Perfekcyjny lukier cytrynowy. Poznaj moje przepisy na wyjątkową słodycz z nutą orzeźwienia

Perfekcyjny lukier cytrynowy. Poznaj moje przepisy na wyjątkową słodycz z nutą orzeźwienia

Dodano: 
Lukier cytrynowy
Lukier cytrynowy Źródło: Shutterstock / Maria Medvedeva
Lukier cytrynowy idealnie nadaje się do dekoracji ciast i innych domowych wypieków. Można nim udekorować np. sernik, babkę, keks lub szarlotkę, a także kruche ciasteczka, rogaliki i pierniki. Polecam łatwe przepisy na lukier cytrynowy, który zawsze się udaje!

Lukier cytrynowy można przygotować na dwa sposoby – z cukru pudru i soku z cytryny oraz cukru pudru, białka jaja kurzego i soku z cytryny. Lukier z białkiem wymaga więcej pracy, jednak możesz go wykorzystać do wykonania misternych zdobień np. kruchych ciasteczek na Wielkanoc i pierników oraz rysunków i napisów na torcie zrobionym na szczególną okazję. Praca z gęstym lukrem cytrynowym wymaga nieco wprawy, ponieważ lukier szybko zastyga, tworząc twardą, dobrze trzymającą się ciast i ciasteczek masę. Warto pamiętać, że przygotowanie idealnego lukru wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad, które dotyczą m.in. zachowania proporcji składników.

Rada: sok z cytryny, który chcesz wykorzystać do robienia lukru, przecedź przez drobne sitko, żeby nie zawierał kawałeczków miąższu.

Wskazówki: sok z cytryny w przepisie na klasyczny lukier możesz zastąpić sokiem pomarańczowym, truskawkowym, wiśniowym lub jagodowym, zmieniając tym samym smak i kolor lukru. Do lukru cytrynowego możesz dodać również kilka kropli barwnika spożywczego, który nada mu intensywnie żółty kolor. Możesz także zabarwić lukier cytrynowy na inny kolor.

Przepis: Klasyczny lukier cytrynowy

Biały lukier o smaku cytrynowym to niewymagająca wprawy, ekspresowa wersja lukru. Idealna do domowych wypieków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Wymieszanie składnikówCukier puder przesiej przez drobne sitko do miski. Do przesianego cukru pudru wlej przecedzony przez sitko sok z cytryny. Mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak zrobić królewski lukier cytrynowy?

Aby zrobić lukier królewski, potrzebujesz o jeden składnik więcej. Do cukru pudru i soku z cytryny dochodzi bowiem surowe białko jaja kurzego. Proporcje białka do cukru powinny wynosić 1:5. Wskazówka: białko jaja kurzego w rozmiarze L waży około 35 g. Pamiętaj, by przed oddzieleniem białka od żółtka, sparzyć jajko, zanurzając je na 10 sekund w gorącej wodzie.

Rada: jeżeli chcesz, by lukier miał mniej intensywny smak, zmniejsz w poniższym przepisie liczbę kropli soku z cytryny z 6 do 3.

Przepis: Lukier królewski o smaku cytrynowym

Lukier królewski znany jest również jako royal icing. Charakteryzuje się tym, że po wyschnięciu staje się twardy i błyszczący, co sprawia, że jest idealny do precyzyjnych dekoracji.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1120

Składniki

  • 1 białko jaja kurzego
  • 275 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukier puder przesiać przez drobne sito do miski. Białko jaj kurzego oddzielić od żółtka i przełożyć do miski.
  2. UcieranieLukier ucierać mikserem na niskich obrotach lub ubijać ręcznie za pomocą trzepaczki, stopniowo dodając do ubijanego białka cukier puder i sok z cytryny. Można także od razu dodać do surowego białka sok z cytryny i cukier puder, a następnie ucierać do uzyskania gładkiej, białej i lśniącej masy.

Lukier królewski powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Jeżeli chcesz go użyć do wykonywania zdobień lub napisów, to może być gęstszy. Gotowy royal icing o smaku cytrynowym możesz podzielić na mniejsze porcje i zabarwić je barwnikami spożywczymi.

Jak zrobić idealny lukier cytrynowy – cenne wskazówki

Przed przystąpieniem do dekorowania wypieków trzeba sprawdzić konsystencję lukru, która powinna przypominać ciepły budyń. W zależności od granulacji cukru pudru lukier cytrynowy może wyjść zbyt rzadki lub za gęsty. Do rzadkiego lukru musisz dodać nieco więcej cukru pudru. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, to dodaj łyżeczkę przegotowanej wody lub soku z cytryny.

Gotowy lukier zużyj zaraz po przygotowaniu, zanim zastygnie. Jeżeli przygotujesz większą ilość lukru, to możesz przechowywać go w lodówce lub zamrozić. Jeżeli zechcesz wykorzystać schłodzony lukier, ogrzej go w temperaturze pokojowej, a następnie dodaj nieco gorącej wody i dokładnie wymieszaj.

Czytaj też:
Babka cytrynowa jak na święta u babci. Moja rodzina kocha przepis na to wilgotne i delikatne ciasto
Czytaj też:
Chcesz upiec pyszne cynamonki? Zrób to, zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, a pięknie wyrosną