To mój ulubiony przepis na kruche ciasto, które wykorzystuję co roku do zrobienia kruchych ciasteczek na Wielkanoc. Wycinam z nich wiosenne kształty: motyle, kwiaty, jajka, zające czy kurczaki, a potem dekoruję. Zwykle też robię więcej ciasta, bo jest też idealną bazą do mazurków.
Jak zrobić kruche ciasteczka na Wielkanoc?
Te kruche ciasteczka robi się z najprostszego kruchego ciasta. Szykując je, trzeba pamiętać o jednej zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego wykorzystuje się do wyrabiania zimny tłuszcz, a samo zagniatanie należy ograniczyć do minimum, aby dodatkowo nie ogrzewać ciasta. Po zagnieceniu należy je jeszcze choć przez 30 minut schłodzić w lodówce.
Dlaczego to ważne? Przestrzegając tej zasady, zyskasz idealnie kruche ciasteczka, które podczas pieczenia nie rozpłyną się i zachowają nadany im kształt.
Rozwałkowanie zimnego ciasta to coś, czego ja nie lubię robić, dlatego często korzystam tu z patentu, który podpatrzyłam u cukierniczki i chłodzę już rozwałkowane ciasto. Porcje ciasta wkładam między dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkowuję na płasko i tak przygotowane wkładam do lodówki. Potem już tylko wycinam kształty i układam na blasze.
Rada: w przepisie podaję margarynę do pieczenia, ale jeśli chcesz uzyskać typowo maślany smak ciastek, zamień ją na masło. Masło również powinno być zimne.
Jeśli chcesz, ciastka można w dowolny sposób aromatyzować: np. dodając do ciasta ekstrakt z wanilii albo skórkę otartą z cytryny czy pomarańczy.
Przepis: Kruche ciasteczka na Wielkanoc
Pyszne i proste kruche ciasteczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 442 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnej margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 żółtka L
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąkę posiekaj na stolnicy z zimną margaryną. Dodaj cukier, żółtka i szybko zagnieć wszystko na gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
- Pieczenie ciastekKawałki schłodzonego ciasta rozwałkuj i wycinaj dowolne kształty. Układaj ciastka na blasze i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasteczka ostudź, ponieważ gorące są delikatne i bardzo kruche. Ciasteczka bez dekoracji można przechowywać kilka tygodni w szczelnym pojemniku.
Jak udekorować kruche ciasteczka?
Kruche ciasteczka na Wielkanoc można dekorować w dowolny sposób. Możesz tu wykorzystać gotowe lukry, polewy czekoladowe i posypki. Jeśli zależy ci na precyzyjnych dekoracjach i ładnie zabarwionym lukrze, zrób tradycyjny lukier królewski na bazie cukru pudru i białek jaj.
Czytaj też:
To ciasto robi furorę co roku na Wielkanoc. Zrób puszystą babkę cytrynową bez grama proszku do pieczeniaCzytaj też:
Ciasteczka waniliowe Ani Starmach rozpływają się w ustach! Ten przepis to mistrzostwo świata