Przepis na pyszne litewskie pierożki z aromatycznym farszem. Poznaj ich sekret i zaskocz rodzinę
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Przepis na pyszne litewskie pierożki z aromatycznym farszem. Poznaj ich sekret i zaskocz rodzinę

Dodano: 
Kołduny
Kołduny Źródło:Shutterstock / MariaKovaleva
Kołduny to małe pierożki, które podawane są do rosołu lub jako samodzielne danie. Pod względem wyglądu kołduny przypominają nieco uszka. Sprawdź, jak zrobić pyszne kołduny z delikatną polędwicą wieprzową, cebulą i ziołami.

Kołduny to ważne danie kuchni kresowej. Pirogi ten są tradycyjną potrawą kuchni litewskiej, która bywa też elementem kuchni białoruskiej. Również w Polsce kołduny stają się coraz bardziej popularne.

Farsz do kołdunów przygotowywany jest z jarzyn, grzybów oraz surowego mielonego lub drobno siekanego mięsa. Tradycyjnie wykorzystywana jest polędwica wołowa. Jednak ja w swoim przepisie wprowadziłem pewną modyfikację i farsz do kołdunów robię z polędwicy wieprzowej, która ma delikatniejszy smak od wołowej.

Jak zrobić kołduny?

Kołduny są to małe gotowane we wrzątki pierożki z ciasta pszennego, które nadziewa się surowym mięsem. Farsz w nich jest soczysty i aromatyczny. Zrobienie tego kresowego dania nie jest trudne, a potrafi zadziwić smakiem.

Przepis: Kołduny

Kołduny to pierożki faszerowane surowym mięsem wołowym z dodatkiem cebuli, gotowane we wrzątku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Litewska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • sól

Na farsz:

  • 350 g polędwicy wieprzowej
  • 50 ml bulionu lub wody gazowanej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła lub smalcu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki masła. Wodę z masłem dodaj do mąki i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki (możesz też wyrobić ciasto robotem kuchennym). Z mąki, wody i masła wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę i owiń ją formą spożywczą lub przełóż do miski i przykryj folią. Odstaw ciasto na około 30 minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj mięsny farsz.
  2. Przygotowanie farszuPolędwicę wieprzową oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Osuszone mięso drobno posiekaj lub zmiel w maszynce, korzystając z sitka o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Smażenie warzywRozgrzej na patelni 2 łyżki klarowanego masła lub smalcu. Na średnim ogniu zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając.
  4. Wyrabianie i przyprawianie farszuDrobno posiekaną lub zmieloną polędwicę wieprzową przełóż do miski. Dodaj ostudzoną zawartość patelni, chłodny bulion lub wodę gazowaną oraz majeranek. Wyrób mięso na gładką, jednolitą masę – farsz jest gotowy, gdy nie klei się do dłoni. Wyrobiony farsz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny.
  5. Wałkowanie ciastaCiasto na kołduny podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o grubości 2-3 mm i wykrawaj niewielkie kółka lub kwadraty. Ja wykrawam kwadraty o boku 5-6 cm.
  6. Nakładanie farszuNa każde kółko lub kwadrat z ciasta nakładaj porcję farszu mięsnego w ilości około 1 łyżeczki. Przed nałożeniem farszu na ciasto uformuj z niego kulkę, co ułatwi lepienie kołdunów.
  7. Lepienie kołdunówZ ciasta formuj niewielkie pierożki lub uszka. Starannie zlepiaj brzegi ciasta. Gotowe kołduny układaj na posypanym mąką talerzu lub stolnicy. Jeżeli podzielisz ciasto na 4 części, to z każdej z nich zrobisz około 12-14 małych kołdunów.
  8. GotowanieW dużym garnku zagotuj około 3 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj 1 łyżeczkę soli. Wrzucaj kołduny porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Każdą porcję kołdunów wyjmij z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej, przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i przełóż do miski. Aby zapobiec sklejaniu się ugotowanych kołdunów, polej je 1-2 łyżkami stopionego masła i wymieszaj, potrząsając miską.

Ugotowane kołduny podawaj jako dodatek do rosołu lub samodzielne danie. Doskonale smakują kołduny polane stopionym masłem z usmażoną cebulką lub słoniną i skwarkami.

Przydatne wskazówki do przepisu na kołduny

Kołduny możesz przygotować również z ulubionego ciasta pierogowego np. z dodatkiem jajka. Ja polecam swój przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajek, które nigdy nie wychodzi twarde.

Do farszu możesz wykorzystać dowolne mięso mielone wieprzowe i wołowe np. łopatkę lub karkówkę. Tradycyjne kołduny przygotowywane są z dodatkiem łoju wołowego, który sprawia, że mięso po ugotowaniu jest bardzo soczyste. Łój wołowy możesz jednak zastąpić 2 łyżkami bardzo drobno posiekanego podgardla.

Pamiętaj że farsz możesz wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami. Idealnie pasują np. tymianek, kolendra, natka pietruszki, mielony kminek oraz pieprz ziołowy.

Czytaj też:
Tych pierożków nie je się widelcem, a ich wnętrze zachwyca soczystością . Poznaj przepis na chinkali
Czytaj też:
Te pierogi są najlepsze w Europie. Światowy wyścig wygrał przysmak z mięsnym nadzieniem