Odkryj przepis mojej babci na pierogi z mięsem z rosołu. To smak polskiej tradycji bez marnotrawstwa

Odkryj przepis mojej babci na pierogi z mięsem z rosołu. To smak polskiej tradycji bez marnotrawstwa

Dodano: 
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem Źródło: Shutterstock / freeskyline
Mięso z rosołu można wykorzystać na kilka sposobów. Ja zwykle przygotowuję z niego mięsny farsz do pierogów, uszek lub krokietów. Sprawdź, jak przygotować mięciutkie i rozpływające się w ustach pierogi z mięsem.

Patent na pierogi z mięsem z rosołu podpatrzyłem jako dziecko u babci. Teraz sam z niego korzystam.

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Farsz z gotowanego mięsa czasami wychodzi suchy. Aby mięsne nadzienie było wilgotno i zachwycało bogatym smakiem, moja babcia dodawała do niego kilka łyżek zimnego rosołu lub wody oraz ugotowane warzywa. Na wilgotność i smak farszu wpływa także dodanie podsmażonej na klarowanym maśle cebuli i czosnku.

Rada: Jeżeli chcesz przygotować farsz do pierogów z mięsem, a nie masz mięsa z rosołu, to usmaż 700 g mięsa mielonego z cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zmiel lub zblenduj na jednolitą masę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Do smażenia możesz dodać startą na małych oczkach surową marchewkę i pietruszkę.

Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu pierogów, przeczytaj poradnik i dowiedz się, na jakie szczegóły zwrócić uwagę, gotując pierogi, by wyszły idealne.

Przepis: Pierogi z mięsem z rosołu

Farsz z tego przepisu możesz wykorzystać też do przygotowywania uszek do czerwonego barszczu, pyz z mięsem i krokietów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 700 g mięsa z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 4 łyżki zimnego rosołu lub wody
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Na omastę:

  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1 mała cebula

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj. Do dużego kubka lub metalowego garnuszka wlej 1 i 1/4 szklanki gorącej wody. Dodaj masło i wymieszaj – masło powinno rozpuścić się w wodzie. Stopniowo wlewaj wodę z masłem do mąki pszennej. Mieszaj łyżką do połączenia się składników, a następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw, aby ciasto odpoczęło.
  2. Krojenie i smażenie warzywCebule obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę i pietruszkę z rosołu pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę na średnim ogniu, a następnie zwiększ moc palnika i smaż cebulę, często mieszając – cebula powinna ładnie się zrumienić.
  3. Przygotowanie farszuMięso z rosołu oddziel od kości i zmiel razem z usmażoną cebulą, marchewką i pietruszką za pomocą maszynki z sitkiem o średnich oczkach. Jeżeli nie masz maszynki do mielenia mięsa, to możesz użyć miksera kielichowego lub blendera z pojemnikiem do rozdrabniania. Przełóż zmielone składniki farszu do miski. Dodaj zimny rosół lub zimną wodę oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Uszykowanie omastyW małym rondelku lub na patelni rozpuść klarowane masło. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na gorącym tłuszczu, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna się zrumienić. Zdejmij omastę z palnika.
  5. Wałkowanie ciastaCiasto na pierogi podziel na 4 części. Posyp stolnicę niewielką ilością mąki pszennej. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta kółka.
  6. Lepienie pierogówNa każde kółko z ciasta pierogowego nałóż farsz. Możesz wcześniej uformować gotowe do ułożenia na cieście kulki mięsnego farszu. Starannie zlep brzegi ciasta pierogowego. Pierogi z mięsem odkładaj na posypany mąką półmisek.
  7. GotowanieW dużym garnku zagotuj 3-4 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj 1-2 łyżeczki soli. Wrzucaj pierogi partiami na osolony wrzątek. Delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką, aby pierogi nie przylepiły się do dna garnka. Gotuj je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Czas zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej na sitko lub durszlak.

Pierogi z mięsem podawaj polane klarowanym masłem z cebulką.

Przydatne wskazówki do przepisu na pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem możesz również podawać ze skwarkami i usmażonym boczkiem lub polane samym masłem. Danie możesz też udekorować posiekaną natką pietruszki.

Jeśli przygotujesz większą porcję pierogów, to możesz je zamrozić. Chcąc zamrozić surowe pierogi, ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia desce lub tacce i włóż na 30 minut do zamrażalnika. Gdy pierogi stwardnieją, przełóż każdą porcję do osobnego woreczka. Zapobiegnie to ich sklejeniu się.

Jeżeli natomiast chcesz zamrozić obgotowane pierogi, to skróć czas ich gotowania (od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody) do 1 minuty, wyjmij pierogi na sitko lub durszlak, przelej zimną wodą, a następnie po ostygnięciu ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia desce lub tacce i włóż do zamrażalnika. Gdy pierogi stwardnieją, przełóż je do woreczka. Zamrożone pierogi z mięsem przechowuj nie dłużej niż 2-3 miesiące.

Czytaj też:
Przepis na pyszne litewskie pierożki z aromatycznym farszem. Poznaj ich sekret i zaskocz rodzinę
Czytaj też:
Przepis na te pierogi dostałam od przyjaciela. Jednym można się naprawdę najeść