Chrupiące placki ziemniaczane podaję z tym gulaszem. Mój placek po węgiersku zawsze się udaje

Chrupiące placki ziemniaczane podaję z tym gulaszem. Mój placek po węgiersku zawsze się udaje

Dodano: 
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem, który rozpływa się w ustach. Przygotowanie placków po węgiersku jest dość czasochłonne, ale warto się wysilić, bo domowe smakują lepiej niż te z restauracji.

Placki ziemniaczane to danie, które możesz podawać z różnymi dodatkami m.in. z cukrem, kwaśną śmietaną oraz twarożkiem. Ja czasami decyduję się na przygotowanie ich z rozpływającym się w ustach mięsem i tworzącymi sos warzywami. Danie to zapewnia nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także na długo redukuje głód. Placek po węgiersku, nazywany również plackiem zbójnickim, to idealny pomysł na sycący obiad lub obiadokolację.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane po węgiersku (placki po zbójnicku) niewiele różnią się od placków podawanych z innymi dodatkami. Sekretem smaku i konsystencji placków ziemniaczanych są odpowiednio przygotowane i doprawione ziemniaki. Ziemniaki możesz zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą robota kuchennego. Jeżeli chcesz, żeby placki wyszły bardzo chrupiące, to polecam zetrzeć część ziemniaków na tarce o dużych oczkach.

Starte ziemniaki, zwłaszcza ziemniaki młode i ziemniaki o wysokiej zawartości wody, trzeba odcisnąć z nadmiaru płynu. Ja robię placki ziemniaczane z dodatkiem nie tylko cebuli, ale także czosnku i śmietany, których dodanie możesz pominąć.

Do smażenia placków używam patelni o średnicy 18 cm. Podczas smażenia placków ziemniaczanych ważna jest temperatura oleju. Najlepiej wykładać masę ziemniaczaną na tłuszcz o temperaturze 175-180 stopni Celsjusza. Smażąc duże placki, które będą podawane z gulaszem, najlepiej korzystać z patelni z grubym dnem. Jeżeli nie masz wprawy w smażeniu dużych placków, to usmaż kilka mniejszych, które przełożysz gulaszem.

Jak robić gulasz do placków po węgiersku?

Placki po węgiersku serwowane są z wyrazistym w smaku gulaszem, do którego dodawana jest m.in. mielona i świeża papryka. Ja robię go zgodnie z tradycyjnym przepisem, podsmażając mięso na wcześniej skarmelizowanej papryce mielonej. Do placków ziemniaczanych możesz podać zarówno gulasz wieprzowy, jak i gulasz wołowy oraz drobiowy. Ja robię gulasz z chudej szynki wieprzowej.

Żeby mięso rozpływało się w ustach, niezbędne jest nie tylko jego podsmażenie. Zawsze do gulaszu dodaję marchewkę, paprykę i pomidory, które nie tylko nadają daniu wyrazisty smak, ale także zagęszczają sos, dzięki czemu można zrezygnować z dodawania do niego mąki pszennej.

Przepis: Placek po węgiersku

Placek po węgiersku w restauracyjnym menu nazywany jest też plackiem zbójnickim. Warto wiedzieć, że ten rodzaj placka ziemniaczanego nie pochodzi z Węgier, a z Podhala, z Polski lub Słowacji.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

Na gulasz:

  • 800 g chudej szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 dojrzałe pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • 4 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaMięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w kostkę o boku około 1,5 cm. Jeżeli chcesz, żeby gulasz krócej się gotował, to możesz pokroić mięso na mniejsze kawałki.
  2. Uszykowanie warzywCebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w półplasterki o grubości 5-7 mm. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ pomidorów w kostkę.
  3. Smażenie mięsaNa głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, a następnie zmniejsz moc palnika. Cały czas mieszając, dodaj słodką, ostrą i wędzoną paprykę, a także liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Zdejmij patelnię z ognia i dalej mieszaj przez około 1 minutę. Papryka nie może się przypalić, bo będzie miała gorzki smak. W gorącym tłuszczu z przyprawami obtocz mięso i ustaw patelnię na palniku. Smaż 5-6 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso się przyrumieni, a następnie oprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Dodanie warzywDodaj do mięsa cebulę, czosnek i paprykę. Smaż 2-3 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając, a następnie zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze 1-2 minuty. Przełóż mięso z warzywami do garnka lub kontynuuj przygotowywanie gulaszu na patelni.
  5. Dodanie bulionuZalej mięso z warzywami 1 szklanką bulionu i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy płyn odparuje, wlej pozostały bulion, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu mieszać gulasz. Przed końcem gotowania gulaszu dodaj pomidory lub przecier pomidorowy, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu – redukcja bulionu spowoduje, że sos zyska gęstą konsystencję. Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Na misce ułóż sitko o drobnych oczkach i przełóż do niego starte ziemniaki. Jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste, to mocno odciśnij je z nadmiaru płynu. Mało wodniste ziemniaki delikatnie odsącz z soku. Odczekaj kilka minut i zlej odciśnięty sok. Na dnie miski powinna pozostać warstwa skrobi ziemniaczanej. Przełóż starte ziemniaki do miski ze skrobią ziemniaczaną. Cebulę i czosnek obierz oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do miski z ziemniakami. Do małej miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem. Wybicie jajka do osobnego naczynia pozwala uniknąć niemiłej niespodzianki – jajko może okazać się zepsute lub stare. Stare jajko poznasz po mętnym, płynnym białku i rozlanym lub przyschniętym żółtku. Przelej jajko do miski z ziemniakami oraz dodaj mąkę pszenną i śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby placki ziemniaczane miały bardziej wyrazisty smak, to możesz do nich również dodać suszone zioła np. oregano lub tymianek.
  7. Smażenie placków ziemniaczanychSmażenie placków ziemniaczanych Smażenie placków rozpocznij, gdy gulasz będzie gotowy. Na patelni rozgrzej tłuszcz (1 łyżka na 1 placek) i nakładaj masę ziemniaczaną, równomiernie rozkładając ją na całej powierzchni patelni. Smaż placek ziemniaczany na średnim ogniu, aż się przyrumieni od spodu, a następnie delikatnie przewróć na drugą stronę. Gotowe placki możesz odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porada: jeżeli chcesz podać wszystkie porcje potrawy za jednym razem, to przełóż gotowe placki do piekarnika nagrzanego do temperatury 50-80 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), żeby nie ostygły.

Jak podawać placek po węgiersku?

Na połowie każdego placka ułóż porcję gorącego gulaszu i przykryj drugą połową placka, zawijając go na mięso. Wierzch potrawy udekoruj kleksem śmietany oraz natką pietruszki.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane nadziewam tym pysznym farszem. Przepis znalazłam na kartce z kalendarza
Czytaj też:
Nie tracę sił na smażenie placków. Tarte ziemniaki zamieniam w to pyszne danie kuchni polskiej