Oto jeden z tych przepisów, które są tak banalne, że aż wstyd o nich pisać. Jednocześnie są tak rewelacyjne, że nie możemy zachować ich tylko dla siebie. Gdy jesienią zaczynamy otwierać słoiki z ogórkami kiszonymi, moja żona robi z nich obłędną surówkę. Przepis na nią zaczerpnęła od zawodowego kucharza Jakuba Kuronia. To w naszej kuchni absolutny jesienny klasyk.
Jak przygotować idealną surówkę z ogórków kiszonych
Kluczem do tej surówki jest jakość ogórków – najlepsze są idealnie chrupiące, twarde i mają wyraźny, kwaśno-słony smak. Moja żona, zainspirowana przepisem od Jakuba Kuronia, zawsze dba o to, by ogórki pokroić w równą kostkę, dzięki czemu surówka prezentuje się elegancko i jest idealna do nakładania. Można je również pokroić w plasterki, jeśli wolisz taką formę. Nie bój się dużej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki, która dodaje pięknego koloru i świeżości.
Przepis: Surówka z ogórków kiszonych
Szybki i prosty dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 94 w każdej porcji
Składniki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki pokrój w kostkę, cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.
- Robienie surówkiWymieszaj wszystko razem z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Taka surówka to idealny kompan do ziemniaków z koperkiem i kotleta schabowego lub mielonego.
Inne dodatki pasujące do surówki z kiszonek
Ta surówka, choć prosta, ma niesamowity potencjał do wzbogacania. Jeśli szukasz sposobu, aby ją odświeżyć, możesz dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach – doda słodyczy i chrupkości. Zamiast oliwy sprawdzi się też łyżka majonezu lub odrobina gęstej śmietany, jeśli nie musisz zachować wegańskiego charakteru tego dodatku. Świetnie pasują też drobno posiekane, świeże warzywa, takie jak kolorowa papryka.
Co zrobić, jeśli ogórki ze słoika są za słone?
Jeśli zdarzy się otworzyć słoik, w którym ogórki kiszone są zaskakująco słone, jest na to prosty patent. Wystarczy, że po pokrojeniu zalejesz je na kilka minut bardzo zimną wodą (najlepiej z dodatkiem lodu). Można też dodać do wody trochę octu jabłkowego. Woda nieco wypłucze nadmiar soli. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem pozostałych składników i oliwy dokładnie odsączyć ogórki, najlepiej odcisnąć je na sitku lub w dłoniach. To zapewni chrupkość i uchroni przed nadmiarem płynu w gotowej surówce.
Czytaj też:
Surówka z taniego warzywa to klasyka obiadów. Moja wersja jest wyjątkowo delikatna i lekka dla żołądkaCzytaj też:
Ścieram marchewkę i robię pyszną surówkę do obiadu. Tajemnica to pikantny dodatek
