Gdy nie mam czasu na śniadanie, robię sobie kawę z przepisu mojej babci. Jest pyszna i na długo syci

Gdy nie mam czasu na śniadanie, robię sobie kawę z przepisu mojej babci. Jest pyszna i na długo syci

Dodano: 
Kawa z żółtkiem
Kawa z żółtkiem Źródło: Shutterstock / Trong Nguyen
Piłam już kawę z różnymi dodatkami. Jednak ta jej wersja jest niezwykle pożywna i sycąca. To wszystko dzięki dodatkowi, który każdy z was z pewnością ma w lodówce. Przepis na tę kawę przekazała mi babcia.

Kawa to jeden z ulubionych napojów na całym świecie. Nic dziwnego, że doczekała się wielu wersji smakowych. Większość osób dodaje do niej cukier i mleko. Inni wzbogacają ją różnymi przyprawami czy syropami. Ja jednak korzystam z przepisu mojej babci i robię niezwykle pożywną kawę z żółtkiem. I choć początkowo nie byłam do tego napoju przekonana, to jednak ta kawa jest nie tylko smaczna, ale też doskonale syci.

Kilka słów o kawie z żółtkiem

Kawa z żółtkiem w ostatnich latach robi na świecie prawdziwą furorę. Ten pożywny napój wywodzi się z kuchni wietnamskiej i nazywa się Cà Phê Trứng, a po angielsku „egg coffee”. Jego przygotowanie polega na ubiciu żółtka z cukrem i mlekiem skondensowanym, a potem wyłożeniu puszystej pianki na gorący napar kawy. Napój ten ma aksamitną konsystencję, bogaty smak i jest źródłem składników odżywczych. W sumie bardziej przypomina deser, niż klasyczną kawę. W Wietnamie egg coffee podaje się w małych filiżankach na gorąco lub na zimno.

Ja jednak robię nieco inną wersję tej kawy i tu bardziej inspiruję się... kawą mojej babci. Pamiętam, że często serwowała dziadkowi taką puszystą, pożywną kawę właśnie z dodatkiem żółtka.

Jak zrobić kawę z żółtkiem?

Kawę, którą robię sobie często zamiast śniadania, przyrządzam według receptury mojej babci. Otóż najpierw przygotowywała ona napar kawy, a potem robiła kogel-mogel. Wlewała do niego gorącą kawę i całość mieszała, by składniki dobrze się połączyły. Potem wszystko trafiało do kubka lub filiżanki i do rąk dziadka.

Przepis: Kawa z żółtkiem

Pożywna kawa z dodatkiem żółtka

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wietnamska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 2 filiżanki mocnego naparu kawy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPrzygotuj 2 filiżanki mocnego naparu kawy. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Łączenie składnikówDo ubitych żółtek wlewaj stopniowo gorącą kawę. Całość cały czas miksuj, by składniki dobrze się połączyły. Napój przelej do filiżanki lub kubka.

Czym wzbogacić kawę z żółtkiem?

Kawę z żółtkiem można posypać przed podaniem cynamonem lub cukrem waniliowym. Da się ją też zamienić w bardziej deserową wersję. W tym celu wystarczy udekorować ją bitą śmietaną. Taki deser najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Przypomina wtedy smakiem słynne tiramisu.

Czytaj też:
Ten koktajl daktylowy to zdrowe śniadanie, które dodaje energii i poprawia trawienie. Sekretem jest jeden dodatek
Czytaj też:
Kawa z tym dodatkiem robi furorę. Dla wielu osób to szokujące połączenie