Wiosną nie mam ochoty na ciężkie farsze. Pierogi napełniam więc tym lekkim nadzieniem

Wiosną nie mam ochoty na ciężkie farsze. Pierogi napełniam więc tym lekkim nadzieniem

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło:Pexels
Wiosną pierogi z mięsem albo kiszoną kapustą i grzybami idą u mnie w odstawkę. Te farsze są po prostu za ciężkie i jakoś kojarzą mi się z zimą. Zastępuję je lekkim nadzieniem z zielonego warzywa.

Uwielbiam pierogi. Zresztą moja rodzina też i myślę, że miłośników tej taniej i pysznej potrawy jest o wiele więcej. Lubię je z każdym farszem – z kapustą i grzybami, z mięsem czy ze słodkim twarogiem. Jednak o tej porze roku stawiam na zupełnie inny, lekki farsz. Robię go z liści szpinaku i twarogu. Jest smaczny i pachnie wiosną.

Pomysły na lekkie farsze do pierogów

Lekki farsz do pierogów można zrobić np. ze świeżych owoców. Tu doskonale nadają się truskawki, ale też jagody, wiśnie czy morele. Jeśli jednak masz ochotę na wytrawne danie, lekki farsz możesz zrobić np. z botwinki, z twarogu i świeżych ziół czy z podsmażonych warzyw sezonowych. Nieco bardziej sycący będzie farsz na bazie soczewicy, z dodatkiem warzyw i ziół.

Jak zrobić pierogi z lekkim farszem?

Na farsz do pierogów można użyć szpinak świeży lub mrożony. Mrożony może też być rozdrobniony, choć ja osobiście wolę ten w postaci liści. By farsz nie wypływał z pierogów, trzeba poddusić szpinak i odparować z niego nadmiar wody.

Przepis: Pierogi ze szpinakiem

Lekkie pierogi z farszem ze szpinaku i twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Na farsz:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g twarogu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski, dodaj dużą szczyptę soli i olej. Wlej wodę, wymieszaj do połączenia się składników, a potem przełóż ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób. Ciasto przykryj miską, odstaw na pół godziny.
  2. Przygotowanie farszuSzpinak przebierz, opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak, przesmaż go, by stracił jędrność. Dodaj do niego posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu. Duś na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar płynu. Przestudź, wymieszaj z pokruszonym twarogiem, dopraw do smaku.
  3. Lepienie i gotowanie pierogówCiasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkuj, wykrój z niej krążki, nadziej je farszem, dokładnie zlep. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerze, polej np. stopionym masłem.

Czym okrasić pierogi ze szpinakiem?

Ja pierogi ze szpinakiem lubię w najprostszej wersji, czyli polane stopionym masłem. Czasem dorzucam do niego trochę świeżych ziół, np. szałwii, tymianku, by masło nabrało ciekawszego aromatu. Jednak pierogi z zielonym farszem doskonale też smakują okraszone cebulką podsmażoną na oleju, podane z kwaśną śmietaną czy z jogurtem doprawionym czosnkiem.

Czytaj też:
Przepis na te pierogi dostałam od przyjaciela. Jednym można się naprawdę najeść
Czytaj też:
Przepis na pyszne litewskie pierożki z aromatycznym farszem. Poznaj ich sekret i zaskocz rodzinę