Ciasto czekoladowe i orzeźwiające owoce to duet idealny. Prosty przepis na efektowny deser

Ciasto czekoladowe i orzeźwiające owoce to duet idealny. Prosty przepis na efektowny deser

Dodano: 
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami Źródło: Shutterstock / knelson20
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i puszyste ciasto z kwaskowatą nutą konfitury malinowej i świeżymi owocami zachwyca smakiem. Zapraszam po przepis na przepyszny i efektowny deser.

Intensywna, gorzka czekolada w połączeniu z orzeźwiającą słodyczą malin zapewnia wyjątkowe doznania smakowe i zawsze robi wrażenie. Ciasto z poniższego przepisu można również wykorzystać jako bazę tortu.

Jak przygotować czekoladowe ciasto z malinami?

Przygotowanie czekoladowego ciasta z malinami jest bardzo proste. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wystarczy przesiać suche składniki do dużej miski, roztopić i wystudzić czekoladę oraz połączyć ją z resztą mokrych składników, a następnie wymieszać ciasto łyżką, widelcem lub rózgą kuchenną (opcjonalnie można również ciasto zmiksować, ale na najniższych obrotach). Moje ciasto czekoladowe zawiera dodatkowy składnik, który sprawia, że wychodzi bardzo wilgotne i ma delikatny, owocowy smak. Dodaję do niego domową konfiturę malinową (przetartą przez sitko, żeby nie było pestek). Słodka konfitura sprawia, że można zmniejszyć ilość dodawanego cukru – do zaledwie 1/2 szklanki. Jeżeli wolisz ciasto czekoladowe o bardzo słodkim smaku, to dodaj 3/4 szklanki cukru lub zastąp czekoladę gorzką czekoladą mleczną.

Ciasto piekę w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Przepis: Ciasto czekoladowe z malinami

Pyszny pomysł na efektowny deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
441 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki konfitury malinowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie suchych składnikówW dużej misce umieść cukier, a następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj przesiane składniki.
  2. Przygotowanie mokrych składnikówCzekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj jajka, jogurt, konfiturę malinową oraz olej. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj.
  3. Łączenie suchych i mokrych składnikówDo suchych składników dodaj mokre składniki i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. PieczeniePrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto czekoladowe pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź
  5. Dekorowanie i chłodzenieCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówkę oraz masło i mieszaj, aż powstanie jednolita, lśniąca polewa. Pokryj polewą wierzch i boki ciasta. Na wierzchu ułóż maliny. Przykryj ciasto kloszem i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby polewa stężała. Czekoladowe ciasto z malinami podaję lekko schłodzone.

Opcjonalne dodatki do czekoladowego ciasta z malinami

Przepis podstawowy na ciasto czekoladowe możesz modyfikować na wiele sposobów, np. pomijając dodanie konfitury malinowej (zwiększ ilość jogurtu o 1/2 szklanki), zastępując olej klarowanym masłem, a także rezygnując z dodawania cukru i zastępując go miodem.

Dodatki, którymi wzbogacisz smak ciasta czekoladowego to m.in.:

  • czekoladowe kropelki lub posiekana na małe kawałki czekolada gorzka, mleczna, biała;
  • uprażone na suchej patelni i drobno posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, pistacje;
  • wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, liofilizowane maliny;
  • odrobina likieru czekoladowego, likieru malinowego, brandy, rumu.
  • inna konfitura i świeże owoce np. borówki, truskawki, porzeczki, ciemne winogrona, jeżyny.

Jeżeli chcesz dodać orzechy, wiórki kokosowe lub suszone/liofilizowane owoce, to zwiększ ilość jajek do 4 sztuk. 3-4 łyżki dodatków wystarczą, żeby ciasto zyskało całkiem inny smak.

Czytaj też:
To ciasto z owocami robię ekspresowo! Jest puszyste, aromatyczne, idealne na poprawę humoru
Czytaj też:
Błyskawiczne ciasteczka cytrynowe. W moim domu zawsze musi być ich zapas

Źródło: smaki.pl