Kroję cukinię i zapiekam z prostymi dodatkami. To obłędnie smaczne danie robi się samo

Kroję cukinię i zapiekam z prostymi dodatkami. To obłędnie smaczne danie robi się samo

Dodano: 
Cukinia zapiekana z fetą
Cukinia zapiekana z fetą Źródło: smaki.pl
Uwielbiam warzywa zapiekane z fetą, a cukinia to jedna z moich ulubionych wersji tego dania. Wrzucam wszystko do naczynia żaroodpornego i po 30 minutach mam przepyszny posiłek.

Cukinia zapiekana z fetą to pomysł na kremowe, aromatyczne, a jednocześnie proste i szybkie danie. Ja najczęściej traktuję to połączenie jako rewelacyjny dodatek do makaronu: upieczona feta wymieszana z cukinią tworzy pyszny sos. To jedno z tych dań, które dosłownie robi się samo, a tobie pozostaje jedynie cierpliwie czekać, aż minie czas przeznaczony na pieczenie. Ja zwykle robię cukinię z fetą zawsze wtedy, kiedy z jednej strony mam nadmiar cukinii (jestem szczęściarą, bo dostaję ją od sąsiada działkowca), a z drugiej, nie mam ochoty na długie stanie w kuchni.

Jak zrobić cukinię z fetą?

W tym daniu nie ma nic skomplikowanego: wystarczy kawałki cukinii, ser feta, oliwę i ulubione dodatki (w moim przypadku to czosnek i oregano) wrzucić do naczynia żaroodpornego i zapiec. Ja zwykle piekę wszystko ok. 30 minut.

Przepis: Cukinia zapiekana z fetą

Pomysł na danie z cukinii.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
562 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówW naczyniu żaroodpornym umieść pokrojoną cukinię, fetę, ząbki czosnku. Skrop wszystko obficie oliwą, posyp oregano, dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczenie cukinii z fetąRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozgnieć fetę widelcem i wymieszaj z cukinią.

Gotową cukinię z fetą wyciągam z piekarnika, rozgniatam widelcem ser, dodaję do całości makaron i dokładnie mieszam. Ale cukinię zapiekaną w ten sposób można także nakładać razem z kremową fetą na grzanki czy tortille. Albo po prostu: wyjadać wprost z naczynia.

Inne pomysły na cukinię zapiekaną z fetą

To proste danie daje wiele możliwości eksperymentowania. Ja zawsze sprawdzam, czy nie mam pod ręką innych warzyw, które mogłabym dorzucić do tego zestawu. Wówczas w piekarniku razem z cukinią i fetą najczęściej lądują już lekko przejrzałe pomidory (takie pomidory podczas pieczenia się rozpadają, a po wymieszaniu z fetą, tworzą rewelacyjny sos). Do dania można także dorzucić kawałki dyni, słodkich ziemniaków czy cebulę.

Ja uwielbiam oregano, ale możesz do cukinii z fetą dodać również inne przyprawy i zioła. Oczywiście sprawdzą się tu takie dodatki jak tymianek, bazylia, ale też zioła prowansalskie czy płatki chilli. Dla mnie podstawą jest też dobra oliwa: to ona sprawia, że danie smakuje niczym z najlepszej restauracji.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!
Czytaj też:
Sos ze świeżych pomidorów robię w kilka chwil. Ten banalny patent naprawdę ułatwia życie