To jedno z najlepszych ciast na weekend. Zachwyca puszystością, wilgotnością i kwaskową nutą

To jedno z najlepszych ciast na weekend. Zachwyca puszystością, wilgotnością i kwaskową nutą

Dodano: 
Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jak ciasto na letni weekend, to koniecznie z owocami. Dziś stawiam na kwaskowe i pełne smaku wiśnie, które idealnie komponują się ze słodkością puszystej masy. Ten wypiek będzie idealny na deser i do kawy.

Już pewnie wiecie, że jestem wielbicielką ciast ucieranych. Nie tylko dlatego, że można je szybko przygotować w jednym naczyniu, ale też dlatego, że są po prostu bardzo smaczne. Wychodzą mięciutkie, wilgotne i pełne smaku. A pracy przy nich tyle co i nic. Takie ciasto można też przechowywać w temperaturze pokojowej, a nawet zabrać na piknik.

Jak przygotować wiśnie do ciasta?

Do ciast najlepiej wybierać mięsiste, niezbyt soczyste odmiany wiśni. Po umyciu trzeba je osuszyć i wydrylować. Potem przełożyć na sito i odsączyć z nadmiaru soku. Dzięki temu nie uwolnią dużo płynu w czasie pieczenia. Dodatkowo przed dodaniem do ciasta owoce można lekko oprószyć mąką pszenną lub ziemniaczaną.

Jak zrobić puszyste ciasto z wiśniami?

Przygotowanie ciasta z wiśniami zaczynam od zmiksowania jajek i cukru na puszystą masę. Potem łączę je z olejem oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Co istotne, do ciasta dodaję też trochę mąki ziemniaczanej, która sprawia, że ciasto po upieczeniu jest sypkie i delikatne.

Po przełożeniu ciasta do formy, posypuję je wiśniami i migdałami. Teraz pozostaje wstawić je do piekarnika i czekać, aż się upiecze. Zwykle trwa to 45-50 minut. Jednak przed zakończeniem pieczenia warto wykonać próbę suchym patyczkiem, by sprawdzić czy ciasto jest dopieczone.

Przepis: Szybkie ciasto z wiśniami

Ciasto ucierane z dodatkiem wiśni i spłatkowanych migdałów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • ok. 400 g wiśni
  • 50 g spłatkowanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWiśnie umyj, wydryluj, odsącz. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Połącz ją z olejem, a potem z dwoma rodzajami mąki przesianymi z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj, przelej do sporej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieczenie ciastaCiasto posyp wiśniami, lekko je wciśnij. Posyp spłatkowanymi migdałami. Ciasto piecz 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Jak udekorować puszyste ciasto z wiśniami?

Do ciasta z wiśniami wyjątkowo dobrze pasuje posypka ze spłatkowanych migdałów. Doskonale podkreśla smak wiśni i elegancko się prezentuje. Po upieczeniu ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Da się też zrezygnować z migdałów i pozostać przy samym cukrze pudrze. Wielbiciele lukru mogą udekorować gotowe ciasto cienkimi smużkami tej słodkiej masy.

Czytaj też:
Nie przepadam za brownie, ale to mogłabym jeść bez końca. Poznaj prosty przepis
Czytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny