Zamiast kotletów robię ze schabu pyszne roladki. Są pełne smaku i można je odgrzewać
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zamiast kotletów robię ze schabu pyszne roladki. Są pełne smaku i można je odgrzewać

Dodano: 
Roladki ze schabu
Roladki ze schabu Źródło:Shutterstock / vkuslandia
Większość osób robi ze schabu kotlety lub piecze go w kawałku. Mnie i mojej rodzinie jednak najbardziej smakują roladki ze schabu. Dzięki dwóm dodatkom są soczyste i pyszne.

Schab to delikatny kawałek wieprzowiny, który doskonale nadaje się do wielu potraw. Zawiera jednak niedużo tłuszczu, przez co dosyć łatwo go przesuszyć. Z tego powodu wiele osób wprost unika pieczenia tego mięsa i robi z niego tylko i wyłącznie kotlety. Przygotowanie smacznych schabowych nie jest trudne, jednak ta smażona potrawa jest dość ciężkostrawna. O wiele lżejsze dla żołądka będą duszone roladki, które też z powodzeniem można odgrzewać.

Jak przygotować schab na roladki?

Schab przeznaczony na roladki należy pokroić w dość cienkie plastry. Cieńsze nawet niż na schabowe, bo zależy nam na tym, by warstwa mięsa nie była zbyt gruba i w miarę szybko „doszła” w środku. Oczywiście plastry mięsa rozbijamy jeszcze kuchennym młotkiem, tak by były możliwie cienkie. Warto je też oprószyć solą i pieprzem, a nawet posmarować musztardą, która nada potrawie ostrzejszego smaku.

Jak zrobić pełne smaku roladki ze schabu?

Do przygotowania roladek wykorzystamy boczek wędzony oraz kiszone ogórki. Boczek doskonale nawilży mięso od środka i nada mu aromatu, kiszony ogórek zaostrzy zaś smak roladek.

Przepis: Aromatyczne roladki ze schabu

Duszone roladki ze schabu, boczku i kiszonego ogórka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 8 cienkich plastrów schabu środkowego
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • 1/2 l bulionu lub wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie roladekPlastry schabu cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą. Na jednym boku każdego plastra mięsa połóż plasterek boczku i 2-3 plastry kiszonego ogórka. Zwiń roladki, obwiąż je białą, bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami.
  2. Obsmażanie i duszenie roladekKażdą roladkę obtocz w mące. Roladki kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumień je ze wszystkich stron. Roladki podlej gorącym bulionem lub wodą, duś na małym ogniu ok. 35 minut.
  3. Zagęszczanie sosuGdy roladki będą już miękkie, zdejmij je z patelni. Pozostały sos zagęść resztą mąki rozmieszanej z odrobiną zimnej wody, chwilę podgotuj, dopraw solą i pieprzem, podawaj do roladek.

Wskazówka: Do farszu można też dołożyć pokrojoną w piórka cebulę.

Czym jeszcze można nadziać schabowe roladki?

Choć nasze roladki wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, to bez problemu możecie zmienić farsz. Dobrze w tej roli sprawdzą się np. plastry żółtego sera i suszone pomidory, podsmażone pieczarki, szynka i szpinak albo ser pleśniowy i papryka. Farsz warto też posypać odpowiednio dobranymi przyprawami albo ziołami, np. bazylią, tymiankiem, czosnkiem granulowanym.

Czytaj też:
Żadna tarta bułka. Najzdrowszą, chrupiącą panierkę do schabowych zrobisz z 2 składników
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na schab pieczony. Ta soczysta pieczeń smakuje na ciepło i na zimno

Źródło: smaki.pl