Jak ugotować kukurydzę? Wielu Polaków popełnia prosty błąd

Jak ugotować kukurydzę? Wielu Polaków popełnia prosty błąd

Dodano: 
Kukurydza gotowana
Kukurydza gotowana Źródło: Shutterstock / Edson De Souza Nascimento
Gotowana kukurydza to przysmak, który łatwo przygotować w domu. Wystarczą świeże kolby i góra kilkanaście minut gotowania. Jednak wystarczy jeden błąd i kukurydza wyjdzie twarda.

Kukurydza to bez wątpienia jedno z najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Złociste kolby kuszą słodyczą i aromatem, ale aby naprawdę wydobyć ich najlepszy smak, warto wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować. Gotowanie kukurydzy wydaje się banalne, jednak istnieje kilka trików, które sprawią, że wyjdzie idealna.

Jaką kukurydzę wybrać do gotowania?

Do gotowania wybierz świeże, nieprzerośnięte kolby. Im młodsza kukurydza, tym słodsze i delikatniejsze ziarna. Świeża kukurydza powinna być owinięta zielonymi, wilgotnymi liśćmi, a jej „włosy” na czubku powinny być miękkie i jasnobrązowe. Suche, ciemne nitki świadczą o tym, że kolba jest starsza. Jeśli możesz, delikatnie odchyl liście i naciśnij jedno z ziaren. Powinien wypłynąć z niego mlecznobiały sok. To znak, że kukurydza jest soczysta. Twarde i wyschnięte ziarna będą mniej smaczne.

Jak ugotować kukurydzę?

Przy gotowaniu kukurydzy warto zapamiętać jedną zasadę: gotuj kukurydzę w nieosolonej wodzie. Solenie wody to jeden z najpowszechniejszych błędów, który sprawia, że ziarna po ugotowaniu są twardsze. Czas gotowania kukurydzy zależy od jej świeżości. Młode kolby potrzebują zaledwie 5–7 minut we wrzątku, starsze – 10-15 minut. Nie przesadź jednak ze zbyt długim gotowaniem. To sprawi, że ziarenka staną się mączyste i stracą na smaku.

Rada: do wody, w której gotuje się kukurydza, można ewentualnie dodać odrobinę cukru lub masła.

Jak podawać gotowaną kukurydzę?

Tu najlepsze są najprostsze rozwiązania: gorącą kukurydzę dopraw solą i posmaruj masłem, które stopi się na kolbie. Ale nie jest to jedyna możliwość. Kukurydzę można posypać również innymi przyprawami, np. płatkami chili czy ziołami, skropić oliwą albo polać klarowanym masłem. Ugotowaną kukurydzę można też zrumienić na grillu czy na patelni.

Ziarenka można też obrać z kolby i wykorzystać je do sałatek, past kanapkowych, zup czy sosów.

Czytaj też:
Zrób placki i usmaż z mięsnym farszem! Przepis przywiozłem z egzotycznych wakacji
Czytaj też:
Miażdżę ogórki wałkiem i zalewam aromatycznym sosem. Idealny dodatek do obiadu istnieje