Ta ekspresowa zupa rozgrzewa i syci. Bez bulionu, bez długiego gotowania

Ta ekspresowa zupa rozgrzewa i syci. Bez bulionu, bez długiego gotowania

Dodano: 
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy Źródło: Shutterstock / nadianb
Ta zupa to mój must have na jesień i zimę. Jest doskonała, kiedy wracasz zmarznięty i masz ochotę na coś naprawdę rozgrzewającego. Zrobisz ją w mniej niż pół godziny.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy ma prosty skład, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Kiedy wracam z jesiennych czy zimowych spacerów, a wiem, że nie mam w domu gotowego posiłku, często ratuję się taką właśnie zupą. To zupa bez bulionu i bez skomplikowanych składników.

Jak zrobić zupę z soczewicy?

Bazą tej zupy jest czerwona soczewica, która bardzo szybko się gotuje i rozpada, tworząc gęstą, zawiesistą zupę. Tu od razu uwaga: można do jej gotowania użyć bulionu, np. warzywnego, ale nie jest to konieczne, wystarczy woda. Ja nie lubię używać bulionów w kostkach czy instant, a nie zawsze mam w porcję domowego bulionu. Tej zupie to nie szkodzi, bo o jej smaku decyduje prosty i szybki zabieg na początku: to przesmażenie przypraw, imbiru, czosnku, cebuli i ostrej papryki. Już na tym etapie poczujesz obłędny zapach i moc tej zupy. Jeśli nie masz świeżej ostrej papryczki, zastąp ją przyprawą w proszku. W przypadku imbiru nie idź na kompromisy: to właśnie świeży imbir robi tu robotę razem z czosnkiem i cebulą. Ten aromatyczny miks trzeba dobrze przesmażyć, wręcz zrumienić, ale nie przypalić, bo zgorzknieje. Przyprawy zalewamy wodą, dodajemy soczewicę i po chwili zupa gotowa!

Rada: do tej zupy można dodać spory chlust gęstego mleka kokosowego, które lekko złagodzi jej ostrość i doda smaku.

Przepis: Zupa z soczewicy

Rozgrzewająca zupa warzywna.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
700 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozgrzej oliwę na dnie garnka, wrzuć pokrojoną drobno ostrą paprykę, curry, kurkumę, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulę i smaż wszystko chwilę intensywnie.
  2. Gotowanie zupyPrzesmażone przyprawy i warzywa (powinny zacząć się lekko brązowić) zalej wrzątkiem, dodaj przepłukaną soczewicę i gotuj ok. 15-20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą zieleniną.

Inne pomysły na zupę z soczewicy

Do zupy z soczewicy można dodać inne składniki. Ja czasem dorzucam do garnka puszkę drobno krojonych pomidorów, albo dodaję więcej papryki, już niekoniecznie tylko ostrej. Świetnie pasuje tu także marchewka czy seler (dodaj je do smażenia na samym początku, powinny być starte na grubych oczkach lub drobno pokrojone). Pyszną opcją jest dorzucenie do zupy także dyni albo doprawienie jej łyżką masła orzechowego.

Czytaj też:
Tak sycąca zupa, że jeden talerz wystarcza za cały obiad. Zrób, a z garnka wszystko zniknie
Czytaj też:
Trzy składniki, jedna patelnia i obiad gotowy. Rodzina zawsze prosi o dokładkę