Obłędny deser z musem lekkim jak chmurka. Bazą jest prosty biszkopt na oleju

Obłędny deser z musem lekkim jak chmurka. Bazą jest prosty biszkopt na oleju

Dodano: 
Ciasto z musem śmietanowym i galaretką
Ciasto z musem śmietanowym i galaretką Źródło: Shutterstock / Vitalii Matokha
To ciasto jest idealnym deserem na weekend, ale też na specjalne okazje. Może być nawet urodzinowym tortem.

To ciasto efektowne, lekkie i bardzo smaczne. Bazą jest tu prosty biszkopt kakaowy (przepis na biszkopt warto zapisać – jest idealny do przekładania dowolnymi kremami i masami). Środek to ubita kremówka, która dzięki żelatynie zachowa swoją puszystość i piankową konsystencję. Wierzch to zwykła, kolorowa galaretka, która dodaje koloru i słodyczy.

Jak zrobić deser z lekkim musem śmietankowym?

Aby robić biszkopt, postępuj krok po kroku jak w przepisie. Dzięki temu, że do ciasta dodajemy olej (w tradycyjnych biszkoptach go nie ma), smak kakao jest bardziej wyrazisty, a gotowe ciasto ma ładniejszy kolor.

To uniwersalny przepis na biszkopt kakaowy, który możesz wykorzystać także do innych ciast. My proponujemy, aby przełożyć go ubitą śmietanką kremówką z dodatkiem żelatyny. Tu warto pamiętać, aby żelatyna była przestudzona i przed dodaniem do śmietany należy ją zahartować, czyli dodać do niej 1-2 łyżki śmietany i wymieszać. Ten zabieg sprawi, że w gotowym kremie nie powinno być nieapetycznych grudek. W przepisie nie podajemy dodatku cukru: jeśli chcesz słodszą masę, dodaj do śmietany 2-3 łyżki cukru pudru.

Na wierzch ciasta możesz wylać dowolną galaretkę. Ważne jest, aby wyłożyć ją na wierzch ciasta, kiedy już zacznie tężeć. Inaczej może spłynąć.

Rada: sam biszkopt można nasączyć przed przełożeniem. Wykorzystaj do tego np. herbatę lub sok wiśniowy, a w wersji dla dorosłych wodę z odrobiną brandy lub likieru wiśniowego.

Przepis: Ciasto kakaowe z kremem i galaretką

Pyszne ciasto z kremem śmietankowym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
437 w każdej porcji

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wody

dodatkowo:

  • 1 niebieska galaretka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy jajecznejBiałka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj na niższych obrotach miksera, aż cukier całkiem się rozpuści. Żółtka w misce wymieszaj z olejem i ekstraktem z wanilii. Dodaj do białek i delikatnie zmiksuj.
  2. Robienie ciastaWymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie zmiksuj lub wymieszaj składniki suche z masą jajeczną. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź
  3. Szykowanie kremu i galaretkiŻelatynę zalej gorącą wodą i odstaw. Musi napęcznieć. Wymieszaj ją potem, aż się rozpuści. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj do żelatyny odrobinę śmietany, wymieszaj i dopiero dodaj żelatynę do śmietanowej pianki. Galaretkę przygotuj z 1/2 wody podaje na opakowaniu.
  4. Składanie ciastaBiszkopt przekrój na 2 lub trzy blaty. Przełóż masą śmietankową. Wierzch również posmaruj masą i wygładź. Wstaw do lodówki. Kiedy śmietanka stężeje, wylej na wierzch galaretkę i odstaw do stężenia.

Jak podawać ciasto z biszkoptem kakaowym?

Ciasto należy trzymać w lodówce i podawać schłodzone. Ciasto można dodatkowo udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami czy listkami mięty albo melisy.

Czytaj też:
Moje ciasto drożdżowe rośnie jak szalone. Odkryj przepis, który zmienia wszystko
Czytaj też:
Zamiast śmietany biorę słodki serek i robię najlepszy makaron z truskawkami. To smak dzieciństwa

Źródło: smaki.pl