Wrzucam kilka składników do salaterki. W 15 minut robię pyszną, pożywną kolację dla rodziny

Wrzucam kilka składników do salaterki. W 15 minut robię pyszną, pożywną kolację dla rodziny

Dodano: 
Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Co przygotować na kolację? Podrzucam kolejny pomysł – prosty, smaczny i z tanich składników. To sałatka makaronowa, którą robię dosłownie 15 minut, łącznie z ugotowaniem makaronu.

Kolacja to posiłek, który potrafi pozytywnie zaskoczyć. Można ją bowiem przygotować na wiele sposobów: na ciepło lub zimno, na wytrawnie lub słodko. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę. U mnie w ostatnim przebojem jest sałatka makaronowa. Robię ją z prostych składników, a cała rodzina zjada z apetytem. To zasługa zróżnicowanych składników.

Jak przygotować makaron do sałatki?

Sałatkę makaronową często robię wtedy, gdy zostanie mi makaron z obiadu. Wówczas taką kolację szykuję naprawdę ekspresowo. Jednak nawet jeśli nie macie gotowego makaronu i tak przygotowanie tej kolacyjnej potrawy nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Wybierzcie tylko grubszy makaron, np. świderki, penne, kolanka i ugotujcie go al dente w osolonym wrzątku. Potem odcedźcie makaron, przelejcie dobrze zimną wodą i dokładnie osączcie. Makaron do sałatki powinien być zimny i nieposklejany.

Jak zrobić szybką sałatkę na kolację?

Jeśli nie mam makaronu z obiadu, przygotowanie tej sałatki zaczynam od nastawienia makaronu. W czasie, gdy kluski się gotują, szykuję dodatki. Różnią się nieco w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Jednak najczęściej są to: papryka czerwona lub zielona, kukurydza i fasolka czerwona z puszki, cebula, szynka lub salami oraz zielenina, np. natka pietruszki, szczypiorek. Składniki te po odsączeniu czy rozdrobnieniu mieszam z makaronem, a na końcu z odrobiną makaronu. Po doprawieniu sałatka jest gotowa.

Przepis: Sałatka na kolację

Pyszna, pożywna i szybka sałatka makaronowa

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g grubszego makaronu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 g szynki w plasterkach
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, dokładnie odsącz, wystudź.
  2. Szykowanie dodatkówWarzywa oczyść. Paprykę pokrój w paski, cebulę w półkrążki, natkę posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy, fasolkę przepłucz, odsącz. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Łączenie składnikówW salaterce wymieszaj makaron z przygotowanymi dodatkami. Sałatkę połącz z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka na kolację – kilka wskazówek

Sałatka makaronowa najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu. W czasie półgodzinnego pobytu w lodówce nie tylko spada jej temperatura, ale też smaki poszczególnych składników dobrze się przenikają. A oto jeszcze inne wskazówki, które mogą się przydać, przy przyrządzaniu tej prostej kolacji.

  • Jeśli chcecie, by sałatka była mniej kaloryczna, majonez możecie połączyć z jogurtem naturalnym. Sałatka będzie zaś lżejsza dla żołądka, jeśli wymieszacie ją z oliwą z oliwek i np. odrobiną soku z cytryny.
  • Gdy chcecie nadać sałatce bardziej orientalny smak, zamiast natki pietruszki czy szczypiorku dodajcie do niej świeżą, posiekaną kolendrę.
  • Do sałatki możecie też dodać pokrojony w kostkę ser, np. z niebieską pleśnią czy typu camembert.
  • Ponieważ sałatka zawiera surowe warzywa, lepiej nie jedzcie jej zbyt późno.

Czytaj też:
W lodówce miałem tylko resztki. W 15 minut zrobiłem roladki i kolację lepszą niż kanapki
Czytaj też:
Weź ciasto francuskie i parę dodatków. Tę szybką kolację przygotujesz nie tylko w niedzielę

Źródło: smaki.pl