Zapomnij o krupniku i ogórkowej. Tę zupę bez mięsa przygotujesz w pół godziny
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zapomnij o krupniku i ogórkowej. Tę zupę bez mięsa przygotujesz w pół godziny

Dodano: 
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa Źródło:Shutterstock / Elena Shashkina
Znudziła ci się już ogórkowa i krupnik? Może czas odkryć nowy przepis na lekką i rozgrzewającą zupę? Dziś proponujemy zupę bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw. Do jej przygotowania wystarczy 30 minut.

My Polacy uwielbiamy zupy. Wręcz nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Oczywiście w tygodniu nie zawsze mamy czas na gotowanie. Jednak na szczęście istnieją zupy, które potrafią zaspokoić głód, a przy tym nie wymagają dużego nakładu czasu. Tak robi się np. kolorową zupę z czerwonej kapusty i tak właśnie jest również z naszą zupą bez dodatku mięsa. Koniecznie ją przygotujcie, bo smakuje doskonale.

Zupa bez mięsa jest szybka i zdrowa

Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania zupy na tzw. wodzie, czyli bez dodatku mięsa. Jednak trzeba przyznać, że tłustych wywarów i potraw pełnych cholesterolu w polskiej kuchni jest naprawdę dużo. Gdy zjemy danie bez dodatku mięsa, wyjdzie nam to wręcz na zdrowie. Zresztą zupa powinna być lekkim daniem, które zaspokaja pierwszy głód i pobudza apetyt. Jeśli na drugie danie masz mięsny obiad, naprawdę warto przygotować zupę bez jego udziału. Dzięki temu potrawę da się też szybciej przyrządzić, bo zwykle zupy na mięsie trzeba gotować dłużej.

Jak zrobić szybką zupę bez dodatku mięsa?

Nasza zupa będzie bazować na warzywach. Część z nich zostanie podsmażona, co nada potrawie wyraźniejszego smaku. I choć w przepisie znajdziecie konkretne składniki, to nie bójcie się z niektórych rezygnować czy zastąpić je innymi warzywami. Naprawdę nie ma sensu biegać do sklepu po brakujący produkt.

Przepis: Szybka zupa bez mięsa

Zupa jarzynowa z pomidorami i fasolą

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 puszki fasoli
  • 1/2 puszki groszku
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, lekko ją zrumień. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i seler. Całość przesmaż, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go podsmaż.
  2. Gotowanie zupyWarzywa w garnku zalej gorącym bulionem. Gotuj całość ok. 10 minut. Dodaj pomidory z puszki oraz odcedzoną fasolkę i groszek. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Jeśli nie macie gotowego bulionu (np. zamrożonego), nie musicie sięgać po kostkę rosołową. Wystarczy, że podsmażając warzywa, dodacie do nich 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i trochę lubczyku lub natki pietruszki. Przyprawy te dodadzą zupie doskonałego aromatu. Wtedy podsmażone warzywa i przyprawy wystarczy zalać gorącą wodą.

Jak podać warzywną zupę bez dodatku mięsa?

Nasza zupa zawiera pożywne ziemniaki i fasolę, więc tak naprawdę nie wymaga żadnych dodatków. Jednak jeśli chcecie się nią bardziej nasycić, możecie podać ją z chlebem lub przed podaniem posypać tartym serem o wyrazistym smaku. Może to być starty parmezan, pokruszony ser feta lub ulubiony ser pleśniowy.

Czytaj też:
Co zrobić z nadmiarem zupy? Jest prosty sposób na to, by nic się nie zmarnowało
Czytaj też:
Czym zagęścić zupę pomidorową? Są lepsze dodatki niż śmietana i mąka