To ciasto efektowne, lekkie i bardzo smaczne. Bazą jest tu prosty biszkopt kakaowy (przepis na biszkopt warto zapisać – jest idealny do przekładania dowolnymi kremami i masami). Środek to ubita kremówka, która dzięki żelatynie zachowa swoją puszystość i piankową konsystencję. Wierzch to zwykła, kolorowa galaretka, która dodaje koloru i słodyczy.
Jak zrobić deser z lekkim musem śmietankowym?
Aby robić biszkopt, postępuj krok po kroku jak w przepisie. Dzięki temu, że do ciasta dodajemy olej (w tradycyjnych biszkoptach go nie ma), smak kakao jest bardziej wyrazisty, a gotowe ciasto ma ładniejszy kolor.
To uniwersalny przepis na biszkopt kakaowy, który możesz wykorzystać także do innych ciast. My proponujemy, aby przełożyć go ubitą śmietanką kremówką z dodatkiem żelatyny. Tu warto pamiętać, aby żelatyna była przestudzona i przed dodaniem do śmietany należy ją zahartować, czyli dodać do niej 1-2 łyżki śmietany i wymieszać. Ten zabieg sprawi, że w gotowym kremie nie powinno być nieapetycznych grudek. W przepisie nie podajemy dodatku cukru: jeśli chcesz słodszą masę, dodaj do śmietany 2-3 łyżki cukru pudru.
Na wierzch ciasta możesz wylać dowolną galaretkę. Ważne jest, aby wyłożyć ją na wierzch ciasta, kiedy już zacznie tężeć. Inaczej może spłynąć.
Rada: sam biszkopt można nasączyć przed przełożeniem. Wykorzystaj do tego np. herbatę lub sok wiśniowy, a w wersji dla dorosłych wodę z odrobiną brandy lub likieru wiśniowego.
Przepis: Ciasto kakaowe z kremem i galaretką
Pyszne ciasto z kremem śmietankowym.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 437 w każdej porcji
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 40 g ciemnego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 170 g cukru
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wody
dodatkowo:
- 1 niebieska galaretka
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy jajecznejBiałka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj na niższych obrotach miksera, aż cukier całkiem się rozpuści. Żółtka w misce wymieszaj z olejem i ekstraktem z wanilii. Dodaj do białek i delikatnie zmiksuj.
- Robienie ciastaWymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie zmiksuj lub wymieszaj składniki suche z masą jajeczną. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź
- Szykowanie kremu i galaretkiŻelatynę zalej gorącą wodą i odstaw. Musi napęcznieć. Wymieszaj ją potem, aż się rozpuści. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj do żelatyny odrobinę śmietany, wymieszaj i dopiero dodaj żelatynę do śmietanowej pianki. Galaretkę przygotuj z 1/2 wody podaje na opakowaniu.
- Składanie ciastaBiszkopt przekrój na 2 lub trzy blaty. Przełóż masą śmietankową. Wierzch również posmaruj masą i wygładź. Wstaw do lodówki. Kiedy śmietanka stężeje, wylej na wierzch galaretkę i odstaw do stężenia.
Jak podawać ciasto z biszkoptem kakaowym?
Ciasto należy trzymać w lodówce i podawać schłodzone. Ciasto można dodatkowo udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami czy listkami mięty albo melisy.
Czytaj też:
Moje ciasto drożdżowe rośnie jak szalone. Odkryj przepis, który zmienia wszystkoCzytaj też:
Zamiast śmietany biorę słodki serek i robię najlepszy makaron z truskawkami. To smak dzieciństwa