To najlepsze kruche ciasteczka na Wielkanoc. Można je zrobić już teraz, a dekorować przed świętami

To najlepsze kruche ciasteczka na Wielkanoc. Można je zrobić już teraz, a dekorować przed świętami

Dodano: 
Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka Źródło: Shutterstock / 20.04.2024
Te kruche ciasteczka robię co roku na Wielkanoc. Można z nich wyciąć dowolne kształty, a z ich pieczeniem poradzi sobie każdy. Samo ciasto może być też bazą mazurków.

To mój ulubiony przepis na kruche ciasto, które wykorzystuję co roku do zrobienia kruchych ciasteczek na Wielkanoc. Wycinam z nich wiosenne kształty: motyle, kwiaty, jajka, zające czy kurczaki, a potem dekoruję. Zwykle też robię więcej ciasta, bo jest też idealną bazą do mazurków.

Jak zrobić kruche ciasteczka na Wielkanoc?

Te kruche ciasteczka robi się z najprostszego kruchego ciasta. Szykując je, trzeba pamiętać o jednej zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego wykorzystuje się do wyrabiania zimny tłuszcz, a samo zagniatanie należy ograniczyć do minimum, aby dodatkowo nie ogrzewać ciasta. Po zagnieceniu należy je jeszcze choć przez 30 minut schłodzić w lodówce.

Dlaczego to ważne? Przestrzegając tej zasady, zyskasz idealnie kruche ciasteczka, które podczas pieczenia nie rozpłyną się i zachowają nadany im kształt.

Rozwałkowanie zimnego ciasta to coś, czego ja nie lubię robić, dlatego często korzystam tu z patentu, który podpatrzyłam u cukierniczki i chłodzę już rozwałkowane ciasto. Porcje ciasta wkładam między dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkowuję na płasko i tak przygotowane wkładam do lodówki. Potem już tylko wycinam kształty i układam na blasze.

Rada: w przepisie podaję margarynę do pieczenia, ale jeśli chcesz uzyskać typowo maślany smak ciastek, zamień ją na masło. Masło również powinno być zimne.

Jeśli chcesz, ciastka można w dowolny sposób aromatyzować: np. dodając do ciasta ekstrakt z wanilii albo skórkę otartą z cytryny czy pomarańczy.

Przepis: Kruche ciasteczka na Wielkanoc

Pyszne i proste kruche ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
442 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnej margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 2 żółtka L

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMąkę posiekaj na stolnicy z zimną margaryną. Dodaj cukier, żółtka i szybko zagnieć wszystko na gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
  2. Pieczenie ciastekKawałki schłodzonego ciasta rozwałkuj i wycinaj dowolne kształty. Układaj ciastka na blasze i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasteczka ostudź, ponieważ gorące są delikatne i bardzo kruche. Ciasteczka bez dekoracji można przechowywać kilka tygodni w szczelnym pojemniku.

Jak udekorować kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka na Wielkanoc można dekorować w dowolny sposób. Możesz tu wykorzystać gotowe lukry, polewy czekoladowe i posypki. Jeśli zależy ci na precyzyjnych dekoracjach i ładnie zabarwionym lukrze, zrób tradycyjny lukier królewski na bazie cukru pudru i białek jaj.

Czytaj też:
To ciasto robi furorę co roku na Wielkanoc. Zrób puszystą babkę cytrynową bez grama proszku do pieczenia
Czytaj też:
Ciasteczka waniliowe Ani Starmach rozpływają się w ustach! Ten przepis to mistrzostwo świata