Gdy chcę podać lekką i rozgrzewającą potrawę, ten przepis zawsze przychodzi mi na pomoc. Garnek kartoflanki znika przy jednym posiedzeniu, bo nic nie jest tak pyszne, jak zupa przyrządzona starą metodą.
Jak zrobić kartoflankę z grzybami?
Przygotowanie zaczynam 2-3 godziny wcześniej od namoczenia w zimnej wodzie kilku suszonych grzybów, najlepiej borowików. Choć mogłabym skrócić ten proces, zalewając je wrzątkiem, straciłabym wtedy sporą część ich aromatu. Gdy moja babcia nie miała suszonych grzybków, brała 2-3 pieczarki i dodawała do garnka wraz z kartoflami. Czasem też tak robię.
W moim ulubionym daniu włoszczyznę i ziemniaki gotuję osobno. Dzięki temu, że wyjmuję wcześniej jarzyny, ich kawałki nie rozpadają się. Natomiast kartofle przyrządzone od początku w wywarze mają lepszy smak.
Potrawa jest lekka, ponieważ nie zabielam jej śmietaną. Używam tylko zasmażki, żeby konsystencja nie była wodnista. W ten sposób dokładam do niej trochę tłuszczu, który jest niezbędny do wchłaniania wielu witamin z warzyw.
Przepis: Kartoflanka z grzybami
Lekka i aromatyczna zupa ziemniaczana z kawałkami grzybów
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 188 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 suszonych grzybów
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 mały por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 kulki czarnego pieprzu
- sól
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówZalej grzyby 1 szklanką zimnej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
- Przygotowanie zupyObierz warzywa korzeniowe i włóż wraz z porem do garnka. Wlej 3 szklanki gorącej wody, dołóż grzyby wraz z płynem i przyprawy. Gotuj 30 minut.
- Przygotowanie zupyObierz ziemniaki i potnij w większą kostkę. Cebulę posiekaj. Przecedź wywar i odłóż na bok marchewkę, pietruszkę oraz selera, a grzyby pokrój w paseczki. Do wywaru dodaj ziemniaki, grzyby, cebulę i sól do smaku, po czym gotuj 20 minut.
- Wykańczanie daniaPokrój ugotowane warzywa w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzej olej, wsyp mąkę i smaż, przez cały czas mieszając, aż lekko się zrumienieni. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszaj i wlej do zupy. Wrzuć do niej warzywa, dopraw solą i sokiem z cytryny, po czym całość podgrzej. Podawaj ze świeżymi ziołami.
Zupa ziemniaczano-porowa
Kartoflankę lubię także w innym, bardziej pożywnym wydaniu z porami. To przepis kuchni francuskiej, nazywany w oryginale potage Parmentier. Zupa imienia agronoma, który upowszechnił w tym kraju ziemniaki, jest podawana jako krem z grzankami. Ja jednak jej nie blenduję i bardzo polecam tę wersję.
Na to danie biorę 0,6 kg bulw. Najpierw duszę na klarowanym maśle posiekane białe części 3-4 dużych porów z 2-3 rozdrobnionymi ząbkami czosnku, po czym wrzucam kostki kartofli, zalewam 4-5 szklankami bulionu i gotuję 20-25 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję szklankę śmietany z żółtkiem, a następnie całość podgrzewam, ale nie doprowadzam do zagotowania.
Czytaj też:
Zupa ziemniaczana z tymi dodatkami smakuje fenomenalnie. To u mnie jednodaniowy obiad lub kolacjaCzytaj też:
Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Jesienią rozgrzewa mnie ta obłędna, kremowa zupa