Cukinia zapiekana z fetą to pomysł na kremowe, aromatyczne, a jednocześnie proste i szybkie danie. Ja najczęściej traktuję to połączenie jako rewelacyjny dodatek do makaronu: upieczona feta wymieszana z cukinią tworzy pyszny sos. To jedno z tych dań, które dosłownie robi się samo, a tobie pozostaje jedynie cierpliwie czekać, aż minie czas przeznaczony na pieczenie. Ja zwykle robię cukinię z fetą zawsze wtedy, kiedy z jednej strony mam nadmiar cukinii (jestem szczęściarą, bo dostaję ją od sąsiada działkowca), a z drugiej, nie mam ochoty na długie stanie w kuchni.
Jak zrobić cukinię z fetą?
W tym daniu nie ma nic skomplikowanego: wystarczy kawałki cukinii, ser feta, oliwę i ulubione dodatki (w moim przypadku to czosnek i oregano) wrzucić do naczynia żaroodpornego i zapiec. Ja zwykle piekę wszystko ok. 30 minut.
Przepis: Cukinia zapiekana z fetą
Pomysł na danie z cukinii.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 562 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała cukinia
- 100 g sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówW naczyniu żaroodpornym umieść pokrojoną cukinię, fetę, ząbki czosnku. Skrop wszystko obficie oliwą, posyp oregano, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie cukinii z fetąRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozgnieć fetę widelcem i wymieszaj z cukinią.
Gotową cukinię z fetą wyciągam z piekarnika, rozgniatam widelcem ser, dodaję do całości makaron i dokładnie mieszam. Ale cukinię zapiekaną w ten sposób można także nakładać razem z kremową fetą na grzanki czy tortille. Albo po prostu: wyjadać wprost z naczynia.
Inne pomysły na cukinię zapiekaną z fetą
To proste danie daje wiele możliwości eksperymentowania. Ja zawsze sprawdzam, czy nie mam pod ręką innych warzyw, które mogłabym dorzucić do tego zestawu. Wówczas w piekarniku razem z cukinią i fetą najczęściej lądują już lekko przejrzałe pomidory (takie pomidory podczas pieczenia się rozpadają, a po wymieszaniu z fetą, tworzą rewelacyjny sos). Do dania można także dorzucić kawałki dyni, słodkich ziemniaków czy cebulę.
Ja uwielbiam oregano, ale możesz do cukinii z fetą dodać również inne przyprawy i zioła. Oczywiście sprawdzą się tu takie dodatki jak tymianek, bazylia, ale też zioła prowansalskie czy płatki chilli. Dla mnie podstawą jest też dobra oliwa: to ona sprawia, że danie smakuje niczym z najlepszej restauracji.
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!Czytaj też:
Sos ze świeżych pomidorów robię w kilka chwil. Ten banalny patent naprawdę ułatwia życie