W moim domu na śniadanie najczęściej są jajka, czasem też tosty, parówki lub kanapki. Ostatnio dołączyły do nich pożywne placuszki, które zrobiłam z serka wiejskiego. Wymieszałam go tylko z paroma dodatkami, a na końcu dorzuciłam wartościowy składnik. Po usmażeniu placuszki były przepyszne. Wszyscy, aż się oblizywali.
Jak przygotować serek wiejski do placuszków?
Serek wiejski, inaczej serek ziarnisty lub cottage cheese to rodzaj sera twarogowego, odznaczającego się miękkimi grudkami zawieszonymi w śmietance. Ma delikatny smak i kremową konsystencję. By wykorzystać go do przyrządzenia placuszków, tak naprawdę nie trzeba go specjalnie przygotowywać. Wystarczy tylko wymieszać z kilkoma dodatkami. Oczywiście ci, który wolą gładszą konsystencję placków, mogą ten serek zblendować na gładką masę lub rozgnieść jego ziarna widelcem.
Niektórzy odcedzają ziarna twarogowe od śmietanki, co jednak nie jest najlepszym rozwiązaniem. Śmietankę można bowiem potraktować, jako zamiennik mleka w plackach. A to wyjdzie tylko na korzyść, jeśli chodzi o smak potrawy.
Jak zrobić pożywne placuszki śniadaniowe?
Te placuszki śniadaniowe są bardzo pożywne, bo i pożywne są ich składniki. Serek wiejski to bowiem bardzo dobre źródło białka, a także wapnia, fosforu i witaminy B12. By zamienić go w placuszki, przelewam serek do miseczki i lekko rozgniatam go widelcem. Potem mieszam z jajkiem, mąką, kaszą manną, odrobiną proszku do pieczenia, soli i cukru wanilinowego. Na koniec dorzucam jeszcze posiekane, suszone morele i już po chwili można smażyć placki!
Przepis: Placuszki z serka wiejskiego i moreli
Pożywne placuszki śniadaniowe z serka wiejskiego i suszonych moreli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarożku ziarnistego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5-6 suszonych moreli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaTwarożek przełóż do miski, lekko rozgnieć widelcem. Wymieszaj go z jajkiem, mąką, kaszą, proszkiem do pieczenia, solą i ekstraktem waniliowym. Morele opłucz w ciepłej wodzie, drobno posiekaj, wsyp do ciasta, wymieszaj.
- SmażenieNa patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać placuszki z serka wiejskiego?
Placuszki z serka wiejskiego najlepiej smakują podane na ciepło ze słodkimi dodatkami. Ja zwykle układam je na talerzu w pojedynczej warstwie i polewam cienkimi smużkami miodu. Można też je zaserwować z łyżką śmietany, jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego.
Czytaj też:
Mieszam serek homogenizowany i trzy dodatki. W 15 minut robię pożywne, śniadaniowe placuszkiCzytaj też:
Placuszki z serka wiejskiego są tak nieziemskie, że nieważne co dodasz. Znikają ze stołu jak błyskawica