Chrupiąca, soczysta i zdrowa surówka. Wystarczy zetrzeć jabłko i mało popularne warzywo

Chrupiąca, soczysta i zdrowa surówka. Wystarczy zetrzeć jabłko i mało popularne warzywo

Dodano: 
Rzepa
Rzepa Źródło: Shutterstock / nada54
To warzywo nie jest często kupowane, a szkoda. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też cenne dla organizmu. W połączeniu z jabłkiem tworzy soczystą surówkę do obiadu.

Mowa o białej rzepie. To niepozorne warzywo ma charakterystyczny smak i doskonale nadaje się na surówkę. Nasza propozycja to surówka z białej rzepy i jabłka. Wychodzi bardzo soczysta, chrupiąca i wyrazista w smaku. Dlaczego warto sięgać po rzepę? Powodów jest wiele.

Dlaczego warto jeść białą rzepę?

Biała rzepa to korzeniowe warzywo, które ma biały, soczysty miąższ, delikatnie pikantny smak i chrupiącą strukturę. W Polsce jest dostępna głównie jesienią i zimą. Można ją kupić w dobrze zaopatrzonych warzywniakach czy w niektórych marketach.

Rzepa jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminę C, która wspiera odporność i poprawia wygląd skóry. Warzywo to dostarcza także sporo błonnika, dzięki czemu wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. Zawiera związki siarkowe typowe dla warzyw kapustnych, które działają przeciwzapalnie i mogą wspierać naturalne procesy detoksykacyjne organizmu. Działa również moczopędnie, co pomaga redukować obrzęki.

Biała rzepa jest lekko pikantna, orzeźwiająca i świetnie sprawdza się na surowo – w sałatkach, surówkach lub jako chrupiący dodatek do kanapek. Można ją także piec, dusić lub dodawać do zup.

Jak zrobić surówkę z rzepy?

Przepis jest prosty, bo wystarczy zetrzeć rzepę i jabłko, a następnie wymieszać z majonezem i śmietaną. Proponujemy, aby zetrzeć rzepę i jabłko na grubych oczkach tarki, będą wtedy bardziej chrupiące.

Przepis: Surówka z białej rzepy

Pomysł na surówkę do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
61 w każdej porcji

Składniki

  • 2 białe rzepy
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRzepę i jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Robienie surówkiDodaj do rzepy i jabłka majonez i śmietanę. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Surówka z rzepy świetnie pasuje do różnych obiadów. Podaj ją np. do gotowanych ziemniaków i pieczonego kurczaka albo kotletów schabowych. Surówka z białej rzepy pasuje także do dań z ryżem, kaszą czy kluskami. Zaserwuj ją np. do kaszy gryczanej z gulaszem mięsnym lub sosem z grzybów leśnych.

Czytaj też:
Gdy zrobiłam rosół mojej babci, poczułam smak dzieciństwa. Delikatne pulpeciki rozpływały się w ustach
Czytaj też:
Zawsze bałem się, że kurczak wyjdzie surowy. Mama pokazała mi trik i pałki są idealne przy kości