Moja siostra gotuje najlepszy krupnik na świecie. Kocham przepis na tę pożywną zupę

Moja siostra gotuje najlepszy krupnik na świecie. Kocham przepis na tę pożywną zupę

Dodano: 
Krupnik z mięsem
Krupnik z mięsem Źródło: Shutterstock / Dar1930
Krupnik mojej siostry nie ma sobie równych. Zapomniałam już jak prosta i smaczna jest ta zupa. W ten weekend znowu ją zrobię.

Krupnik to pyszna i sycąca zupa z kaszy jęczmiennej. W dzieciństwie jadałam ją bardzo często, ale w ostatnich latach popadła w moim domu w zapomnienie. Ostatnio siostra przypomniała mi przepis na to lekkie i sycące obiadowe danie. Postanowiłam przywrócić wspomnienia i przygotować je na rodzinny obiad.

Jak przygotować krupnik?

Siostra gotuje krupnik na kaszy jęczmiennej perłowej. Ma drobne ziarno, które delikatnie rozpada się w czasie gotowania, nadając zupie przyjemnie gęstej konsystencji. Zwróćcie uwagę przy zakupach, bo gruba kasza pęczak w podanym czasie przygotowania nie ugotuje się w pożądanym stopniu.

Ponadto do zupy potrzebować będziecie jarzyn, które zawsze lądują w bulionach, czyli marchewki, pietruszki i selera. Użyjemy też karmelizowanej na patelni cebuli, która świetnie wzbogaca smak krupniku.

Przepis: Krupnik z mięsem

Tradycyjna zupa z kaszy jęczmiennej przyrządzana na żeberkach wieprzowych, idealna dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 średnia marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMarchew, pietruszkę, ziemniaki i selera obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny, przetnij na pół. Kaszę jęczmienną starannie przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Gotowanie krupnikuDo dużego garnka włóż żeberka, liście laurowe, ziele angielskie oraz wszystkie warzywa poza ziemniakami. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. W trakcie dodaj zrumienioną na suchej patelni cebulę. Wrzuć ziemniaki oraz kaszę jęczmienną i gotuj przez kolejne 30 minut. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Jak podać krupnik?

Zupę obowiązkowo należy jeść na ciepło – wtedy najprzyjemniej koi żołądek. Warto ją przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, by nadać jej jeszcze nieco lekkości i odświeżającego charakteru.

Słyszałam jeszcze o zabielaniu dania śmietanką lub jogurtem, ale akurat moja siostra jest przeciwniczką takiego postępowanie. Niemniej składniki te dodają potrawie białka i ciekawszej konsystencji, więc nie wykluczam, że kiedyś spróbuję. Jeśli jesteście bardziej otwarci na eksperymenty z tradycyjnymi przepisami, próbujcie.

Jak można zmodyfikować przepis na krupnik?

Moja siostra jest zwolenniczką dań mięsnych, a jej kurnik musi powstać na żeberkach. Wiem jednak, że niektórzy gotują zupę na bardziej subtelnym w smaku mięsie drobiowym. Czas przyrządzania jest wtedy nieco inny, bo kurczak czy indyk szybciej się gotują. Zdarzyło się spotkać z krupnikiem przyrządzanym na bulionie warzywnym. Podała mi go przyjaciółka i muszę przyznać, że w smaku był fantastyczny.

Czytaj też:
Mój mąż gotuje tę aromatyczną zupę w pół godziny. Zawsze proszę, by zrobił jej więcej
Czytaj też:
Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracji

Źródło: Smaki.pl