W niedzielę serwuję pałki z kurczaka z groszkiem. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnie

W niedzielę serwuję pałki z kurczaka z groszkiem. Jeden składnik sprawia, że smakują obłędnie

Dodano: 
Kurczak z groszkiem
Kurczak z groszkiem Źródło: Shutterstock / from my point of view
To moje specjalne wydanie kurczaka. Wymaga trochę czasu, ale większość roboty wykonuje piekarnik. Efekt jest fantastyczny. Chrupiąca skórka na mięsie, czosnkowe ziemniaczki i maślany sos z groszkiem to cały pyszny obiad.

Tak smakuje kurczak w Chicago. Co prawda tam nie byłam, ale dobrze znam tę włosko-amerykańską potrawę. Vesuvio chicken to słynny klasyk z restauracji tej samej nazwie. Danie jest wybitne i po prostu trzeba go spróbować.

Jak zrobić pałki kurczaka z zielonym groszkiem?

Ziemniaki najpierw piekę, a mięso smażę. Składniki duszę z białym winem i bulionem, po czym dopiekam danie, by nadać mu chrupkości. Na koniec przyrządzam aromatyczny sos z groszkiem, w którym podaję potrawę. Choć może to wydawać się skomplikowane, gdy robię wszystko dokładnie krok po kroku, kurczak wychodzi bezbłędnie.

Sekretem smaku jest w tym przepisie wytrawne białe wino, na przykład pinot grigio, sauvignon blanc czy chardonnay. Co jednak począć, jeśli nie ma go w domu? W takiej sytuacji porcję w recepturze należy zastąpić mieszanką 110 ml wody i 55 ml octu winnego o mocy 6%.

To popisowe danie przygotowuję bezpośrednio przed podaniem. Nie nadaje się do podgrzewania, bo masło tworzy niestabilną emulsję i sos łatwo się rozwarstwia. Jeśli chcę przyrządzić je wcześniej, rezygnuję z tego dodatku.

Przepis: Pałki kurczaka z zielonym groszkiem

Pyszne mięso drobiowe z chrupiącą skórką w aromatycznym sosie z groszkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 30 g masła
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ziemniakówWyszoruj ziemniaki i pokrój w kliny wraz ze skórką. Wymieszaj z 1/4 szklanki oliwy, posyp solą i pieprzem oraz łyżeczką oregano i tymianku. Rozłóż kawałki na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 25 minut. Gdy się przyrumienią, wyjmij blachę i przestaw temperaturę na 190 stopni.
  2. Smażenie kurczakaOprósz kurczaka 3/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i resztą ziół. Rozgrzej patelnię i posmaruj łyżką oliwy. Włóż pałki kurczaka i smaż na dużym ogniu przez 5 minut, obróć i kontynuuj jeszcze przez 3-4 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Przygotowanie sosuPokrój w plasterki cebulę i czosnek. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z resztą oliwy i podsmażaj na średnim ogniu, aż się będą rumiane. Wtedy wlej wino i bulion, zmniejsz grzanie i gotuj 4-5 minut, aż sos zredukuje się o połowę. Pod koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i wyłącz palnik.
  4. Wykańczanie daniaPrzelej sos do naczynia z kurczakiem, włóż ziemniaki i piecz przez 25-30 minut. Przenieś mięso i ziemniaki na półmisek i przykryj folią aluminiową, by nie wystygły. Sos umieść z powrotem w garnku, wrzuć groszek, doprowadź całość do wrzenia i gotuj około 5 minut, aż będzie miękki. Wyłącz ogień i dokładaj małymi porcjami masło, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny. Polej mieszanką kurczaka z ziemniakami i posyp natką pietruszki.

Szybki kurczak z groszkiem

Kto ma ochotę na to połączenie, nie musi spędzać półtotej godziny w kuchni. Do tej samej porcji mięsa i groszku można użyć odmiennej techniki kulinarnej i innych składników, między innymi kwaśnej śmietany 18% tłuszczu.

Gdy chcę szybko zrobić to danie, obsmażam przez 10 minut przyprawione mięso, dodaję 1 i 1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego i groszek. Gotuję 8-10 minut. W tym czasie mieszam 3/4 szklanki śmietany z 2 łyżeczkami mąki i szczyptą soli. Wlewam do niej porcjami gorący sos, a ogrzaną mieszankę dokładam do garnka. Całość podgrzewam niecałą minutę, aż płyn zgęstnieje. Mija 20 minut i posiłek jest gotowy. Porcja ma 296 kcal.

Czytaj też:
Kurczak mojej mamy ma w sobie to coś. Na punkcie tych pałek oszalała cała rodzina
Czytaj też:
Pałki z kurczaka zapiekam z aromatycznym ryżem. To mój patent na prosty jednogarnkowy obiad