kabaczka, cebulą, papryką czy pomidorami. Dobrze też sprawdzą się tu dodatki skrobiowe. Oprócz popularnego ryżu, dobrze pasować będzie kasza jęczmienna czy kuskus. Dodatki te nie tylko wzbogacą smak dania, ale też zwiększą jego wartość odżywczą.

Czytaj też:
To moja ulubiona wersja roladek z cukinii. Są idealne na lekki obiad lub sycącą przekąskę
Czytaj też:
Kroję cukinię i zapiekam z prostymi dodatkami. To obłędnie smaczne danie robi się samo