Połączenie mięsa i warzyw w jednej potrawie wzbogaca dietę o dodatkową porcję błonnika, witamin i minerałów oraz sprawia, że proste danie zachwyca bogatym smakiem. Moja rodzina uwielbia kotlety siekane z dodatkiem słodkiej marchewki, cukinii, brokuła, pora, czosnku, selera naciowego oraz dużej ilości natki pietruszki.
Jak przygotować kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki?
Soczyste, aromatyczne kotleciki z kurczaka można przygotować na dwa sposoby, czyli robiąc masę z surowych składników oraz z gotowanego mięsa i warzyw z rosołu. Poniższy przepis uwzględnia użycie surowych składników.
Kotlety przygotowuję z piersi kurczaka. Do posiekanego mięsa dodaję rozdrobnione warzywa, jajka, mąkę pszenną (można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego) oraz zioła i przyprawy, które sprawiają, że kotlety z delikatnego drobiu i warzyw nie wychodzą mdłe.
Kotletów z kurczaka nie panieruję przed smażeniem, ale można obtoczyć je w mące, roztrzepanym jajku i ulubionej panierce. Niewielkie kotleciki smażę na klarowanym maśle, które świetnie podbija smak drobiu (do smażenia nada się również olej i oliwa z oliwek).
Przepis: Kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki
Te lekkie, mięsno-warzywne kotlety są delikatne, soczyste i aromatyczne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 271 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 2 średnie piersi kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cukinia
- 1/3 małego brokułu (same różyczki)
- 1 łodyga selera naciowego
- 10 cm kawałek białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPiersi kurczaka drobno posiekaj. Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciśnij z soku. Czosnek, pora, selera naciowego, różyczki brokułu i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Przygotowanie masy mięsnejWymieszaj mięso z warzywami, dodaj jajka, mąkę pszenną, zioła i wymieszaj. Dopraw masę do smaku solą i świeco zmielonym pieprzem.
- Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi wodą dłońmi formuj małe kotlety i od razu kładź je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż do miękkości mięsa (po 3-4 minuty z każdej strony). Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki?
Kotlety z kurczaka, warzyw i pietruszki podaję na ciepło. Świetnie smakują z różnymi dodatkami m.in.:
- gotowanymi i pieczonymi ziemniakami,
- kaszą gryczaną, kaszą bulgur, kaszą jaglaną, kaszą jęczmienną,
- białym, kolorowym i brązowym ryżem,
- sałatkami i surówkami ze świeżych oraz kiszonych warzyw, np. marchewką po koreańsku, mizerią z jogurtem, sałatą z sosem śmietanowym, surówką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka,
- zimnymi i ciepłymi sosami np. sosem czosnkowym, sosem serowym, sosem pomidorowym, sosem koperkowym,
- pieczywem (podaję je w bułkach z porcją warzyw i sosem majonezowo-ketchupowym).
Czytaj też:
Już nie robię zwykłych mielonych. W moim domu rządzą soczyste frykadelki ze specjalnym dodatkiemCzytaj też:
Kulki mięsne zapiekam z najzdrowszą z kasz. Kiedy stawiam je na stole, zaczyna się walka o każdą porcję
