Macie ochotę na pyszny, soczysty sernik? Gorąco polecam ten z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Można go zrobić bez spodu, ale ten na spodzie jest moim zdaniem najsmaczniejszy. To ciasto zawsze się udaje i znika wkrótce po przygotowaniu.
Z jakiego sera zrobić sernik?
Na sernik najlepszy jest ser twarogowy mielony, czyli sernikowy. Może być z wiaderka lub folii, ważne by był zwarty, a nie lejący. Tylko gęsty twaróg sernikowy po połączeniu z pozostałymi składnikami da nam puszystą, wyrośniętą masę. Taki twaróg musi też zawierać sporo tłuszczu, bo wtedy ma aksamitny smak. Jeśli ma mniej niż 18%, możecie go połączyć z serkiem mascarpone lub śmietanką kremówką. Wtedy sernik też wyjdzie soczysty i puszysty.
Jak zrobić sernik z brzoskwinią?
Uwielbiany w moim domu sernik z brzoskwinią robię z dobrej jakości mielonego twarogu. Zawsze dodaję do niego też trochę masła, budyniu i mleka. Dzięki takiemu połączeniu ciasto wychodzi wilgotne, a przy tym nie jest zbite, tylko puszyste. Kawałki brzoskwiń dodatkowo podbijają soczystość i smak tego sernika.
Ja zawsze piekę sernik na kruchym spodzie. Lubię bowiem połączenie kremowej, lekkiej masy z chrupiącym ciastem oraz z owocami. Podobny spód możecie też przygotować z masy ciasteczkowej, czyli ze zmielonych herbatników wymieszanych ze stopionym masłem.
Przepis: Sernik z brzoskwinią
Sernik z kawałkami brzoskwiń z puszki pieczony na kruchym spodzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 255 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 80 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i sól, a także kawałki schłodzonego masła. Całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach na kruszonkę. Dodaj żółtko i łyżkę wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią, włóż do lodówki na 20–30 minut. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno prostokątnej formy. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 180-190°C.
- Przygotowanie masyBrzoskwinie odsącz dobrze na sitku, pokrój w kostkę lub plasterki. Na masę serową masło utrzyj z cukrem i wanilią na jasną, puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając po jednym jajku. Dołóż twaróg, krótko zmiksuj. Połącz z proszkiem budyniowym i mlekiem.
- PieczenieNa podpieczony spód wylej 1 cm warstwę masy serowej. Posyp ją brzoskwiniami, zalej pozostałą masą. Sernik piecz ok. godzinę w 170°C przez 70–80 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na 15 minut. Potem studź sernik w temperaturze pokojowej.
Inna wersja sernika z brzoskwinią
Sernik z brzoskwinią na kruchym spodzie można też przygotować nieco inaczej. Ciasto proponuję zagnieść z 1,5 części składników i wtedy 1/3 ciasta przeznaczyć do posypania wierzchu sernika. Najlepiej dobrze schłodzić ten kawałek ciasta (np. wkładając na 15-20 minut do zamrażarki), a potem zetrzeć go na dużych oczkach tarki. W ten sposób sernik zyska chrupiące, eleganckie wykończenie.
Czytaj też:
Genialne ciasto do weekendowej kawy robię bez grama mąki. Delikatny wypiek wręcz rozpływa się w ustachCzytaj też:
Aromatyczne, wilgotne, chrupiące. To ciasto łączy w sobie same najlepsze cechy
