Kawa to jeden z ulubionych napojów na całym świecie. Nic dziwnego, że doczekała się wielu wersji smakowych. Większość osób dodaje do niej cukier i mleko. Inni wzbogacają ją różnymi przyprawami czy syropami. Ja jednak korzystam z przepisu mojej babci i robię niezwykle pożywną kawę z żółtkiem. I choć początkowo nie byłam do tego napoju przekonana, to jednak ta kawa jest nie tylko smaczna, ale też doskonale syci.
Kilka słów o kawie z żółtkiem
Kawa z żółtkiem w ostatnich latach robi na świecie prawdziwą furorę. Ten pożywny napój wywodzi się z kuchni wietnamskiej i nazywa się „Cà Phê Trứng”, a po angielsku „egg coffee”. Jego przygotowanie polega na ubiciu żółtka z cukrem i mlekiem skondensowanym, a potem wyłożeniu puszystej pianki na gorący napar kawy. Napój ten ma aksamitną konsystencję, bogaty smak i jest źródłem składników odżywczych. W sumie bardziej przypomina deser, niż klasyczną kawę. W Wietnamie egg coffee podaje się w małych filiżankach na gorąco lub na zimno.
Ja jednak robię nieco inną wersję tej kawy i tu bardziej inspiruję się... kawą mojej babci. Pamiętam, że często serwowała dziadkowi taką puszystą, pożywną kawę właśnie z dodatkiem żółtka.
Jak zrobić kawę z żółtkiem?
Kawę, którą robię sobie często zamiast śniadania, przyrządzam według receptury mojej babci. Otóż najpierw przygotowywała ona napar kawy, a potem robiła kogel-mogel. Wlewała do niego gorącą kawę i całość mieszała, by składniki dobrze się połączyły. Potem wszystko trafiało do kubka lub filiżanki i do rąk dziadka.
Przepis: Kawa z żółtkiem
Pożywna kawa z dodatkiem żółtka
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wietnamska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 2 żółtka
- 4-5 łyżeczek cukru
- 2 filiżanki mocnego naparu kawy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPrzygotuj 2 filiżanki mocnego naparu kawy. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Łączenie składnikówDo ubitych żółtek wlewaj stopniowo gorącą kawę. Całość cały czas miksuj, by składniki dobrze się połączyły. Napój przelej do filiżanki lub kubka.
Czym wzbogacić kawę z żółtkiem?
Kawę z żółtkiem można posypać przed podaniem cynamonem lub cukrem waniliowym. Da się ją też zamienić w bardziej deserową wersję. W tym celu wystarczy udekorować ją bitą śmietaną. Taki deser najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Przypomina wtedy smakiem słynne tiramisu.
Czytaj też:
Ten koktajl daktylowy to zdrowe śniadanie, które dodaje energii i poprawia trawienie. Sekretem jest jeden dodatekCzytaj też:
Kawa z tym dodatkiem robi furorę. Dla wielu osób to szokujące połączenie