Jak gotować pierogi, żeby się nie sklejały? Kluczowe są 2 szczegóły
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Jak gotować pierogi, żeby się nie sklejały? Kluczowe są 2 szczegóły

Dodano: 
Gotowanie pierogów
Gotowanie pierogów Źródło:Shutterstock / Evikka
Gotowanie pierogów oznacza, że tylko chwila dzieli nas od tego, by można je było jeść. Często jednak pierogi sklejają się i rozrywają w czasie gotowania, co skutecznie odbiera apetyt. Jak temu zapobiec?

Uwielbiamy pierogi. Może nie koniecznie je robić, bo to trochę pracochłonne, ale z pewnością lubimy je jeść. Jeśli więc nie jesteś fanką lepienia pierogów, bez problemu możesz kupić gotowe. Garmażeryjne czy mrożone przed spożyciem trzeba jednak ugotować. I niestety łatwo zrobić błąd nawet na tym etapie. Dużo bowiem nie trzeba, by pierogi posklejały się i rozpadły. A na papkę z ciasta i farszu nikt nie ma ochoty. Jak więc uniknąć tego problemu?

Jak należy gotować pierogi, by się nie sklejały?

Pierogi należy gotować w dużej ilości wody, tak by miały luz po wrzuceniu do garnka. Pierogi nie skleją się, jeśli zastosujesz się do tych prostych rad:

  • Wybierz odpowiednio duży garnek, nalej wodę i ją zagotuj. Dopiero wtedy wsyp do wody sól, mniej więcej 1 łyżkę na 4 l wody. W tym momencie warto też dodać 1-2 łyżki oleju. Tłuszcz ten powlecze pierogi cienką warstewką i zapobiegnie ich sklejaniu się. To jest właśnie pierwszy szczegół, na który musisz zwrócić uwagę, gotując pierogi.
  • Gdy woda zagotuje się, zmniejsz nieco ogień i dopiero „na spokojną” wodę wrzucaj kolejno pierogi. To drugi kluczowy moment, w gotowaniu pierogów. Gdy bowiem wrzucisz je na zbyt mocno gotującą się wodę, wtedy pierogi mogą się porozpadać i posklejać.
  • Po wrzuceniu partii pierogów całość delikatnie zamieszaj i dobierz pod garnkiem taki ogień, by woda lekko pyrkała. Nie wrzucaj na raz zbyt dużej ilości pierogów, bo to gwałtownie obniży temperaturę gotowania i też może sprzyjać sklejaniu się pierogów. Podobnie zresztą, jak za duża ich masa w wodzie.
  • Pierogi gotuj na średnim ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy, w zależności od farszu, gotuj je jeszcze 1-3 minuty.
  • Ugotowane pierogi wyjmuj na talerze łyżką cedzakową. Od razu też polej je okrasą. Dzięki temu nie posklejają się. Jeśli zaś nie zamierzasz ich od razu jeść, możesz je posmarować olejem. Dzięki temu nie posklejają się w czasie przechowywania.
  • Gdy pierogi są gorące, nie przykrywaj ich, bo mogą się posklejać. Możesz to zrobić dopiero wtedy, gdy nieco przestygną.

Z czym podać pierogi?

Najprostszą okrasą do pierogów słodkich i wytrawnych jest stopione masło. Jeśli są wytrawne, masło możesz dodatkowo podgrzać z ziołami, np. tymiankiem, majerankiem, a gdy są słodkie, wsyp do masła odrobinę cynamonu. Uniwersalna w użyciu jest też gęsta śmietana. Do wytrawnych pierogów doskonale natomiast pasuje okrasa z zeszklonej na maśle lub oleju cebulki, a także boczek lub kiełbasa podsmażona z cebulą. Słodkie pierogi można polać zmiksowanymi owocami lub jogurtem naturalnym i posypać cukrem.

Czytaj też:
Ciasto na pierogi robię z dodatkiem jajek, ale nigdy nie wychodzi twarde. Przepis dostałem od sąsiadki
Czytaj też:
Dodaję do ziemniaków i zawijam w ciasto. Pierogi litewskie idą u mnie lepiej niż ruskie

Źródło: smaki.pl