Zupa kartoflanka to popisowe danie dziadka Józka. Zawsze dorzuca do niej te kluski
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zupa kartoflanka to popisowe danie dziadka Józka. Zawsze dorzuca do niej te kluski

Dodano: 
Kartoflanka
Kartoflanka Źródło:Shutterstock / MariaKovaleva
Kartoflanka to zupa, którą da się przygotować szybko i z prostych składników. A mimo wszystko jest pożywna i bardzo smaczna. Warto ją tez wzbogacić w domowe kluski, tak, jak to robi dziadek Józek.

Zupy warto zjeść, gdy jest chłodno, bo te płynne potrawy doskonale rozgrzewają. Zupa nie powinna być zawiesista, bo zwykle jada się ją przed drugim daniem. Może jednak zastąpić cały obiad i wtedy warto, by była solidna i sycąca. Kartoflanka to zupa z pogranicza lekkich i sycących. Nie jest zagęszczana, więc sprawia wrażenie wodnistej. Jednak sycące są dodane do niej ziemniaki, boczek oraz kluski zacierki. To sprawia, że kartoflanką naprawdę można się najeść.

Co warto dodać do zupy kartoflanki?

Podstawą kartoflanki są ziemniaki i wędzona wędlina, np. boczek lub kiełbasa. Jednak do zupy tej będą też pasować inne dodatki, np. liście szpinaku czy jarmużu, a także pestki dyni lub słonecznika. Kartoflankę warto doprawić papryką, tymiankiem, oregano czy estragonem. Doskonałego smaku doda jej czosnek, którego można dorzucić 1-2 ząbki. Doskonałym dopełnieniem tej zupy są kluski zacierki. Nie tylko doskonale smakują w tej potrawie, ale też lekko ją zagęszczają.

Jak przygotować kartoflankę z domowymi kluskami?

Zupę kartoflankę gotuje się na warzywach albo szybciej – na gotowym, domowym bulionie warzywnym. Koniecznie dodajcie do niej zacierki, tak jak to robi dziadek Józek. Będzie wyśmienita!

Przepis: Kartoflanka dziadka Józka

Zupa kartoflana z dodatkiem boczku i zacierek

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywZiemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka. Dodaj do nich obraną pietruszkę i seler. Warzywa zalej ok. 2 l zimnej wody, zagotuj, dodaj listki laurowe i pieprz, gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do zupy startą na dużych oczkach marchewkę, gotuj ok. 5 minut.
  2. Podsmażanie cebuli i boczkuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż boczek, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż, aż cebula lekko się przyrumieni. Zawartość patelni dodaj do garnka, posól. Zupę gotuj ok. 5 minut.
  3. Przygotowanie zacierekMąkę wsyp do miseczki, dodaj szczyptę soli. Dolej do niej tyle wody, by dało się zagnieść dość twarde ciasto. Odrywaj z niego nieregularne kluseczki, wrzuć je do zupy, gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką.

Jak podać zupę kartoflankę?

Przed podaniem kartoflankę wystarczy posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Można też podać ją ze zrumienionymi plasterkami boczku. Niektórzy posypują tę zupę startym serem, przy czym najlepiej sprawdzają się te o wyraźniejszym smaku, np. gruyere, parmezan. Kartoflankę niektórzy podają z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany. Jak widać możliwości są ogromne, ale wybór zależy od was.

Czytaj też:
Czy do zupy ogórkowej najpierw wrzucać ogórki czy ziemniaki? Właściwy moment ma znaczenie
Czytaj też:
Ten polski krupnik zachwyca bogatym smakiem i idealną konsystencją. Babcia zawsze zwracała uwagę na jeden szczegół

Źródło: smaki.pl