Biorę kawałek i owijam go masą z mielonego mięsa. Kotlety wychodzą soczyste, jak nigdy
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Biorę kawałek i owijam go masą z mielonego mięsa. Kotlety wychodzą soczyste, jak nigdy

Dodano: 
Mięso mielone na kotlety
Mięso mielone na kotlety Źródło:Shutterstock / Longfin Media
Kotlety mielone powinny być miękkie i soczyste. Pomaga w tym namoczona bułka, jednak ja mam swój sprawdzony sposób na poprawienie ich smaku. Zamykam w nich pyszną niespodziankę.

Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Trudno się dziwić, wszak są szybkie i proste do przygotowania, a ponad wszystko doskonale smakują. By jednak rzeczywiście wyszły jak należy, trzeba zadbać o ich soczystość. Można to zrobić na kilka sposobów. Ja zamykam w nich kostkę pysznego produktu, dzięki czemu nie tylko doskonale smakują, ale też apetycznie wyglądają.

Jak zwiększyć soczystość kotletów mielonych?

Na soczystość kotletów mielonych duży wpływ ma rodzaj mięsa, z którego je robimy. Najlepiej na mielone nadaje się mięso wieprzowe, w szczególności łopatka i karkówka. Mięso to zawiera sporo tłuszczu, które doskonale nawilża kotlety, zapewniając im soczystość. Dodatkiem zwiększającym soczystość kotletów mielonych jest też namoczona i odciśnięta bułka. Jednocześnie dodaje ona kotletom większej puszystości i sprawia, że po usmażeniu pozostają miękkie.

Na soczystość mielonych ma też wpływ odpowiednie ich smażenie. Kotlety należy smażyć na średnim ogniu, tak by mięso nie tylko przyrumieniło się z wierzchu, ale też by „doszło” w środku. Nie należy ich smażyć zbyt długo, bo to sprzyja wysuszeniu potrawy.

Przepis na kotlety mielone z soczystą niespodzianką

Masę na kotlety mielone przygotowuję tak, jak zawsze. W ich środku zamykam jednak kawałek żółtego sera.

Przepis: Kotlety mielone z pyszną niespodzianką

Kotlety mielone z żółtym serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na kotletyBułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij.. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Bułkę i cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, sporą ilością pieprzu ziołowego, pieprzu i soli. Dokładnie wyrób masę.
  2. Formowanie i smażenie kotletów mielonychSer żółty pokrój w kostkę o wielkości ok. 1,5x1,5x1,5 cm. Mięsną masę podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek, połóż na nim kawałek sera, oblep go mięsem, uformuj kształtne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż po 5-6 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju.

Z czym podać kotlety mielone?

Do kotletów mielonych zwykle podajemy gotowane ziemniaki, kaszę lub ryż. Doskonale pasują do nich buraczki na ciepło, zasmażana kapusta, a także duszona marchewka. Można też zaserwować je np. z surówką z kiszonej kapusty czy z pora.

Czytaj też:
Zamiast mielonych robię pulpety z piekarnika. Dodaję do nich ten składnik i chudnę w oczach
Czytaj też:
Zapomniana alternatywa dla kotleta mielonego. Przepis na kotlet pożarski dostałem od znajomych

Źródło: smaki.pl