Kolacja to posiłek, który potrafi pozytywnie zaskoczyć. Można ją bowiem przygotować na wiele sposobów: na ciepło lub zimno, na wytrawnie lub słodko. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę. U mnie w ostatnim przebojem jest sałatka makaronowa. Robię ją z prostych składników, a cała rodzina zjada z apetytem. To zasługa zróżnicowanych składników.
Jak przygotować makaron do sałatki?
Sałatkę makaronową często robię wtedy, gdy zostanie mi makaron z obiadu. Wówczas taką kolację szykuję naprawdę ekspresowo. Jednak nawet jeśli nie macie gotowego makaronu i tak przygotowanie tej kolacyjnej potrawy nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Wybierzcie tylko grubszy makaron, np. świderki, penne, kolanka i ugotujcie go al dente w osolonym wrzątku. Potem odcedźcie makaron, przelejcie dobrze zimną wodą i dokładnie osączcie. Makaron do sałatki powinien być zimny i nieposklejany.
Jak zrobić szybką sałatkę na kolację?
Jeśli nie mam makaronu z obiadu, przygotowanie tej sałatki zaczynam od nastawienia makaronu. W czasie, gdy kluski się gotują, szykuję dodatki. Różnią się nieco w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Jednak najczęściej są to: papryka czerwona lub zielona, kukurydza i fasolka czerwona z puszki, cebula, szynka lub salami oraz zielenina, np. natka pietruszki, szczypiorek. Składniki te po odsączeniu czy rozdrobnieniu mieszam z makaronem, a na końcu z odrobiną makaronu. Po doprawieniu sałatka jest gotowa.
Przepis: Sałatka na kolację
Pyszna, pożywna i szybka sałatka makaronowa
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 250 g grubszego makaronu
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 g szynki w plasterkach
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, dokładnie odsącz, wystudź.
- Szykowanie dodatkówWarzywa oczyść. Paprykę pokrój w paski, cebulę w półkrążki, natkę posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy, fasolkę przepłucz, odsącz. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Łączenie składnikówW salaterce wymieszaj makaron z przygotowanymi dodatkami. Sałatkę połącz z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka na kolację – kilka wskazówek
Sałatka makaronowa najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu. W czasie półgodzinnego pobytu w lodówce nie tylko spada jej temperatura, ale też smaki poszczególnych składników dobrze się przenikają. A oto jeszcze inne wskazówki, które mogą się przydać, przy przyrządzaniu tej prostej kolacji.
- Jeśli chcecie, by sałatka była mniej kaloryczna, majonez możecie połączyć z jogurtem naturalnym. Sałatka będzie zaś lżejsza dla żołądka, jeśli wymieszacie ją z oliwą z oliwek i np. odrobiną soku z cytryny.
- Gdy chcecie nadać sałatce bardziej orientalny smak, zamiast natki pietruszki czy szczypiorku dodajcie do niej świeżą, posiekaną kolendrę.
- Do sałatki możecie też dodać pokrojony w kostkę ser, np. z niebieską pleśnią czy typu camembert.
- Ponieważ sałatka zawiera surowe warzywa, lepiej nie jedzcie jej zbyt późno.
Czytaj też:
W lodówce miałem tylko resztki. W 15 minut zrobiłem roladki i kolację lepszą niż kanapkiCzytaj też:
Weź ciasto francuskie i parę dodatków. Tę szybką kolację przygotujesz nie tylko w niedzielę
