Ziemniaki to jedno z najtańszych warzyw na naszym rynku. Też z tego powodu często goszczą na moim stole. Przerabiam je na wiele sposobów – a to je piekę, a to smażę na patelni czy zapiekam. Ostatnio przygotowałam z nich wytrawny placek. Starłam tylko ziemniaki, wymieszałam je z kilkoma dodatkami i wstawiłam do piekarnika. To naprawdę smakuje!
Jak przygotować ziemniaki na wytrawny placek?
Wytrawny placek robię z tartych ziemniaków. Przygotowuję je podobnie, jak na placki ziemniaczane czy kluski. Tak więc ziemniaki o sporej zawartości skrobi obieram i ścieram na małych oczkach. Umieszczam je na sicie, zawieszam nad miską i czekam, aż odcieknie z nich nadmiar soku. Na koniec odciskam ziemniaki łyżką i dodaję do nich osad zebrany na dnie miski z płynem. To oczywiście skrobia ziemniaczana – składnik, którego nie należy marnować, bo korzystnie wpływa na konsystencję placka.
Jak zrobić wytrawny placek z warzywami?
Kiedy mam już starte, odciśnięte ziemniaki, łączę je z kilkoma dodatkami. Wśród nich są: tarta cebula, jajka, mąka, ser i przyprawy. Do masy dorzucam też kawałki warzyw. Zwykle jest to kolorowa papryka, która pięknie wygląda po pokrojeniu placka na porcje. Można też jednak sięgnąć po dynię, por, cukinię czy czerwoną cebulę. Masę przekładam do formy i wstawiam do piekarnika. Po upieczeniu placek jest chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku.
Przepis: Placek ziemniaczany z papryką
Wytrawny placek ziemniaczany idealny na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
- 1 średnia cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 150 g startego sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 papryka żółta
- 1/2 papryki zielonej lub kawałek zielonej części pora
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywZiemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odsącz nadmiar wody, do ziemniaków dodaj odzyskaną skrobię. Cebulę zetrzyj na małych oczkach. Papryki oczyść, pokrój w kostkę, podsmaż chwilę na oleju.
- Łączenie składnikówDo startych ziemniaków dodaj cebulę, jajka, mąkę, starty ser, sól, pieprz i zioła. Wymieszaj gęstą masę. Dodaj do niej podsmażoną paprykę, wymieszaj.
- PieczenieMasę przełóż do natłuszczonej formy. Wierzch możesz posypać serem. Całość piecz ok. 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Placek ziemniaczany – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym placek ziemniaczany będzie jeszcze smaczniejszy.
- Do masy na placek ziemniaczany można dodać podsmażony, wędzony boczek albo szynkę. Placek zyska na smaku i wartości odżywczej.
- Placek ziemniaczany najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły. Można go też serwować po podgrzaniu.
- Doskonałymi dodatkami do tej przekąski będą: kwaśna, gęsta śmietana, sos jogurtowo-czosnkowy czy sos pomidorowy.
Czytaj też:
Prosty trik, a placki ziemniaczane wychodzą puszyste i pyszne. Tak robiła moja babciaCzytaj też:
Tej pożywnej zapiekanki z tartych ziemniaków każdy chce spróbować. Potem proszą o dokładkę