Surówka z czerwonej kapusty w dwóch odsłonach. Wybierz swoją ulubioną wersję
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Surówka z czerwonej kapusty w dwóch odsłonach. Wybierz swoją ulubioną wersję

Dodano: 
Surówka z czerwonej kapusty i marchwi
Surówka z czerwonej kapusty i marchwi Źródło:Shutterstock / New Africa
Surówka z czerwonej kapusty to pyszna i zdrowa surówka, która pasuje do wielu dań. Jest bogata w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, a także ma niską kaloryczność. Można ją przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi.

Marzy Ci się surówka z czerwonej kapusty jak z restauracji? Nie musisz mieć wiele wolnego czasu i drogich składników, aby wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty to uniwersalna surówka, która pozwala wzbogacić posiłek m.in. w cenne witaminy i antyoksydanty, które znajdują się w warzywach i owocach o intensywnej barwie. Surówkę z czerwonej kapusty możesz podawać jako dodatek do mięs, ryb, sadzonych jajek oraz dań jednogarnkowych i kasz.

Można znaleźć wiele przepisów na surówkę z czerwonej kapusty. Poniżej znajdziesz receptury, które sam wypróbowałem i mogę z czystym sumieniem polecić. Spróbuj zrobić surówkę z czerwonej kapusty według jednego z moich ulubionych przepisów.

Wskazówki: aby przygotować surówkę dla czterech osób, wykorzystaj 3/4 średniej główki czerwonej kapusty lub całą małą główkę tego warzywa. Olej rzepakowy możesz zastąpić oliwą z oliwek, ale może ona lekko zmienić smak surówki.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Polecam przepis na banalnie prostą i obłędnie pyszną surówkę z czerwonej kapusty i soczystej marchwi.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki

Na dressing:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywZ czerwonej kapusty usuń wierzchnie liście. Przekrój główkę kapusty na pół i jeszcze raz na pół. 3 ćwiartki kapusty zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno poszatkuj. Przełóż do miski i dodaj nieco soli. Wymieszaj kapustę z solą i po kilku minutach odciśnij z nadmiaru wody. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do odciśniętej kapusty.
  2. Przygotowanie dresinguSkładniki sosu przełóż do miseczki lub filiżanki i mieszaj do momentu połączenia się składników.
  3. Łączenie składnikówDo miski z czerwoną kapustą i marchewką wlej dresing i dokładnie wymieszaj. Wstaw surówkę z czerwonej kapusty do lodówki na około 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Przed podaniem surówkę z czerwonej kapusty z marchewką możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i czerwonej cebuli

Poniższa surówka z czerwonej kapusty z majonezem i jogurtem naturalnym doskonale pasuje do różnych dań mięsnych. Często podaje ją np. z wołowymi bitkami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 główki czerwonej kapusty lub mała główka czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula

Na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywZ czerwonej kapusty usuń wierzchnie liście. Przekrój główkę kapusty na pół i jeszcze raz na pół. 3 ćwiartki kapusty zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno poszatkuj. Przełóż do miski i dodaj nieco soli. Wymieszaj kapustę z solą i po kilku minutach odciśnij z nadmiaru wody. Jabłka i cebulę obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w małą kostkę i wymieszaj z odciśniętą czerwoną kapustą.
  2. Przygotowanie sosuW niewielkiej miseczce połącz majonez z jogurtem naturalnym i musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Łączenie składnikówDo miski z kapustą, jabłkami i cebulą dodaj sos. Wymieszaj dokładnie składniki. Wstaw surówkę z czerwonej kapusty do lodówki na około 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Wskazówki: do surówki najlepiej wybierz 2 średniej wielkości jabłka o kwaskowatym smaku. Jogurt naturalny wykorzystywany do robienia sosu do surówki możesz zastąpić naturalnym jogurtem greckim. A jeśli lubisz bardziej wyraziste smak, to zachęcam do dodania do sosu mielonego ziela angielskiego i goździków. Przyprawy te nadadzą surówce niepowtarzalny smak.

Inny pomysł na surówkę z czerwonej kapusty

Kolejna bardzo smaczna i popularna surówka to np. surówka z czerwonej kapusty i orzechów włoskich. Możesz ją przygotować podobnie jak surówkę z czerwonej kapusty i marchwi. Kapustę poszatkuj, posól i odciśnij. Zrób dresing. Zamiast marchwi dodaj do kapusty sporą garść posiekanych orzechów włoskich. Polej kapustę dresingiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut, aby smaki się przegryzły.

Czytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku
Czytaj też:
Zaskakująca smakiem sałatka z serem halloumi. Dodatek owoców sprawia, że jest lekka i orzeźwiająca