Już pewnie wiecie, że jestem wielbicielką ciast ucieranych. Nie tylko dlatego, że można je szybko przygotować w jednym naczyniu, ale też dlatego, że są po prostu bardzo smaczne. Wychodzą mięciutkie, wilgotne i pełne smaku. A pracy przy nich tyle co i nic. Takie ciasto można też przechowywać w temperaturze pokojowej, a nawet zabrać na piknik.
Jak przygotować wiśnie do ciasta?
Do ciast najlepiej wybierać mięsiste, niezbyt soczyste odmiany wiśni. Po umyciu trzeba je osuszyć i wydrylować. Potem przełożyć na sito i odsączyć z nadmiaru soku. Dzięki temu nie uwolnią dużo płynu w czasie pieczenia. Dodatkowo przed dodaniem do ciasta owoce można lekko oprószyć mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Jak zrobić puszyste ciasto z wiśniami?
Przygotowanie ciasta z wiśniami zaczynam od zmiksowania jajek i cukru na puszystą masę. Potem łączę je z olejem oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Co istotne, do ciasta dodaję też trochę mąki ziemniaczanej, która sprawia, że ciasto po upieczeniu jest sypkie i delikatne.
Po przełożeniu ciasta do formy, posypuję je wiśniami i migdałami. Teraz pozostaje wstawić je do piekarnika i czekać, aż się upiecze. Zwykle trwa to 45-50 minut. Jednak przed zakończeniem pieczenia warto wykonać próbę suchym patyczkiem, by sprawdzić czy ciasto jest dopieczone.
Przepis: Szybkie ciasto z wiśniami
Ciasto ucierane z dodatkiem wiśni i spłatkowanych migdałów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- ok. 400 g wiśni
- 50 g spłatkowanych migdałów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaWiśnie umyj, wydryluj, odsącz. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Połącz ją z olejem, a potem z dwoma rodzajami mąki przesianymi z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj, przelej do sporej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie ciastaCiasto posyp wiśniami, lekko je wciśnij. Posyp spłatkowanymi migdałami. Ciasto piecz 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Jak udekorować puszyste ciasto z wiśniami?
Do ciasta z wiśniami wyjątkowo dobrze pasuje posypka ze spłatkowanych migdałów. Doskonale podkreśla smak wiśni i elegancko się prezentuje. Po upieczeniu ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Da się też zrezygnować z migdałów i pozostać przy samym cukrze pudrze. Wielbiciele lukru mogą udekorować gotowe ciasto cienkimi smużkami tej słodkiej masy.
Czytaj też:
Nie przepadam za brownie, ale to mogłabym jeść bez końca. Poznaj prosty przepisCzytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny