Kurczak w marynacie to danie, które zachwyci każdego smakosza. Możesz go przygotować na kilka sposobów i zawsze wyjdzie soczysty, aromatyczny oraz obłędnie pyszny!
Dlaczego warto marynować mięso przed obróbką termiczną?
Marynowanie mięsa sprawia, że po obróbce termicznej zachwyca smakiem oraz konsystencją. Aromat składników marynaty wnika w mięso, a wilgotna warstwa zapobiega nadmiernemu wysychaniu. Jest to szczególnie ważne w przypadku chudych mięs np. schabu, piersi kurczaka i indyka oraz pozbawionych skóry ćwiartek, ud i podudzi drobiowych. Marynata pomaga również nadać mięsu wyrazisty, apetyczny kolor.
Połączenie pasujących do danego mięsa przypraw z tłuszczem, który jest nośnikiem smaku, oraz różnymi dodatkami np. świeżymi i suszonymi ziołami, fermentowanymi napojami mlecznymi, sosami na bazie warzyw, sokiem z cytryny, octem balsamicznym czy alkoholem sprawia, że mięso zyskuje bogaty smak i rozpływa się w ustach.
Jak przygotować kurczaka w marynacie?
Przygotowanie kurczaka w marynacie nie wymaga wiele wysiłku oraz specjalnych umiejętności. Kluczem do sukcesu jest czas – im dłużej kurczak marynuje się w aromatycznej mieszance, tym bardziej soczysty, kruchy i aromatyczny wychodzi po obróbce termicznej. Marynuję kurczaka nie mniej niż 3 godziny (najlepiej pozostawić mięso w marynacie na całą noc), a następnie układam na blasze z wyposażenia piekarnika i piekę w piekarniku. Możesz również usmażyć mięso na patelni, upiec na grillu oraz przyrządzić we frytownicy beztłuszczowej.
Przepis: Kurczak w marynacie
Pieczony filet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 3 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi kurczaka
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka gęstego ketchupu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie marynatyW dużej misce umieść oliwę z oliwek, ketchup, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy. Wymieszaj składniki.
- Przygotowanie mięsa i marynowaniePiersi kurczaka oczyść, umyj, starannie osusz oraz oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Umieść mięso w misce z marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- PieczenieUłóż mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posmaruj z wierzchu resztkami marynaty. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości piersi kurczaka i rodzaju piekarnika).
Jak podawać kurczaka w marynacie?
Kurczak w marynacie to bardzo uniwersalne danie, które podaję na ciepło i na zimno. Świetnie smakuje z m.in.:
- purée ziemniaczanym, ziemniakami z wody i ziemniakami pieczonymi,
- ugotowanym na sypko ryżem (białym, kolorowym, dzikim) oraz risotto,
- ugotowaną na sypko kaszą (gryczaną paloną/niepaloną, jęczmienną, bulgur) i kaszotto,
- frytkami z ziemniaków, batatów, cukinii, selera, marchewki,
- pieczywem,
- surówkami i sałatkami ze świeżych warzyw, warzywami marynowanymi, warzywami kiszonymi oraz warzywami smażonymi.
Czytaj też:
Pałki z kurczaka marynuję w jogurcie i wstawiam do piekarnika. Ten soczysty obiad robi się samCzytaj też:
Roladki z cukinii i fileta z kurczaka to mój pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację. Warto go znać!