Tę surówkę podano na rodzinnym obiedzie i zniknęła w minutę. Takiego sosu nikt się nie spodziewał

Tę surówkę podano na rodzinnym obiedzie i zniknęła w minutę. Takiego sosu nikt się nie spodziewał

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i marchewki Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Listopadowe dni bywają szare, ale w kuchni na szczęście zawsze możemy wyczarować trochę słońca. Pomoże w tym ta chrupiąca surówka – idealna towarzyszka każdego dania głównego.

Podczas niedzielnego obiadu u mojej kuzynki wśród klasycznych dodatków na stół wjechała niepozorna surówka. Skradła całe show. Była tak pyszna, że natychmiast poprosiłem o przepis. To esencja prostoty i świeżości, a sekret smaku tkwi w sosie – a dokładniej w jednym, nieoczywistym dodatku.

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, ogórka i marchewki?

Przygotowanie tej surówki zajmuje dosłownie 10 minut. Kluczem do jej chrupkości jest cienkie poszatkowanie kapusty pekińskiej oraz użycie świeżego ogórka i startej marchewki. Staram się nie siekać warzyw zbyt drobno. Do sosu zaś dodaję wspomnianą „tajną broń” mojej kuzynki: sok z cytryny, który doskonale równoważy słodycz marchewki i nadaje całości cudownej świeżości.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i marchewki

Dodatek pełen chrupkości, lekki i pełen smaku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
179 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 duży świeży ogórek (lub 2 małe)
  • 2 duże marchewki

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon lub sarepska)
  • 1/2 łyżeczki cukru (lub miodu)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • świeży koperek lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywKapustę pekińską drobno poszatkuj. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka (nie musisz obierać, jeśli skórka jest ładna) przekrój wzdłuż i pokrój w cienkie półplasterki, a następnie w paski (lub również zetrzyj na tarce, jeśli wolisz bardziej jednolitą konsystencję). Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski.
  2. Przygotowanie sosuW mniejszej miseczce połącz majonez (lub jogurt), musztardę, cukier (lub miód) oraz sok z cytryny. Dopraw sos solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. WykonanieZalej warzywa sosem. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył wszystkie składniki.
  4. SerwowanieSurówkę możesz podać od razu, posypaną świeżym koperkiem lub natką, ale najlepsza będzie, gdy schłodzi się w lodówce przez około 20-30 minut.

Inne pomysły na sos i dodatki do surówki z pekinki

Chociaż bazowa surówka z kapusty, marchewki i ogórka z majonezowym sosem jest genialna, warto czasem zaszaleć i spróbować innych wersji. Oto moje propozycje:

  • Lekki sos jogurtowo-ziołowy – zamiast majonezu w moim przepisie użyj jogurtu naturalnego (np. typu greckiego lub skyru), dodaj ząbek startego czosnku, dużo koperku oraz sól i pieprz. To idealna, lżejsza opcja.
  • Wersja orientalna sosu – zamiast majonezu i musztardy użyj 2 łyżek oleju sezamowego, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczki startego imbiru i 1/2 łyżeczki płatków chili.
  • Bogatsza tekstura – aby surówka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej garść prażonych nasion słonecznika, posiekaną paprykę albo odrobinę posiekanej świeżej cebulki dymki.

Dlaczego warto sięgać po taką surówkę?

Jesienno-zimowe miesiące bywają wyzwaniem, jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi witamin ze świeżych warzyw. Kapusta pekińska to doskonałe źródło witaminy C, a marchewka – beta-karotenu. Ta surówka ma niewiele kalorii, a dzięki dużej zawartości błonnika, jest też sprzymierzeńcem dobrego trawienia. Lekka i zdrowa stanowi idealny kontrast dla tłustszych, świątecznych czy weekendowych dań.

Czytaj też:
Nie smażę już schabu na patelni. W piekarniku wychodzi tak soczysty, że aż rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Surówka z taniego warzywa to klasyka obiadów. Moja wersja jest wyjątkowo delikatna i lekka dla żołądka