Pierogi to tradycyjne, polskie danie, za którym wprost przepadam. To znaczy, bardziej lubię je jeść, niż robić, bo jest przy nich trochę pracy. Jednak, jak się już zacznie je lepić, to okazuje się, że ich przygotowanie nie jest aż tak mozolne. A największą nagrodą jest smak domowych pierogów. Nie do podrobienia przez żadnego producenta. Choć próbowałam już gotowych wyrobów z różnych firm, to jednak uważam, że moje najgorsze pierogi, smakują i tak lepiej niż kupne. Taka magia. A dzisiaj chciałabym was zaprosić na pierogi z wybornym, wiosennym farszem. Robię go z botwinki i twarogu.
Jak zrobić ciasto na pierogi?
Ciasto to podstawa udanych pierogów. Powinno być dość miękkie i plastyczne, tak by dało się łatwo wałkować, formować i lepić. Z czego więc zrobić dobre ciasto na pierogi? Tak naprawdę można je przygotować z mąki i wody. Woda powinna być dobrze ciepła, by znajdujący się w mące gluten szybciej napęczniał. Do ciasta na pierogi warto też dodać trochę oleju, który zwiększy elastyczność ciasta i zapobiegnie jego szybkiemu obsychaniu. Oczywiście dodajemy też trochę soli dla smaku. Idealne proporcje składników na ciasto na pierogi to: 300 g mąki pszennej, ok. 2/3 szklanki dobrze ciepłej wody, 2 łyżki oleju i duża szczypta soli. Wodę warto dodawać do ciasta porcjami, tak by nie przesadzić z jej ilością. Każda mąka ma bowiem nieco inną chłonność.
Dodatek jajka do ciasta na pierogi jest dyskusyjny. Jedni z niego rezygnują, bo zwiększa twardość ciasta. Dla innych zaś jest to właśnie zaletą. Z całą pewnością do ciasta nie należy zaś wrabiać zbyt dużo mąki, bo sprawi ona, że ciasto będzie sztywne i mało elastyczne. Dużym błędem jest też zbyt obfite podsypywanie ciasta mąką w czasie jego rozwałkowywania. Pokryte mąką placki za żadne skarby nie dadzą się bowiem dokładnie zlepić.
Jak zrobić wiosenny farsz do pierogów?
Podstawą mojego wiosennego farszu do pierogów jest botwinka. Podsmażoną łączę z twarogiem i doprawiam. By wzmocnić smak farszu można też do niego dodać trochę pokruszonego sera feta.
Przepis: Farsz do pierogów z botwinki
Botwinka z twarogiem do nadziewania twarogów
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 cebulka
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g twarogu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie botwinkiBotwinkę oczyść, opłucz, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj botwinkę, przesmaż mieszając. Dodaj posiekane ząbki czosnku, duś całość, aż botwinka będzie miękka (ok. 10 minut). Wystudź.
- Przygotowanie farszuTwaróg rozdrobnij widelcem, dodaj do niego botwinkę. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest mało zwięzły możesz go wymieszać z 1-2 łyżkami śmietany.
Wskazówka: Do farszu z botwinki warto też dodać trochę posiekanego koperku. Pierogi będą miały bardziej orzeźwiający aromat.
Z czym podać pierogi nadziewane botwinką?
Pierogi z botwinkowym farszem doskonale smakują polane ziołowym masłem. By zrobić takie masło, wystarczy rozpuścić je na patelni, wsypać trochę świeżych ziół, np. tymianku, oregano czy szałwii i podgrzewać je nie dłużej niż minutę. Pierogi te dobrze też będą smakować podane z kwaśną śmietaną, okraszone podsmażoną cebulką albo cebulką z boczkiem.
Czytaj też:
Jak gotować pierogi, żeby się nie sklejały? Kluczowe są 2 szczegółyCzytaj też:
Przepis na pyszne litewskie pierożki z aromatycznym farszem. Poznaj ich sekret i zaskocz rodzinę