Jak pokazałam dzieciom, co przygotowałam dziś na deser, usłyszałam – wow! Krótko i na temat. Też uważam, że ten warstwowy deser wygląda obłędnie, ale muszę przyznać, że smakuje jeszcze lepiej. No, chyba że nie lubicie puszystego, aksamitnego kremu i aromatycznych, soczystych owoców?
Jak zrobić puszysty krem do deseru?
Puszysty krem do deseru robię na bazie śmietanki kremówki. Schłodzoną ubijam na sztywno z niewielką ilością cukru wanilinowego. By jednak krem był bardziej zawiesisty i aksamitny, łączę ją delikatnie z serkiem mascarpone lub gładkim twarogiem. Może to być nawet twaróg sernikowy. Dobrze też sprawdzi się gęsty, kremowy jogurt naturalny.
Jak zrobić lekki, warstwowy deser?
Ten lekki deser składa się z dwóch słodkich mas, które nakładam warstwami do szklanek lub pucharków. Jedną stanowi puszysty krem, drugą zblendowane owoce. O tej porze roku stawiam zwykle na owoce jagodowe, a głównie na maliny, do których dodaję też trochę borówek lub jagód oraz truskawek albo porzeczek. Jednak skład i proporcje sosu są tak naprawdę dowolne. W razie potrzeby sos można dosłodzić do smaku. Na spód każdego naczynia wrzucam też połamane na kawałki herbatniki. Ten chrupiący dodatek idealnie pasuje do warstwowego deseru.
Przepis: Lekki, warstwowy deser
Lekki deser z warstw aksamitnego kremu i zblendowanych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 300 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ok. 200 g twarogu sernikowego lub serka mascarpone
- 1,5 szklanki mieszanych owoców jagodowych
- cukier do smaku
- 4 herbatniki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masOwoce opłucz, osącz. Odłóż trochę do dekoracji, resztę zblenduj na gładką masę. Dosłodź ją w razie potrzeby. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Delikatnie wymieszaj z lekko dosłodzonym twarogiem lub serkiem.
- Wykańczanie deseruNa spód każdej szklanki włóż połamany na kawałki herbatnik. Przykryj go warstwą kremu, potem polej zblendowanymi owocami, przykryj kremem, masą owocową i znów kremem. Deser schłodź, przed podaniem udekoruj całymi owocami.
Jak podać warstwowy deser?
Warstwowy deser przed podaniem należy dobrze schłodzić. Wtedy będzie też doskonale orzeźwiał. Możecie go posypać świeżymi owocami jagodowymi i oprószyć cukrem pudrem. Dobrze też będzie pasować posypka z pokruszonych herbatników albo wciśnięty w deser podłużny biszkopt. I jak zawsze dla apetycznego wyglądu deser warto udekorować listkiem świeżej mięty lub melisy. Tak podany smakołyk będzie wyglądał, jak z restauracji i z pewnością nikt mu się nie oprze.
Czytaj też:
Te lody są u mnie przebojem lata. Z ich przygotowaniem radzą sobie nawet dzieciCzytaj też:
To jedno z najlepszych ciast na weekend. Zachwyca puszystością, wilgotnością i kwaskową nutą