Patentów na dobre naleśniki nigdy dość. Z tego przepisu robię najlepsze w świecie naleśniki francuskie

Patentów na dobre naleśniki nigdy dość. Z tego przepisu robię najlepsze w świecie naleśniki francuskie

Dodano: 
Naleśniki francuskie
Naleśniki francuskie Źródło: Pixabay / RitaE
Naleśniki francuskie są niesamowicie cienkie i delikatne. Smażę je często, bo wszyscy je uwielbiamy.

Cienkie naleśniki francuskie są hitem w moim domu. Wszyscy kochamy to rozpływające się w ustach, cienkie ciasto, które z każdym farszem jest przepyszne. Długo szukałam przepis, z którego mogłabym przygotować coś przyjemnego dla podniebienia, a zarazem uniwersalnego i w końcu się udało.

Moje ciasto nie jest słodzone — zawiera tylko szczyptę soli dla wydobycia smaku użytego nabiału. Nie ma zatem znaczenia czy mamy w środku słodki twarożek z marmoladą, czy też gęste i sycące nadzienia. Zawsze będzie pasowało. Do tego przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Czy można chcieć więcej?

Jak zrobić cienkie naleśniki?

Naleśniki francuskie nie mogą być grube, suche czy przypalone po brzegach. Aby osiągnąć najlepsze efekty, zawsze dodaję masło do ciasta. Dzięki temu, choć smażę na suchej — i bardzo dobrze rozgrzanej — patelni, nigdy nie przywierają i wychodzą znakomite.

Ważnym etapem jest też odstawienie ciasta. Nie pomijajcie go, bo ta chwila, gdy masa odpoczywa, pozwala na uwolnienie glutenu z mąki. Dzięki temu gotowe naleśniki są nad wyraz elastyczne i nie rwą się przy nadziewaniu.

Przepis: Naleśniki francuskie

Cieniutkie niczym pergamin, a smaczne i rozpływające się w naleśniki dla całej rodziny.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na naleśnikiMasło stop na patelni i przestudź. Do miski wsyp mąkę pszenną i sól. Wymieszaj. Wlej mleko i wbij jajka. Starannie połącz składniki, najlepiej przy pomocy miksera. Nie przerywając mieszania, wlej masło. Gotową masę odstaw na 30 minut.
  2. Smażenie naleśników francuskichRozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Zamieszaj ciasto i wylej pierwszą jego porcję. Naleśnika smaż po 1-2 minuty z obu stron na średnim ogniu. Powtarzaj, aż ciasto się skończy.

Jak podawać naleśniki francuskie?

Cienkie naleśniki są bardzo delikatne, dlatego lubię je serwować z lekkimi słodkimi farszami np. z kremowym twarożkiem lub domowym dżemem. W masie nie ma cukru, więc można udekorować je dodatkowo polewą czekoladową, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by w cieście upakować wytrawny farsz. Moje ulubione to szpinak z serem feta oraz ruski. Nie przesadźcie tylko z ilością – nawet wyjątkowa elastyczność ciasta na naleśniki francuskie może nie wystarczyć, jeśli będziemy starali się wcisnąć do nich potrójną ilość nadzienia. Nie wspominając już o tym, że tak napakowane sakiewki trudno elegancko zjeść.

Czytaj też:
Wytrawny naleśnik na niedzielne śniadanie. Wygląda i smakuje wyjątkowo, a nie jest trudny
Czytaj też:
Dodaję do tego farszu jeden składnik i robię naleśniki, za którymi przepada moja rodzina