Na to danie czekam cały rok. Najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Na to danie czekam cały rok. Najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę

Dodano: 
Duszona młoda kapusta
Duszona młoda kapusta Źródło:Shutterstock / vivooo
Duszona młoda kapusta to najpopularniejszy sposób na to warzywo. Nic dziwnego – to klasyk klasyków. Na wiosnę danie obowiązkowe.

Duszona młoda kapusta, zapach koperku, dobra kiełbasa i czy trzeba coś więcej do szczęścia? Młoda kapusta w tej wersji to danie bardzo proste i z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Jak zrobić duszoną młodą kapustę?

Duszona młoda kapusta to danie, z którym poradzi sobie każdy. Ważne, aby wybrać ładne, jędrne główki kapusty i kupić dobrą kiełbasę (może to być kiełbasa śląska, może być inna – taka, jaką lubisz).

Kapustę można zalać wodą, ale jeśli masz w domu bulion, wykorzystaj bulion. Może to być zarówno bulion warzywny, jak i bulion drobiowy. Młodą kapustę można także podlać odrobiną białego, lekkiego, wytrawnego wina. Do dania nie żałuj koperku.

Jeśli lubisz kminek, kapustę możesz doprawić także kminkiem. Dodaj ziarenka kminku w momencie, kiedy wlewasz do kapusty wodę albo bulion. Można też dodać roztarty w moździerzu kminek.

Przepis: Duszona młoda kapusta

Najprostsza wersja przepisu na młodą kapustę duszoną z kiełbasą.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
361 w każdej porcji

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, kiełbasę pokrój na kawałki, koperek drobno posiekaj.
  2. Duszenie kapustyNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną kiełbasę, smaż chwilkę, aż kiełbasa zacznie puszczać tłuszcz i lekko się rumienić. Dodaj kapustę, listki laurowe i ziele angielskie, wymieszaj i dalej smaż chwilę. Zalej wszystko wodą lub bulionem, dopraw solą i pieprzem i duś do miękkości pod przykryciem (30-40 minut). Dodaj do kapusty łyżkę zimnego masła, wymieszaj. Na koniec dodaj do kapusty koperek.

Duszoną kapustę można zrobić także w wersji wegetariańskiej. Możesz po prostu pominąć dodatek kiełbasy (wówczas otrzymasz bardzo dobrą kapustę z koperkiem), albo dodać w zamian coś innego. Idealnie sprawdzą się tutaj suszone pomidory (podsmaż je na początku dokładnie tak, jak kiełbasę). Do kapusty można dodać także świeże pomidory (np. pokrojone na połówki kolorowe pomidorki koktajlowe). Sprawdzi się tu także podsmażone wcześniej z roztartym kminkiem, pokrojone na kawałeczki, wędzone tofu.

Jak podawać duszoną młodą kapustę?

U mnie w domu od zawsze duszona młoda kapusta była samodzielnym daniem, mama i babcia podawały ją co najwyżej z gotowanymi ziemniakami. Jedliśmy ją zawsze na obiad albo na kolację, także w towarzystwie chleba.

Inspiracja: możesz przyrządzić kapustę bez kiełbasy, a wówczas kiełbasę usmażyć osobno i podać na talerzu razem z ziemniakami i duszoną młodą kapustą.

Czytaj też:
Przekładam liście młodej kapusty farszem i piekę. To najpyszniejsze lasagne, jakie jadłam
Czytaj też:
Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko

Źródło: smaki.pl