Moje roladki schabowe są wyjątkowo soczyste i krucze. Sekretem są składniki nadzienia
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Moje roladki schabowe są wyjątkowo soczyste i krucze. Sekretem są składniki nadzienia

Dodano: 
Roladki schabowe
Roladki schabowe Źródło:Shutterstock / Slawomir Fajer
Roladki schabowe to danie, które pozwala eksperymentować w kuchni. Mój przepis na zrazy wieprzowe zawijane możesz dowolnie modyfikować, dodając do mięsa np. podsmażone pieczarki, szynkę lub żółty ser.

Roladki schabowe (zrazy wieprzowe zawijane) to idealny pomysł na obiad lub kolację. Tak przygotowane mięso możesz podawać z ziemniakami, kaszą oraz pieczywem. Wyjątkowy smak roladek ze schabu podkreśla aromatyczny sos własny. Mięso w roladkach schabowych, które robię według poniższego przepisu, zawsze wychodzi kruche i soczyste. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Często robię takie zrazy zawijane na świąteczny obiad lub uroczystą kolację.

Przepis: Roladki schabowe

Zrazy wołowe zawijane robione ze schabu to klasyka polskiej kuchni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na roladki:

  • 4 grube plastry schabu bez kości
  • 8 plasterków boczku
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 i 1/2 szklanki bulionu mięsnego lub mięsno-warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania

  1. Rozbijanie i przyprawianie mięsaPlastry schabu o grubości około 2,5 cm umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść mięso z błon. Rozbij mięso tłuczkiem. Schab powinien mieć grubość około 0,5 cm. Mięso oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym kawałku rozbitego schabu rozsmaruj 1 łyżeczkę ostrej musztardy.
  2. Krojenie składnikówKiszone ogórki pokrój w ćwiartki. Paprykę pokrój w grubsze paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pieczony lub gotowany pokrój na cienkie plastry.
  3. Nakładanie farszuNa posmarowanym musztardą mięsie ułóż po 2 plasterki boczku oraz 2 ćwiartki ogórka, 2-3 paseczki papryki i kilka piórek cebuli.
  4. Zwijanie i panierowanie roladekZawiń boki mięsa i zwiń roladki. Jeżeli mięso się rozpada, to zepnij zrazy wykałaczkami. Każdą roladkę ze schabu obtocz w mące pszennej.
  5. SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej klarowane masło. Obsmaż roladki schabowe z każdej strony. Gdy mięso będzie zrumienione, zdejmij je z patelni i przełóż na półmisek. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smaż 2-3 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia
  6. DuszenieDo gorącego bulionu włóż podsmażone roladki schabowe i duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut.
  7. Przygotowanie sosuZdejmij gotowe roladki schabowe z patelni, przełóż na półmisek i przykryj folią aluminiową, żeby nie ostygły. Przelej zawartość patelni do rondelka i zmiksuj lub przetrzyj przez drobne sitko. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to możesz przez 4-5 minut pogotować go na dużym ogniu, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar płynu.

Roladki schabowe podawaj z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą oraz ulubioną surówką. Idealnie pasuje choćby surówka z kapusty pekińskiej, która u mojej koleżanki schodzi kilogramami. Przed podaniem polej mięso zredukowanym sosem. Możesz też posypać roladki schabowe posiekaną natką pietruszki.

Roladki schabowe – przydatne wskazówki

Do roladek ze schabu pasuje różne nadzienie. Możesz zrobić je np. z suszonych pomidorów i szpinaku, szynki i żółtego sera, smażonych z cebulą pieczarek, szpinaku i sera feta, mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i czosnku, ogórków konserwowych i marynowanej papryki, pora i marchewki, szparagów oraz leśnych grzybów. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i ulubione smaki.

Gotowe roladki schabowe możesz podsmażyć i udusić na patelni lub panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Roladki pokryte panierką trzeba podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku np. z dodatkiem pokrojonych na mniejsze kawałki ziemniaków.

Do roladek schabowych możesz podawać różne sosy np. kremowy sos pieczarkowy, sos pomidorowy, grzybowy, serowy oraz chrzanowy.

Czytaj też:
Sekret idealnych kotletów devolay. To mój przepis na soczyste kotlety drobiowe z rozpływającym się masełkiem
Czytaj też:
Te roladki z szynki zawsze są hitem na moim stole. Na tę Wielkanoc zrobię ich 2 półmiski