Intensywna, gorzka czekolada w połączeniu z orzeźwiającą słodyczą malin zapewnia wyjątkowe doznania smakowe i zawsze robi wrażenie. Ciasto z poniższego przepisu można również wykorzystać jako bazę tortu.
Jak przygotować czekoladowe ciasto z malinami?
Przygotowanie czekoladowego ciasta z malinami jest bardzo proste. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wystarczy przesiać suche składniki do dużej miski, roztopić i wystudzić czekoladę oraz połączyć ją z resztą mokrych składników, a następnie wymieszać ciasto łyżką, widelcem lub rózgą kuchenną (opcjonalnie można również ciasto zmiksować, ale na najniższych obrotach). Moje ciasto czekoladowe zawiera dodatkowy składnik, który sprawia, że wychodzi bardzo wilgotne i ma delikatny, owocowy smak. Dodaję do niego domową konfiturę malinową (przetartą przez sitko, żeby nie było pestek). Słodka konfitura sprawia, że można zmniejszyć ilość dodawanego cukru – do zaledwie 1/2 szklanki. Jeżeli wolisz ciasto czekoladowe o bardzo słodkim smaku, to dodaj 3/4 szklanki cukru lub zastąp czekoladę gorzką czekoladą mleczną.
Ciasto piekę w tortownicy o średnicy 22-24 cm.
Przepis: Ciasto czekoladowe z malinami
Pyszny pomysł na efektowny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 441 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki konfitury malinowej
- 4 łyżki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 300 g świeżych malin
Sposób przygotowania
- Przygotowanie suchych składnikówW dużej misce umieść cukier, a następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj przesiane składniki.
- Przygotowanie mokrych składnikówCzekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj jajka, jogurt, konfiturę malinową oraz olej. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj.
- Łączenie suchych i mokrych składnikówDo suchych składników dodaj mokre składniki i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- PieczeniePrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto czekoladowe pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź
- Dekorowanie i chłodzenieCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówkę oraz masło i mieszaj, aż powstanie jednolita, lśniąca polewa. Pokryj polewą wierzch i boki ciasta. Na wierzchu ułóż maliny. Przykryj ciasto kloszem i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby polewa stężała. Czekoladowe ciasto z malinami podaję lekko schłodzone.
Opcjonalne dodatki do czekoladowego ciasta z malinami
Przepis podstawowy na ciasto czekoladowe możesz modyfikować na wiele sposobów, np. pomijając dodanie konfitury malinowej (zwiększ ilość jogurtu o 1/2 szklanki), zastępując olej klarowanym masłem, a także rezygnując z dodawania cukru i zastępując go miodem.
Dodatki, którymi wzbogacisz smak ciasta czekoladowego to m.in.:
- czekoladowe kropelki lub posiekana na małe kawałki czekolada gorzka, mleczna, biała;
- uprażone na suchej patelni i drobno posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, pistacje;
- wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, liofilizowane maliny;
- odrobina likieru czekoladowego, likieru malinowego, brandy, rumu.
- inna konfitura i świeże owoce np. borówki, truskawki, porzeczki, ciemne winogrona, jeżyny.
Jeżeli chcesz dodać orzechy, wiórki kokosowe lub suszone/liofilizowane owoce, to zwiększ ilość jajek do 4 sztuk. 3-4 łyżki dodatków wystarczą, żeby ciasto zyskało całkiem inny smak.
Czytaj też:
To ciasto z owocami robię ekspresowo! Jest puszyste, aromatyczne, idealne na poprawę humoruCzytaj też:
Błyskawiczne ciasteczka cytrynowe. W moim domu zawsze musi być ich zapas