Marakuja, nazywana też passiflorą, to jagoda tropikalnego pnącza męczennicy jadalnej (Passiflora edulis). Jest drobna i niczym nie wyróżnia się w sklepie, ale to prawdziwa petarda smaku. Choć nie ma w niej wiele do jedzenia, bo składa się z nasion otoczonych torebkami z sokiem, to przede wszystkim dodatek smakowy. Wystarczy sztuka, by podkręcić każdy deser, owsiankę, jogurt czy koktajl.
Jak opisać smak marakui?
Miąższ marakui smakuje i pachnie chyba wszystkimi tropikalnymi owocami naraz. Naliczono ich ponad sto trzydzieści, a wśród nich znalazły się między innymi ananas, mango, guawa, liczi, banan, truskawka czy jabłko.
Passiflora uzyskuje właściwy smak dopiero w momencie, gdy jest w pełni dojrzała. Z kwaśnej i cierpkiej staje się słodsza, bardziej zrównoważona i aromatyczna. Środek przestaje być twardy i robią się bardziej soczysty.
Kiedy marakuja jest dobra do jedzenia?
Warto jeść ją dopiero wtedy, gdy jej gładka skórka stanie się pomarszczona, ale całość zachowa swój ciężar. W sklepie warto zważyć owoce w dłoniach, żeby uniknąć wybrania tych przesuszonych.
Jeżeli zakupiony okaz nie ma odpowiedniego wyglądu, warto potrzymać go w temperaturze pokojowej, aż dojdzie. Po przekrojeniu sok będzie płynny, a aromat najsilniejszy.
Jakie witaminy ma marakuja?
Jest bogata w witaminę C – sto gramów miąższu pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik, a także w witaminę A (1/4 niezbędnej dawki). Stanowi ponadto źródło witamin B2 i B3, potasu i magnezu, ale w największej ilości występują w niej żelazo i miedź. Dzięki sporej zawartości kwasów mają dobrą przyswajalność w organizmie.
Przeciętny owoc fioletowej marakui waży 35-45 g, a jadalna część to zwykle 15-18 g. Taka porcja zapewnia 17 kalorii, prawie 2 g błonnika i jedynie 2 g cukrów. Istnieją jeszcze większe i smaczniejsze odmiany o żółtej skórce, ale te są praktycznie niedostępne w Polsce.
Czy marakuja jest zdrowa?
To jeden z najzdrowszych egzotycznych owoców. Wyróżnia go wyższa zawartość antyoksydacyjnych polifenoli niż w wielu innych tropikalnych owocach, w tym w mango czy ananasie. Te i inne związki z marakui wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe).
Co ciekawe, w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej stosowano męczennicę jako środek wspomagający wątrobę, uspokajający, ułatwiający sen, wspierający trawienie oraz serce, a współczesne badania potwierdzają te właściwości.
Jedzenie marakui może pomóc w walce z zaparciami, poprawiać wyniki lipidogramu krwi, a także służyć diabetykom. Oprócz niewielkiej zawartości cukrów prostych owoc wyróżnia niski indeks glikemiczny (IG 30). Dzięki temu jedzenie go nie podnosi mocno poziomu glukozy. Może go za to obniżać, ponieważ związki z passiflory poprawiają wrażliwość komórek na insulinę.
Przeciwwskazania do jedzenia marakui
Po te owoce nie powinny sięgać osoby z alergią na lateks, bo ich dotykanie i jedzenie może wywołać wysypkę skórną i opuchliznę ust, języka i gardła. Jeśli u kogoś pojawia się podobna reakcja w kontakcie z awokado, świeżymi figami czy bananami, powinien uważać. W przypadku marakui ostrzega się również przed zawartością związków cyjanogennych, te jednak występują głównie w zielonej skórce i niedojrzałych częściach rośliny. Dojrzałe owoce są natomiast całkiem bezpieczne do spożycia.
Czytaj też:
Jak obrać mango? W ten sposób obierzesz je bez zbędnego stresuCzytaj też:
Od kiedy zrobiłam to ciasto z bezą, nie sięgam po jabłka. Ten jeden owoc zmienił wszystko
