Przepis na te pierogi dostałam od przyjaciela. Jednym można się naprawdę najeść

Przepis na te pierogi dostałam od przyjaciela. Jednym można się naprawdę najeść

Dodano: 
Czebureki
Czebureki Źródło:Shutterstock / New Africa
Jeśli kochacie jeść pierogi, ale nie lubicie ich lepić, zróbcie kilka dużych pierogów. Tak robią mieszkańcy Kaukazu, a ich smażone pierogi można jeść na obiad lub jako przekąskę. I są pyszne!

My Polacy uwielbiamy pierogi i między innymi z nich słynie nasza kuchnia. Jednak jak się okazuje, pierogi to nie tylko nasza specjalność. Robi się je też w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej, a także w niektórych regionach Azji i Ameryki Północnej. Noszą różne nazwy i robi się je nieco inaczej, ale podstawą wciąż pozostaje ciasto i farsz. Mój przyjaciel ostatnio namówił mnie do przyrządzenia czebureków – dużych, smażonych pierogów charakterystycznych dla kuchni tatarskiej. Dałam się przekonać i przyznam, że było warto. Pyszny, oryginalny obiad zrobiliśmy raz-dwa.

Czym nadziewa się czebureki?

Czebureki to duże pierogi w kształcie półksiężyca, które zwykle smaży się na głębokim oleju. Dzięki temu są chrupiące na zewnątrz, a w środku skrywają soczysty, pożywny farsz. Ich nadzienie robi się zwykle z mięsa wołowego, baraniego lub jagnięcego. Można też jednak sięgnąć po mięso drobiowe lub mieszankę mięs. Mięso miesza się z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami, np. papryką, kolendrą, kminkiem. Jednak można też przygotować czebureki w wersji wegetariańskiej, np. z farszem warzywnym (dobrze sprawdza się farsz z kapusty czy ziemniaków) lub serowym.

Jak zrobić czebureki?

Choć tradycyjne czebureki mogą mieć wielkość nawet dwóch dłoni, to oczywiście możecie je zmniejszyć, chociażby dla wygody smażenia.

Przepis: Czebureki

Tatarskie, smażone pierogi z mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
tatarska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko

Na farsz:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • ostra mielona papryka
  • 1/3 szklanki bulionu lub kefiru
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp do niego 2/3 mąki, wymieszaj, wystudź. Do ciasta dodaj jajko i pozostałą mąkę, wyrób gładkie ciasto. Włóż je na pół godziny do lodówki.
  2. Przygotowanie farszuDo mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wsyp też posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek, wlej bulion, wyrób masę. Dopraw ją papryką, solą i pieprzem.
  3. Przygotowanie i smażenie pierogówZ ciasta odrywaj większe kawałki. Rozwałkowuj je na cienkie, okrągłe placki, kładź na nich po 2-3 łyżki farszu, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi pierogów. Czebureki smaż na średnio rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony.

Wskazówka: Do ciasta na czebureki można też dodać 1 łyżkę spirytusu. Wtedy pierogi wchłoną nieco mniej tłuszczu. Po zdjęciu z patelni warto je osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

Jak podać czebureki?

Czebureki jada się gorące. Można je podać na obiad lub przekąskę. Wszystko zależy od tego, w jakiej ilości się je zaserwuje i z jakimi dodatkami. Czebureki w krajach azjatyckim są popularną przekąską uliczną. Podaje się je wtedy ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym czy zieloną cebulką. W porze lunchu i obiadu czebureki można zjeść z surówką lub sałatką, a także z dodatkiem sosu.

Czytaj też:
Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy
Czytaj też:
Przepis na pyszne litewskie pierożki z aromatycznym farszem. Poznaj ich sekret i zaskocz rodzinę

Źródło: smaki.pl