Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku

Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku

Dodano: 
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki Źródło:Shutterstock / Gamzova Olga
Surówka z marchewki jest jedną z najpopularniejszych na naszych stołach. To dlatego, że jest smaczna, tania i bardzo zdrowa. Jednak by była wartościowa, trzeba pamiętać o jednym dodatku.

Marchew jest kluczowym produktem polskiej kuchni. Robimy z niej surówki, marchewkę z groszkiem i dorzucamy ją do każdej zupy. Jako warzywo korzeniowe jest bowiem dosyć tania i dostępna przez cały rok. Uchodzi też za bardzo zdrową. Jednak by rzeczywiście taka była, trzeba pamiętać o jednym dodatku.

Dlaczego marchewka jest taka zdrowa?

Marchew, jak każde warzywo, jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Jednak o jej szczególnych właściwościach odżywczych decyduje beta-karoten – składnik, który nadaje jej charakterystycznej, pomarańczowej barwy. Oto kilka przykładów jego dobroczynnego działania.

  • Beta-karoten jest przekształcany w organizmie w witaminę A, która poprawia wzrok i odporność, a także wpływa na kondycję skóry.
  • Pomarańczowy beta-karoten to antyoksydant, chroniący komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu składnik ten zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów.

Ten dodatek jest niezbędny w surówce z marchewki

Najcenniejszy składnik marchewki, czyli beta-karoten, jest jednak nieco wymagający. Otóż nie rozpuszcza się on w wodzie, a w tłuszczu. Aby nasz organizm mógł go przyswoić z pożywienia, musi być więc spożyty w towarzystwie tłuszczu. Dlatego przyrządzając surówkę z marchewki nie można zapomnieć o skropieniu jej oliwą lub olejem. Tak naprawdę wystarczy łyżka tłuszczu. Dolej go koniecznie, nawet jeśli do surówki dodajesz słodkie jabłko. Tłuszcz nie będzie wyczuwalny w surówce, a znacznie podniesie jej wartość odżywczą.

Oczywiście zamiast oleju czy oliwy z oliwek do surówki z marchewki można dodać trochę jogurtu naturalnego, śmietany czy majonezu. Te produkty również bowiem zawierają tłuszcz.

Jakie składniki pasują do surówki z marchewki?

W surówkach marchewkę łączy się najczęściej z jabłkiem i sokiem z cytryny. Składniki te dobrze się ze sobą komponują, a przy okazji całość jest bardziej soczysta. Jednak marchewkę można też łączyć z innymi warzywami. Oto kilka propozycji.

  • Do surówki z marchewki i jabłka można dodać posiekany por. Warzywo to zaostrzy smak i sprawi, że surówka będzie wyglądać bardzo apetycznie.
  • Marchewka lubi w surówkach towarzystwo kapusty. Doskonale idzie w parze z kapustą biała, czerwoną czy pekińską.
  • By przygotować słodką wersję surówki z marchewki, oprócz jabłka można do niej dodać rodzynki i kawałki ananasa.
  • Smak surówki z marchewki można przełamać odrobiną chrzanu czy natką pietruszki.
  • Surówkę z marchewki zawsze warto doprawić solą i pieprzem, a mało słodką odrobiną cukru lub miodu.

Prosty sposób na mało soczystą marchewkę

Na surówkę najlepsza jest soczysta marchewka. Co jednak, jeśli na taką nie trafimy? Problem pozwoli rozwiązać dodatek soczystego jabłka, soku z cytryny czy też samego oleju. Jeśli jednak surówka wciąż jest dość sucha, możesz do niej dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody czy zalewy z ananasa.

Czytaj też:
Lekko pikantna surówka z pora. Idealnie pasuje do wielu obiadów
Czytaj też:
Kotlety mielone zawsze robię z przepisu mojej babci. Dwa składniki sprawiają, że mięso jest bardziej wyraziste w smaku

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl