To najlepsze wytrawne naleśniki, jakie jadłam. Ich sekretem jest nieziemsko smaczny farsz

To najlepsze wytrawne naleśniki, jakie jadłam. Ich sekretem jest nieziemsko smaczny farsz

Dodano: 
Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Naleśniki doskonale smakują podane na słodko, jednak w wersji wytrawnej sprawdzą się nawet w porze obiadowej. To proste, smaczne danie jest idealne na ciepłe dni. Zjada się je z przyjemnością i z łatwością się je robi.

Jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad czy wczesną kolację, możesz przygotować naleśniki z wytrawnym farszem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy tylko usmażyć naleśniki, przygotować grzybowy farsz i połączyć je w całość. Mało pracy, a efekt obłędny.

Sposoby na smaczny farsz pieczarkowy

Przygotowanie pieczarkowego farszu jest bardzo proste. Grzyby wystarczy pokroić w plasterki, przesmażyć i poddusić na maśle. Jednak, by były wyjątkowo smaczne, warto do nich dodać trochę śmietanki albo serka mascarpone. Mleczny dodatek nada farszowi soczystości i aksamitnej konsystencji. Do duszonych grzybów można też dorzucić posiekane ząbki czosnku, trochę świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić naleśniki z pieczarkowym farszem?

Przyrządzenie naleśników z pieczarkowym farszem nie jest zbyt pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, możesz sobie rozłożyć pracę na dwa dni. Jednego możesz usmażyć naleśniki lub tylko przyrządzić farsz. Przetrzymaj je w lodówce do następnego dnia, a wtedy nadziej naleśniki farszem i podsmaż na patelni, by były chrupiące i ciepłe.

Przepis: Naleśniki z pieczarkami

Wytrawne naleśniki z pieczarkowym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut. Po tym czasie ponownie je wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste, rozprowadź je odrobiną wody. Usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni z masłem. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż je, a potem dodaj śmietankę, trochę soli, pieprzu i tymianku i duś je ok. 10 minut. Jeśli śmietanka za bardzo zgęstnieje, możesz dodać odrobinę gorącej wody.
  3. Serwowanie naleśnikówNa środek każdego naleśnika wyłóż wzdłuż porcję farszu. Boki naleśnika załóż do środka. Naleśniki podsmaż na patelni z olejem lub podgrzej w piekarniku o temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Z czym podać naleśniki z pieczarkowym farszem?

Naleśniki z pieczarkowym farszem doskonale smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, serowym lub ketchupem. Jeśli serwujesz je w porze obiadowej, podaj do nich surówkę. Najlepiej, jeśli będzie ona łagodna w smaku, tak jak np.: surówka z marchewki czy surówka z młodej kapusty.

Czytaj też:
Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu
Czytaj też:
Patentów na dobre naleśniki nigdy dość. Z tego przepisu robię najlepsze w świecie naleśniki francuskie