Ten koktajl daktylowy to zdrowe śniadanie, które dodaje energii i poprawia trawienie. Sekretem jest jeden dodatek

Ten koktajl daktylowy to zdrowe śniadanie, które dodaje energii i poprawia trawienie. Sekretem jest jeden dodatek

Dodano: 
Koktajl daktylowy z kawą
Koktajl daktylowy z kawą Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Koktajl daktylowy z kawą to idealne połączenie wyjątkowego smaku i prozdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości błonnika, naturalnych cukrów i białka może zastąpić szybkie śniadanie.

Daktyle to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka, znane ze swojej słodyczy i właściwości prozdrowotnych. Są doskonałym zamiennikiem cukru w koktajlach, ponieważ zawierają naturalne cukry, błonnik, a także potas, magnez i witaminy z grupy B. Z kolei zawarta w kawie kofeina stymuluje układ pokarmowy, przyspieszając procesy trawienne. W połączeniu z błonnikiem z daktyli tworzy duet, który reguluje pracę jelit. Dodatek cynamonu i imbiru nie tylko wzbogaca smak koktajlu, ale także działa rozgrzewająco, pobudza metabolizm i łagodzi wzdęcia. Na koniec – jogurt naturalny, zwierający probiotyki wspierające florę bakteryjną jelit, co jest kluczowe dla prawidłowego trawienia.

Wskazówka: jeśli chcesz, aby napój jeszcze bardziej wspierał trawienie, dodaj do koktajlu łyżeczkę siemienia lnianego lub nasion chia – są bogate w błonnik.

Jak zrobić koktajl daktylowy z kawą?

Bazą do przygotowania tego pysznego i zdrowego napoju jest kawa, którą przed dodaniem do blendera należy wystudzić. Dzięki temu unikniesz zwarzenia się jogurtu lub mleka. Jeśli unikasz kofeiny, kawę można zastąpić kawą zbożową lub cykorią – wzbogacisz smak, a koktajl pozostanie delikatny dla układu pokarmowego.

Drugi bardzo ważny składnik, czyli daktyle, bywają twarde. Przed blendowaniem warto je namoczyć w ciepłej wodzie. Zmiękczone daktyle lepiej łączą się z pozostałymi składnikami i nadają koktajlowi aksamitną konsystencję.

Wskazówka: jeśli lubisz chłodne napoje, dodaj kilka kostek lodu przed blendowaniem. Dla bardziej kremowej konsystencji możesz zamrozić bardzo cienkie kawałki banana i użyć ich zamiast lodu.

Przepis: Koktajl daktylowy z kawą

Pyszny i zdrowy kawowy koktajl z dodatkiem daktyli. Wzmocniony cynamonem i imbirem.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
161 w każdej porcji

Składniki

  • 250 ml zaparzonej kawy
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml mleka
  • 60 g suszonych daktyli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZaparz kawę i ostudź. Jeśli daktyle są twarde, namocz je w ciepłej wodzie przez 10 minut, aby zmiękły, a następnie odcedź.
  2. Mieszanie składnikówDo blendera dodaj kawę, jogurt, daktyle, mleko, cynamon oraz imbir. Zmiksuj wszystko na gładkie smoothie.
  3. Podanie napojuPrzelej koktajl do szklanek. Możesz posypać wierzch odrobiną cynamonu.

Co można dodać do koktajlu daktylowego z kawą?

Napój daktylowy z kawą możesz wzbogacić owocowym dodatkiem – znakomicie sprawdzi się w tej roli banan. Możesz również dodać szczyptę kakao i odrobinę wanilii, dzięki temu koktajl zyska czekoladowo-kawowy charakter, idealny jako zdrowa alternatywa dla słodyczy. Z kolei dodając łyżeczkę masła orzechowego zyskasz dodatkową energię.

Czytaj też:
Kawa z tym dodatkiem robi furorę. Dla wielu osób to szokujące połączenie
Czytaj też:
Polacy nie znają tej zdrowej herbatki, a to superfood! Wszystko za sprawą jednego składnika