Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu

Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu

Dodano: 
Naleśniki z twarożkiem i borówkami
Naleśniki z twarożkiem i borówkami Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Naleśniki kochają nie tylko dzieci. A te moje z typowo letnim farszem wyglądają tak apetycznie, że nikt nie potrafi im się oprzeć. Na dodatek ich przygotowanie jest proste i szybkie.

Naleśniki to jedno z tych dań, które wszyscy uwielbiają. Choć można je nadziać wytrawnym lub słodkim farszem, to te drugie w moim domu cieszą się dużo większym powodzeniem. Dlatego staram się wymyślać coraz to inne ich wersje. I tym sposobem ostatnio przygotowałam słodkie naleśniki, które nie tylko świetnie wyglądają, ale też doskonale smakują. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Pomysły na letni, słodki farsz do naleśników

Choć najbardziej uniwersalnym nadzieniem do słodkich naleśników jest dżem lub konfitura, to latem staram się korzystać ze świeżych owoców. Większe typu brzoskwinie, nektarynki, gruszki czy truskawki kroję w kostkę lub w plasterki, a te mniejsze np. maliny, borówki, poziomki dodaję w całości. Niektóre owoce można też rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem lub nawet zagotować je z cukrem, by powstał szybki dżem. W połączeniu z serkiem homogenizowanym czy bitą śmietaną powstaje wtedy niezwykle smaczny deser lub słodka kolacja.

Jak zrobić naleśniki z serkiem i borówkami?

Najwięcej czasu w przygotowaniu tego prostego deseru czy kolacji zajmuje smażenie naleśników. Można je jednak usmażyć wcześniej, a tuż przed podaniem ewentualnie podgrzać i nadziać.

Przepis: Naleśniki z serkiem i borówkami

Słodkie naleśniki nadziewane serkiem homogenizowanym, dżemem borówkowym i świeżymi borówkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Na farsz:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody lub mleka. Na patelni z nieprzywieralną powłoką usmaż cienkie naleśniki.
  2. Nadziewanie naleśnikówBorówki opłucz, osącz. Odłóż 4 łyżki do posypania. Pozostałe zblenduj z cukrem. Każdy naleśnik posmaruj serkiem homogenizowanym, polej borówkowym miksem i złóż na cztery. Porcje naleśników posyp świeżymi borówkami.

Wskazówka: Borówki można też podsmażyć z cukrem, a powstanie wtedy pyszny dżem do naleśników.

Czym zastąpić serek w naleśnikach?

Zamiast serka homogenizowanego naleśniki z borówkami można też nadziać doprawionym twarogiem sernikowym czy rozrobionym zwykłym twarogiem. Dobrze też sprawdzi się serek mascarpone wymieszany z jogurtem naturalnym lub nawet sam gęsty jogurt grecki. Doskonałym pomysłem jest też nadzianie tych naleśników bitą śmietaną albo kulkami lodów śmietankowych czy waniliowych.

Czytaj też:
To najlepsze wytrawne naleśniki, jakie jadłam. Ich sekretem jest nieziemsko smaczny farsz
Czytaj też:
Patentów na dobre naleśniki nigdy dość. Z tego przepisu robię najlepsze w świecie naleśniki francuskie