Czy jest sens, by przygotowywać domowe lody, gdy w sklepach czy lodziarniach można kupić gotowe w różnych smakach? Ja uważam, że jak najbardziej, a przesądzają o tym dwa fakty. Po pierwsze domowe lody są całkowicie naturalne, bez zbędnych dodatków. A po drugie ich cena jest o wiele niższa, niż kupnych.
Czy maszynka do lodów to konieczność?
Wiele osób nie robi domowych lodów, bo uważa, że niezbędna jest do tego maszynka. Sorbetiera to urządzenie, które umożliwia stałe mieszanie i jednoczesne chłodzenie masy lodowej. Dzięki temu gotowe lody wychodzą gładkie i aksamitne. Nie ma w nich dużych kryształków lodu. Podobny efekt można jednak uzyskać mieszając kilka razy na godzinę masę lodową znajdującą się w zamrażarce. Dzięki takiemu prostemu działaniu masa zamarza równomiernie i dosyć szybko.
Jak zrobić domowe lody z trzech składników?
W tym roku prawdziwym przebojem w moim domu są lody z mango. Sama struktura owocu sprawia, że lody wychodzą kremowe i aksamitne. Dla podbicia smaku i konsystencji dodaję też jednak śmietankę i sok z limonki. Takimi lodami zajada się cała rodzina, a parę razy przygotowały je już moje dzieci. To naprawdę prosta sprawa.
Przepis: Lody z mango
Aksamitne lody z mango, śmietanki i soku z limonki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 135 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe owoce mango
- 250 ml śmietanki 30%
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mangoOwoce mango obierz, usuń z nich pestkę. Miąższ pokrój na kawałki, umieść w misce, zblenduj na gładką masę. Możesz dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
- Łączenie składnikówDo masy owocowej dodaj śmietankę i sok z limonki. Składniki dobrze wymieszaj, przelej do naczynia do zamrażania.
- Zamrażanie masyNaczynie z masą przykryj, wstaw do zamrażarki. W pierwszych trzech godzinach zamrażania mieszaj masę dwa razy na godzinę. Całość zmarażaj ok. 6 godzin.
Czym warto wzbogacić domowe lody?
Do domowych lodów można też dodać inne składniki, które ulepszą ich smak i konsystencję. Warto sięgnąć po syrop klonowy czy cukrowy, który doda słodkości i kremowości. Można go zastąpić słodzonym mlekiem skondensowanym. Do masy lodowej dobrze też jest wsypać szczyptę soli, która doskonale podkręci smak deseru.
Czytaj też:
Orzeźwiające, zdrowe lody robię z trzech składników. Nie dodaję grama cukruCzytaj też:
Te ekspresowe lody z malinami zachwycają aksamitnością. Mają prosty skład, a smakują nieziemsko