To sekret soczystego i aromatycznego mięsa. Poznaj mój sposób na idealnie przyrządzonego kurczaka

To sekret soczystego i aromatycznego mięsa. Poznaj mój sposób na idealnie przyrządzonego kurczaka

Dodano: 
Kurczak w marynacie
Kurczak w marynacie Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Co zrobić, żeby kurczak z piekarnika zachwycał bogatym smakiem i soczystością? Wystarczy odpowiednio dobrana marynata i nawet bardzo chude mięso będzie rozpływało się w ustach!

Kurczak w marynacie to danie, które zachwyci każdego smakosza. Możesz go przygotować na kilka sposobów i zawsze wyjdzie soczysty, aromatyczny oraz obłędnie pyszny!

Dlaczego warto marynować mięso przed obróbką termiczną?

Marynowanie mięsa sprawia, że po obróbce termicznej zachwyca smakiem oraz konsystencją. Aromat składników marynaty wnika w mięso, a wilgotna warstwa zapobiega nadmiernemu wysychaniu. Jest to szczególnie ważne w przypadku chudych mięs np. schabu, piersi kurczaka i indyka oraz pozbawionych skóry ćwiartek, ud i podudzi drobiowych. Marynata pomaga również nadać mięsu wyrazisty, apetyczny kolor.

Połączenie pasujących do danego mięsa przypraw z tłuszczem, który jest nośnikiem smaku, oraz różnymi dodatkami np. świeżymi i suszonymi ziołami, fermentowanymi napojami mlecznymi, sosami na bazie warzyw, sokiem z cytryny, octem balsamicznym czy alkoholem sprawia, że mięso zyskuje bogaty smak i rozpływa się w ustach.

Jak przygotować kurczaka w marynacie?

Przygotowanie kurczaka w marynacie nie wymaga wiele wysiłku oraz specjalnych umiejętności. Kluczem do sukcesu jest czas – im dłużej kurczak marynuje się w aromatycznej mieszance, tym bardziej soczysty, kruchy i aromatyczny wychodzi po obróbce termicznej. Marynuję kurczaka nie mniej niż 3 godziny (najlepiej pozostawić mięso w marynacie na całą noc), a następnie układam na blasze z wyposażenia piekarnika i piekę w piekarniku. Możesz również usmażyć mięso na patelni, upiec na grillu oraz przyrządzić we frytownicy beztłuszczowej.

Przepis: Kurczak w marynacie

Pieczony filet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
3 godz. 10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi kurczaka

Na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka gęstego ketchupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marynatyW dużej misce umieść oliwę z oliwek, ketchup, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy. Wymieszaj składniki.
  2. Przygotowanie mięsa i marynowaniePiersi kurczaka oczyść, umyj, starannie osusz oraz oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Umieść mięso w misce z marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  3. PieczenieUłóż mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posmaruj z wierzchu resztkami marynaty. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości piersi kurczaka i rodzaju piekarnika).

Jak podawać kurczaka w marynacie?

Kurczak w marynacie to bardzo uniwersalne danie, które podaję na ciepło i na zimno. Świetnie smakuje z m.in.:

  • purée ziemniaczanym, ziemniakami z wody i ziemniakami pieczonymi,
  • ugotowanym na sypko ryżem (białym, kolorowym, dzikim) oraz risotto,
  • ugotowaną na sypko kaszą (gryczaną paloną/niepaloną, jęczmienną, bulgur) i kaszotto,
  • frytkami z ziemniaków, batatów, cukinii, selera, marchewki,
  • pieczywem,
  • surówkami i sałatkami ze świeżych warzyw, warzywami marynowanymi, warzywami kiszonymi oraz warzywami smażonymi.

Czytaj też:
Pałki z kurczaka marynuję w jogurcie i wstawiam do piekarnika. Ten soczysty obiad robi się sam
Czytaj też:
Roladki z cukinii i fileta z kurczaka to mój pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację. Warto go znać!